Kökeni, grameri farklı olabilir, ama “selamun aleyküm” de, “aleyküm selam” da “Türkçe”dir ve “Türk”çedir. En azından “bye”dan daha “Türkçe” ve “Türk”çe olduğu kesindir. Zira Türkler asırlardır, “selamun aleyküm” ve “aleyküm selam” diye selamlaşır. “Türkçe” konuşmalarından önce ve sonra bu selam vardır.
Ve yine bu selam, tüm sınıfsal farklılıkları ortadan kaldırır. Zira verilmesi sünnet, alınması farzdır. Birini sizden daha aşağı, sınıfsal olarak düşük, eğitim seviyesi olarak kalitesiz, ekonomik olarak fakir görüp de onun selamını almazlık edemezsiniz. Ve yine siz, kendinizden üstün gördüğünüz birileri selam verince, onun karşısında eğilip büzülmek, eğilip bükülmek, eğilip el pençe divan durmak zorunda kalmazsınız. Hatta kalamazsınız. Zira dininiz size o kişinin sizden daha üstün olmadığını bildirmekle kalmaz, onun selamını almayı da zorunlu kılar.
Selam tanışmadır. Hiç tanımadığınız birine bile verir ve karşılık alırsınız. Karşılık alıp tanışmaya başlayabilir, sohbet edebilirsiniz. Hiç tanımadığınız birine durup dururken günaydın, merhaba demezken, diyene de şaşkın gözlerle bakarken, selam verene “aleyküm selam” demek zorunda hissedersiniz kendinizi.
Evet etimolojik olarak Türkçe değildir. Ama tarihi olarak “Günaydın”dan da “İyi akşamlar”dan da daha Türkçedir. Anlam olarak daha Türkçedir.
“Barış”ı 1 Eylülle sınırlamayan, yılın her gününe, günün her saatine yayan bir iletişim aracıdır. Barıştır, çünkü küstüğünüz bir arkadaşınız da olsa, düşmanınız da olsa, din size o selamı almayı emreder. “Onunla bir daha asla konuşmam” dediklerinizle inadınızı kırar.
Size biraz “doğulu”, biraz “eski moda”, biraz “alaturka” gelebilir. Biraz “köylü”ce bulabilirsiniz. Biraz alt ve orta sosyal sınıfa mahsus hissine kapılabilirsiniz. Ama Türkçedir.
Popüler kültür pek çok değer gibi, onu da bir kenara ittiyse, bu onu değersiz ya da önemsiz yapmaz. Bu onu kötü yapmaz. Bu onu kavga sebebi hiç yapmaz.
Selam eşitlikçidir. Barıştır. Tanışmadır.
İçinde hiçbir kötülük barındırmadığı gibi, kaynağını iyilikten alır, iyilikten, barıştan beslenir.
İyiliğe, barışa, yani selama savaş açmayın.
11.01.2007
E-Posta:
[email protected]
|