Yola çıkış şiarı “Vatan sathını bir mektep yapmak” olan Yeni Asya’nın kültür hizmeti yeni yılda da hız kesmeden sürüyor. Birbirinden değerli ve orijinal eserlerin hediye edildiği kampanyamızın son halkası Rüya Ansiklopedisi.
Eserin “rüya yorumları”nın yer aldığı kısımdan önceki, giriş bölümünde rüya ve bağlantılı konularla ilgili genel bilgiler verilerek, ruh ile rüya arasındaki ilişki açıklanmakta. Bu bağlamda ruhun mahiyetine değinilmekte; insan ve mahiyeti, uyku, rüya ve rüya yorumu gibi diğer başlıklar Risâle-i Nur perspektifiyle yorumlanmaktadır.
Ayrıca Bediüzzaman’la birlikte, bazı ünlü kişilere ait rüya ve yorumlarına, pek çok buluşun rüyalar yolu ile keşfedildiği gerçeğine örnek teşkil eden olaylara da, bu kitapta yer veriliyor.
Risâle-i Nur’a dayanılarak yapılan açıklamalar, Rüya Ansiklopedisine farklı bir muhteva kazandırmakta.
Yorum kısmından hemen önce yer alan, kitaptan nasıl yararlanılması gerektiğine dair kısa hatırlatmaların yer aldığı özet bilgiler, bu çalışmanın diğer bir farklı yönünü oluşturuyor.
Rüyanın fıtrî bir ihtiyaç, yoruma değen rüyaların ise Peygamber Efendimizin tabiriyle rüya-ı sadıka olduğu gerçeğinden hareketle hazırlanan eserin kupon neşrine 1 Şubat’ta başlanacak.
Bu fırsatı kaçırmamanızı tavsiye ediyor ve kampanyalarımızdan dostlarınızı da haberdar etmenizi diliyoruz.
***
Barla Lâhikası yayınlandı
Renkli, büyük boy Barla Lâhikası da yeni tarzıyla yayınlandı.
Risâle-i Nur Külliyatından olan Barla Lâhikası isimli eserde, Risâle-i Nur’un Barla’da telif edildiği günlerden Eskişehir Hapsine kadar geçen süre içinde Nur talebelerinin Üstadlarına yazdıkları mektuplar ve Bediüzzaman’ın onlara gönderdiği bazı cevaplar yer alır.
Barla ve diğer lâhika mektupları, Risâle-i Nur’un ilk telif yıllarından itibaren devam edegelmiştir. Bediüzzaman’ın te’lif ettiği Nur Risâleleriyle, yazarak ve okuyarak iştigal eden Nur talebeleri, okudukları hakikatler karşısındaki samîmî duygu ve düşüncelerini, Bediüzzaman’a yazdıkları bu mektuplar vasıtasıyla dile getirmişlerdir. Bediüzzaman da, onların bu samimi duygu ve düşüncelerini cevapsız bırakmamış, bazen bir taltif, bazen bir teşvik ve yönlendirme, bazen de sordukları sorulara cevap mahiyetinde mektuplar neşretmiştir. Lâhika mektuplarında hizmet esasları anlatılmakta, siyasî ve içtimaî ölçüler verilmektedir.
İşte bu mektuplardır ki Barla, Kastamonu ve Emirdağ Lâhikalarını meydana getirmiştir.
Lâhika mektuplarına neden ihtiyaç duyulduğu, bizzat Bediüzzaman’ın hizmetkârları tarafından Barla Lâhikası’nın takdiminde şöyle ifade edilir:
“Risâle-i Nur’un te’lifi, zuhuru ve neşriyle beraber hizmet-i Nuriyenin ve ders-i Kur’âniyenin tâliminde ve ifasında ve meslek-i Nuriyenin taallümünde ve uzun bir zamandaki hizmetin devamında vâki olacak binler ahval ve hücuma mâruz talebelerin cereyanlar karşısında sebat, metanet ve ihlâsla hareketlerinde onlara yol gösterecek, hizmet-i Kur’âniyenin inkişafında suhulete medar olacak ikaz ve ihtarlara elbette ihtiyaç zarurîdir, kat’îdir, bedihîdir.”
Demek oluyor ki, lâhika mektupları, iman ve Kur’ân hizmetleri yerine getirilirken, her zaman için karşılaşılması muhtemel olan sıkıntılar karşısında, Nur talebelerinin sebat, metanet ve ihlâslarını muhafaza ederek onlara yol gösteren ‘ikaz ve ihtarlar manzumesi’dir de.
Bu mektupların bir diğer özelliği ise, her zaman için başvurulabilecek birer rehber olmalarıdır. Bu husus, ‘daima müracaat olunacak hikmetleri ve düsturları muhtevidir’ şeklinde ifade edilmiştir.
Evet, “değişen dünya hadiseleri, geniş ve küllî meseleler ve şartlar altında isabetli hizmet-i Kur’âniyenin esaslarını ders veren” (Barla Lâhikası, s. 29) lâhika mektuplarına, Kur’ân hizmetkârlarının çokça ihtiyacı var.
745 sayfadan oluşan ve metne ait lügatçelerin aynı sayfada yer aldığı Barla Lahikasının yeni tanziminde indeks, dipnotlar, âyet ve hadis mealleri ve kronolojik bilgiler de yer alıyor.
Hepinize hayırlı haftalar diliyoruz.
08.01.2007
E-Posta:
[email protected]
|