Ülkeler arası ‘yarış’ta arzu edilen seviyede olmadığımız biliniyor. Geri kalmış olmamızın ‘suç’u farklı zamanlarda farklı sebeplere bağlanmış olsa da Türkiye’yi uzun yıllar ‘idare edenler’ce milletin inandığı değerler sorumlu tutulmuştur. “Din terakkîye manidir” diyenler olmuş, ancak son yıllarda bu görüşleri beyan edenlerin sayısı şükür ki, azalmıştır.
Türkiye’yi hedefe ulaştıracak fikirler beyan edenler de var. Tempo dergisi (19 Temmuz 2007), örnek olması bakımından “Türkiye’yi sıçratacak 10 fikir”i kamu oyuyla paylaşmış.
* Toplumsal barış için ebru: “Türkiye, bir kültürler mozaiğidir” sözü yerine yeni slogan olarak ‘ebru’ benzetmesi tavsiye ediliyor.
* Türkiye’nin sivil güce ihtiyacı var: Dünyayı sadece asker sayısının fazlalığı etkilemez. Büyük devlet; kültür, ekonomisi ve müziğiyle de ‘büyük’ olmalı. Bizde bu potansiyel fazlasıyla var. Mesele bunu kullanabilmekte.
* Refahın anahtarı bilgide: Gençlerimize yeterli eğitim verebilirsek, bilişim sektöründe ciddî bir işgücü ve katma değer ortaya çıkarabiliriz.
* Daha sivil bir anayasa hak ediyoruz: Acı ama gerçek. Türkiye hâlâ 1980’de darbe yapan askerlerin dayattığı anayasa ile yönetiliyor. Herkes ‘değişsin’ diyor, kimse parmağını kıpırdatmıyor. Artık bu ihtilâl anayasasından kurtulmamız gerekir.
* Seçim barajı kaldırılsın: Türkiye’de rey kullananların yüzde 46’sı Meclis’te temsil edilmiyor. Nedeni, istikrar olsun diye uygulanan yüzde 10 seçim barajı. Daha fazla demokrasi için artık bu baraj yıkılmalı.
* Sosyal adalet ekonomiyi de büyütür: Ülkedeki gelir, âdil paylaşılmalı. Herkes sağlık ve eğitim hizmetine ulaşabilmeli. Yaşlılar yeterli bir emeklilik gelirine sahip olmalı. Kısaca, sosyal adalet sağlanmalı.
* Artık köylerine dönsünler: Terör hadiseleri köylerde yaşayanları şehirlere itti. Şimdi durum daha normal, ama mayın, korucu baskısı ve işsizlik hâlâ köye dönüşlere engel.
* Eğitime başlama yaşı olarak 7 çok geç: Çocukların kelime öğrenme becerisi, dil gelişimi ve sosyal becerileri 06 yaşına kadar gerçekleşiyor. Bu süreyi boşa harcamayın. Çocuklarımızı eğitmek için okula başlamalarını beklemeyin.
* 2013 hedefi 38 milyon turist olsun: Türkiye sadece kum ve denizden ibaret değil. Kültür, inanç, termal ve sağlık turizmlerini es geçmeyelim. Bunlara gereken önemi verirsek bu hedef hayal değil.
* Hidrojen enerjisini keşfedelim: Petrolü, kömürü, doğalgazı unutun. Enerji sektörünün yeni gözdesi hidrojen. Şimdi yola çıkarsak, 2060 yılında gelişmiş ülkeler liginde yerimizi alırız.
Bu tekliflerin ‘uçuk’ görüleni de olabilir, hemen uygulanabilir olanı da. Bilhassa, sivil anayasa, seçim barajının kaldırılması ve gelir dağılımının âdil olmasıyla ilgili teklifler önemsenmeli, mutlaka gereği yapılmalıdır.
Bütün bu teklifleri, “Avrupa bizi kağnı ile geçti, biz onları şimendifer ve balon ile yakalayacağız” meâlindeki tesbitlerin izahı olarak da görmek mümkün. Niçin dünya herkes için terakki dünyası olsun da, sadece bizim için tedenni dünyası olsun?
02.09.2007
E-Posta:
[email protected]
|