“Hak şerleri hayreyler, / Zannetme ki gayr eyler,
Arif onu seyreyler, / Mevlâ görelim neyler, / Neylerse güzel eyler.”
Büyük bir teslimiyetin ifadesi olan bu mısralar Erzurumlu İbrahim Hakkı’ya ait.
Her şeyin dizginini, zarar ve menfaati elinde tutan Cenâb-ı Hakk'ın emri ve izni olmaksızın hiçbir şey vuku bulmayacağına göre şer gördüklerimizden de hayır çıkabilir.
Bir musibetle karşılaştığımızda Erzurumlu İbrahim Hakkı gibi biz de, “Hak şerleri hayr eyler” diyebiliyorsak problem kalmaz.
Acaba musibet gördüğümüz şey gerçekte musibet midir? Kâinattaki her şey ya bizzat, ya da sonuçları itibariyle güzel değil midir?
Asıl musibet, başımıza gelenleri Allah’tan bilmemek, Kur’ân’ın belirttiği gibi yeryüzünde vuku bulan ve başımıza gelen her musibetin yaratılmadan evvel bir kitapta yazılı olduğunu; kaybettiğimize üzülmemek, verilene de şımarmamak gerektiğini1 düşünememektir.
Bakın Allah Resûlü (asm) ilk bakışta şer gibi görülen olaylar karşısında nasıl davranıyor: Birgün Sahabeleriyle birlikte yolculukta bir pınar başında konaklarlar. Namaz için abdest alacaklardır. Peygamberimiz (asm) abdestli olduğu halde mestlerini çıkarıp abdestini tazeler. O esnada bir balıkçıl kuşu gelip mestlerden birini alıp uçurmaya başlar. Yükselir, yükselir.
Allah Resûlü (asm), “Hayırdır inşaallah” demekle yetinir sadece ve sonucu bekler.
Kuş bir süre uçtuktan sonra herkesin gözü önünde mesti ters çevirir. İçerisinden siyah bir yılan çıkmasın mı? Meğer Efendimiz (asm) abdestle meşgulken girmiş yılan içerisine. Bir balıkçıl kuşunun mesti alıp götürmesiyle Cenâb-ı Hak Habibini korur yılanın şerrinden. Ve sonucun hayır olduğu anlaşılır. Kâinatın Efendisi (asm) buyururlar ki: “Biz kuşun mesti alıp götürmesini şer sanmıştık. Oysa bir hayırmış. Yoksa içerisinde yılan bulunan mesti giymiş olacaktım.”
Dünya hayatında karşılaştığımız ve şer zannettiğimiz belâ ve musibetler de böyle değil midir?
Günahlar manevî birer yılandır. Bizi herkesten çok seven Rabbimiz günahlara karşı belâlarla bizi uyarır, gözümüzü açar, biz de dünya ve ahiretimiz için birer tehlike olan o günahlardan korunmuş oluruz.
Söz Kur’ân’ın: “Belki sevmediğiniz şey hakkınızda hayırlıdır. Bazan da sevdiğiniz birşey sizin için şer olur. Allah herşeyi bilir, siz bilmezsiniz.”2
Dipnotlar:
1- Hadid Sûresi: 22-23.
2- Bakara Sûresi: 216.
22.04.2007
E-Posta:
[email protected]
|