Bütün dünyada, neredeyse birinci gündem maddesi haline gelen ‘küresel ısınma’ ve neticeleriyle ilgili hadiseler tartışılıyor. Kuraklık, susuzluk, mevsimlerin değişmesi gibi kavramlar, uzmanların değerlendirmeleriyle birlikte vatandaşın da sohbet gündemini meşgul ediyor.
Çok değil, 10 yıl önce Türkiye’nin susuzluk sebebiyle ‘kriz’e gireceği, ya da ülkemizin ‘kuraklık ve çöl şartları’yla yüz yüze geleceği söylenmiş olsa bile, bu tesbitleri gereği gibi dikkate alanlar olmamıştır. Çünkü, Türkiye’nin ‘su zengini’ olduğuna kendimizi inandırmış ve ‘su akar, biz bakarız’ şeklindeki ifadeyi bir anlamda ‘ata sözü’ gibi kabul etmişiz.
“Bize bir şey olmaz” anlayışı sonunda başta ‘başkent’ olmak üzere büyük şehirlerimizin susuzluk tehdidiyle karşı karşıya kalmış durumda. Maalesef, suyu ‘su’dan daha ucuz görmenin bedelini ağır bir şekilde ödemek üzereyiz. Belki paramız var, enflasyon oranı da düştü; ama bütün bunları gölgede bırakacak bir gerçekle karşı karşıyayız: ‘Su’yumuz yok!
Tabiî ki bunun çaresi de telâşa kapılmak değil, israfa son vermek ve tasarrufa sarılmaktadır. Küresel ısınma, susuzluk ve kuraklık gibi kavramlar gündemimizi meşgul etmeye başlayınca ‘yaylalar’ da bir şekilde Türkiye’nin gündemine gelmiş oluyor.
Türkiye’nin dağları ‘yaylalar’la dolu. Bilhassa Karadeniz bölgesindeki yaylalar, en azından şimdilik ‘küresel ısınma’ ve beraberinde gelen tehlikelerden korunmuş görünüyor. Bu yazıyı, “Ankara’da susuzluk,” “Türkiye çöl olma yolunda” ve “Türkiye kavruluyor, hava sıcakları daha da artacak” gibi haberlerin gündemi meşgul ettiği günlerde; yağmur seslerinin duyulduğu ve havanın ‘soğuk’ olduğu bir Karadeniz (Çayeli) yaylasında yazıyorum.
Küresel ısınma ve beraberinde gelen ‘tehlike’ler; Karadeniz’i ve yaylalarını ‘turizm’ açısından da ön plana çıkaracak gibi görünüyor. Bunun için, geç kalmadan ‘altyapı’ çalışmalarının yapılması lâzım. Tabiî bu arada, yaylaların ‘turizme açılması’nın getireceği faydalar ile, götüreceği ‘değer’lerin iyi bir muhasebesinin yapılması lâzım.
Bu cümleden olara, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Türkiye’de şimdiye kadar yapılmamış bir proje hazırlayarak Karadeniz yaylalarını yollarla birbirine bağlamayı planladıklarını söylemiş. Bakan Özak, projenin Ordu’dan başlayarak Giresun, Trabzon, Gümüşhane’nin kuzeyi, Rize ve Artvin arasındaki yaylaların birleştirilmesini kapsadığını belirtmiş.
Yaylalara sahip olmak büyük bir avantaj. “Turizme açalım” derken, buraları da yaşanmaz hale getirmeyelim...
21.08.2007
E-Posta:
[email protected]
|