Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, ülkemizdeki “beyin göçmenlerinden” bir tanesi. Şimdilerde Hollanda Rotterdam İslâm Üniversitesi Rektörlüğü vazifesinde bulunmakta.
Geçtiğimiz günlerde Ümraniye Belediyesinin Kutup Yıldızı Sağlık Gönüllüleri Derneği işbirliği ile hazırlanan “Avrupa ve Türkiye’de Gelecekle ilgili Yeni Persfektifler” başlıklı konferansa konuşmacı olarak katılan Akgündüz, Avrupa’da yaşanan toplumsal problemlerle ilgili önemli açıklamalarda bulunmuş. Özellikle insan ilişkilerinde büyük bir erozyon yaşandığını belirten Akgündüz, bunun zamanla daha büyük sonuçlar doğuracağını vurgulayarak Hollanda’daki müşahedelerini şöyle özetlemiş:
“Avrupa’daki sosyal sıkıntılar, Hollanda’da da kendisini gösteriyor. Aile tükenmek üzere. Toplumsal ilişkiler büyük ölçüde aşınmış durumda. Avrupa büyük bir arayış içindedir. Avrupa toplumlarının genelinde ciddî bir erozyon var. İlişkiler her geçen gün daha fazla yozlaşıyor ve bireyselleşiyor. İnsan ilişkileri toplumsal paydalardan ziyade, tamamen kişisel çıkar ve hesaplar üzerinde yoğunlaşıyor. Küreselleşme dediğimiz olgu, dünyayı her geçen gün daha fazla etkisi altına alıyor. Avrupa ülkeleri toplumsal çöküşün eşiğinde. Bu yüzden İslâm inancı, Avrupa’da hızla yayılıyor. AB sürecinde millî değerlerimizi muhafaza etmeliyiz.”
Doğru söze ne denir?
Anne sütü mucizesi
Bilim adamları anne sütünün faydalarını saymakla bitiremiyorlar…
Anne sütü için “canlı organizma” hatta “bir organ” tanımlaması yapanlar dahi mevcut.
Bebek maması üzerine çalışan gıda mühendislerinin söyledikleri ilginç: “Bizim için altın standart anne sütüdür. Fakat anne sütü çok karmaşık yapıda. Biz ancak anne sütü moleküllerinin fonksiyonlarını taklit etmeye çalışıyoruz…”
Hal böyleyken hiçbir rahatsızlığı olmadığı halde, çocuğunu sütünden mahrum eden annelerin kulakları çınlasın!
Anne sütüne dair bilgiler:
Bir litre anne sütü için memeden 500 litre kan geçer.
Doğumdan sonraki ilk altı ay yalnızca anne sütü verilmelidir. (Su verilmesi bile sakıncalı, çünkü bebeği tok tutar.)
Anne sütü içindeki maddeler bebeğin bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Anne bebek arasındaki iletişimi kuvvetlendirir.
Emzirme doğum sonrası kanamaları azaltır ve anne rahminin eski haline gelmesini kolaylaştırır.
Emzirdikten sonra anne kendini daha mutlu hisseder.
Stres anne sütünü azaltır. İş stresi yüzünden, çalışan annelerin çoğu bebeğini yeterince emziremez.
Rahmet-i İlâhiyenin kan ile fışkı arasından aciz yavrulara anne şefkati eşliğinde sunduğu bu leziz gıda için ne kadar şükredilse az değil mi?
Lüks hastalığı
Batılı düşünürler, tüketimin bir hayat tarzı olarak nitelendirildiği Batı toplumlarında, büyük alış veriş merkezlerini “Kapitalizmin tapınakları” olarak tanımlıyorlar.
İhtiyacı olsun, olmasın alış veriş yapmayı hayatının en önemli faaliyeti olarak gören insanlar ise bu tapınakların tâbir-i caizse müridleri hükmünde (!)…
Bunlar arasında sadece ve sadece lüks ürüne müptelâ olanlar da mevcut!
Dünya markalarının son modelleri, en pahalı kıyafetler ve saatler, servet değerinde parfümler… Luxsoreksia yani lüks hastalığı, Batıda artık kliniklerde tedavi edilen bir hastalık olarak tanımlanıyor.
Lüks hastaları için, satın alacakları ürünün fiyatı hatta yakışıp yakışmadığı bile önemli değil. Bu hastalar için ünlü bir markanın ürününü kullanmak toplumda tanınma, sevgi, ilgi görme vesilesi. Aslında Nasreddin Hocamız bu davranış bozukluğunu yüzyıllar öncesinden teşhis edip adını koymuş bile…“Ye kürküm, ye!”
Şüphesiz en güzeli Kur’ân ve Sünnette sınırları çizilmiş şükür, kanaat ve iktisat kavramlarının vazgeçilmez müşterisi olmak. Ne dersiniz?
85 yaşında bir genç!
TEMA Vakfı Kurucu Başkanı Hayrettin Karaca, gençliğini çalışıp üretme isteğine ve tabiata borçlu olduğunu belirtiyor: “Bu ülkeye borcum var. Bu borcu ödemek için hâlâ çalışıyorum. Gece gündüz okuyorum. Bu borcu ödemek için bilgi sahibi olmak lâzım. O nedenle okuyacaksın! İhtiyacım üzerinde tüketemem, vicdanım razı değil. Yamalı ayakkabıyla geziyorum, gömleklerimin yakalarını değiştiriyorum, delik kazaklarla geziyorum. Param var, ama savurganlığa hakkım yok.”
İbretli değil mi?
(Sabah Günaydın, 20 Temmuz 2007)
22.07.2007
E-Posta:
[email protected]
|