İşte size mânâsız bir söz. Ne anlama geldiğini çözmek için boşuna enerjinizi harcamayın. Sanki bir savaş vardı da barış mı ilân edildi?
Ey güzel Türkçemiz; ne güçlü bir dilmişsin ki içerden-dışardan her türlü saldırıya rağmen hâlâ dimdik ayaktasın.
Sizleri yormadan “Varlık Barışı”nın açılımını söyleyelim: Bazı Varlıkların Millî Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun. Demek ki “Varlık Barışı” bir kanun adı imiş. Yürürlük tarihi 22 Kasım 2008 olan bu kanuna son başvuru 02 Mart 2009’da sona eriyor. Kanundan faydalanacaksanız acele ediniz. Bana sorarsanız, önce kanunun ne getirip ne götürdüğüne bir bakalım.
İşletmenizde kayıtlı olmayan bir varlığınızı ister yurt içi ister yurt dışında olsun bankaya bildirir ve ülkeye getirirseniz değeri üzerinden % 2 veya % 5 nisbetinde vergi ödeyeceksiniz. Sadece para değil, menkul kıymet ve gayrimenkuller de bildirilecek varlıklar arasında sayılmıştır.
Varlıkları bildirenlere ”Bu kadar parayı nerden buldun, kaynağı nedir?” gibi ‘münasebetsiz’ sorular sorulmayacak, haklarında vergi incelemesi yapılmayacaktır. Ancak kara para yönünden araştırmaya engel bir hüküm yoktur.
Faydasına gelince; zamanında vergisini kaçıranlara bir nev’î örtülü ve kısmî bir af getiriyor. Maliyeden gizlediğiniz kazanç kadar bir tutarı kanundan yararlanarak beyan ederseniz, gizlediğiniz kazancın vergisi “affedilmektedir.”
Bir örnekle açıklayalım;
Kanundan yararlanmak üzere 1.000.000 lirayı bankaya yatırdınız. Ödemeniz gereken tutar yurtiçi ve yurtdışına göre 50.000 lira ila 20.000 lira arasında değişecektir. Daha sonra diyelim ki 2006 yılı hesaplarınız incelemeye alındı ve bu inceleme sonucu 1.000.000 lira kazanç gizlediğiniz ortaya çıktı. Kanundan faydalandığınız için gizlenen bu kazançtan, beyan ettiğiniz 1.000.000 lira düşülecek, kalan bir meblâğ olmadığından sizden ilâve bir vergi istenmeyecektir.
Bu kanun çıkmasaydı veya başvurmasaydınız ödenecek vergiyi hesaplayalım.
Kurumlar Vergisi mükelleflerine uygulanan vergi oranı % 20’dir. Gizlenen kazanç 1.000.000 lira olduğuna göre ödenmesi gereken vergi tutarı 200.000 liradır. Bir o kadar da cezası vardır. Gecikme faiziyle birlikte toplam tutar 500.000 lirayı bulur. Diğer bir ifadeyle 20.000 lira veya 50.000 lira karşılığında 500.000 lira siliniyor. Nasıl, cazip mi?
Maliye yetkilileri bu silme işlemi ile kanunun mükelleflere ne büyük avantaj sağladığını anlatırken, vergisini tam ve doğru ödeyenlerin cezalandırıldığını ve düştükleri durumu hiç mi hiç düşünmüyorlar.
Her af kanunu esasında dürüst mükelleflere karşı yapılan bir haksızlıktır. Sık sık çıkarılan af yasaları kamu vicdanında derin yaralar açmakta, vergi kaybına ve kaçağa teşvik etmektedir. Nitekim, ekonominin yarısının kayıt dışı olması ve gelir üzerinden alınan vergilerinin neredeyse tamamının ücretliler ile bir avuç kişi ve kurum tarafından ödenmesi bunun en somut göstergesidir.
16.02.2009
E-Posta:
[email protected]
|