Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Bu hamur çok su götürür



Gerek ‘tek parti devri’nde ve gerekse aynı partinin iktidar ortağı olduğu yıllarda ‘yok’luklara kuyruklara Türkiye’de yaşayan herkes şahit olmuştur. 1980 öncesi CHP iktidarı dönemi de yokluk ve kuyruk yılları olarak tarihe mal olmuş durumda.

Ülkemizde yaşayanlar olarak “Babalarımızdan daha zengin” olduğumuz için, son yıllarda ‘un, tuz, şeker’ yokluğu ve kuyrukları oluşmuyor. Ancak bu yokluk ve kuyruklardan daha can yakıcı başka yokluklarla kavruluyoruz. Bugünkü yoklukların en başında ‘demokrasi ve insan hakları eksikliği’ yer alıyor.

“Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz asla!” diyenler için bu durum, ‘un, tuz, şeker’ eksikliğinden çok daha önemlidir. Son yıllarda her şeyi maddî ölçülerle ölçenler için bu tesbit belki bir mânâ ifade etmeyebilir, ama hürriyet olmadan ‘ekmek’in de olmadığını yaşanan onlarca örnekle görüyoruz.

Güya ‘basında sansürün kaldırılışı’nın yıldönümleri kutlanıyor, ancak basın özgürlüğü de tehdit altında. Meselâ, haftalık haber dergisi Nokta, ‘özel izin’le basıldı ve bu baskın 3 gün sürdü. Konuyu değerlendiren Av. Fikret İlkiz, dergiye yapılan baskının, “kanunî” karşılıkları bulunduğunu, ama bütün bunların hukuka ve anayasaya, hattâ 83 yıl öncesine ait 1924 Anayasasına bile aykırı olduğunu söylüyor. (bianet.org)

Nokta dergisine yapılan baskın, pek çok kişide “Türkiye’de basın özgürlüğü yok” dedirtti. Peki, basın özgürlüğü yok da demokrasi var mı? Bu konuda Güngör Uras şöyle yazmış: “Gerçekçi olalım. Bugün tırmanışa geçen sorunların kökünde (bugünkü krizin kökünde) Türkiye’de demokrasinin olmaması vardır.

“Açık konuşalım. Türkiye’de demokrasi yoktur. Biz kendimizi ve de başkalarını kandırıyoruz. Türkiye’de yarı dikta rejimi vardır. Şu veya bu şekilde bir partinin başına geçenler, ülkeyle ve halkla oynamaktadır.” (Milliyet, 15 Nisan 2007)

Tabiî ki bu noktada ‘Demokrasiden ne anlıyoruz?’ sorusu da gündeme gelir. Bunun cevabı da asgarî olarak ‘dünya uygulamaları’ olmalıdır. Yoksa, milleti ‘cahil oy çoğunluğu gören anlayış’ın demokrasi anlaşıyı ile bir yere varmak mümkün değil.

“Türkiye’de demokrasi yoktur” tesbitini sorumluluğunu sadece ‘siyasî parti liderlerinin hatası’na bağlamak mümkün değil. Asıl suçlu, siyaset alanını daraltan ve bütün partileri ‘tek parti’ haline getirenlerdir.

Mevcut halden şikâyet ederken, ‘tek parti devri’nin övülmesi de her halde Türkiye’ye mahsus bir çelişki olsa gerek. Uras şöyle demiş: “Cumhuriyetin ilk yıllarında, Mustafa Kemal dönemindeki meclislerin, bakanlar kurullarının yapısına, tek parti döneminde Meclis ve Bakanlar kurulunda yapılan tartışmalara, Mustafa Kemal’in millî mutabakat konusundaki duyarlılığına ve özenine bakınız. Sonra bugün olan biteni görünüz.” (agg)

Adı üstünde. ‘Tek parti’ devri. Nasıl olur da; bütün eksikliğine rağmen, ‘tek parti devri’ bugünkü devirden daha ‘demokrat’ olabilir? Bu iddiayı tarihçilere havale edip soralım: ‘Tek parti devri’ bu kadar ‘mutabakatçı’ idiyse; neden çok partili hayatta hiç bir zaman tek başına iktidar yüzü görmedi?

Bu hamur çok su götürür...

19.04.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.04.2007) - Kitaplarla dost olmak

  (17.04.2007) - Tek parti devrinden mesaj

  (16.04.2007) - Mesaj ‘sandık’ta verilir

  (15.04.2007) - Darbenin belgesi olur mu?

  (14.04.2007) - Müzeciliğimiz de mi müzelik?

  (13.04.2007) - Böl ve yönet

  (12.04.2007) - Aradaki fark budur!

  (11.04.2007) - Anayasa değişmesin mi?

  (19.02.2007) - Doğru söyleyeni kovmayın!

  (18.02.2007) - Duâya sığınmak

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004