05 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H.İbrahim CAN

Yunanistan bu kadar kemer sıkmaya dayanabilir mi?


A+ | A-

Müflis tüccarın en önemli özelliği; batmakta olduğu bataklığın farkına varmaksızın, daha fazla borçlanarak daha derinlere batmasıdır. Artık çıkamayacağının farkına vardığında iş işten geçmiştir. Yunanistan işte bu noktaya geldi. Yıllarca süren müsriflik ve battığı batağı Goldman Sachs aracılığıyla bulunan dolambaçlı yeni borçlarla kapatma, ülkeyi batma noktasına getirdi.

Şimdi ise Yunanistan kaynıyor.

Vergi artışları, maaş kesintileri derken iş taksicilere fiş verme ve defter tutma zorunluluğu getirmeye, emekli maaşlarını dondurmaya kadar uzandı. Taksiciler iki gün kontak kapattılar. Ek ders ücretleri kesilen öğretmenler eğitim bakanlığı önünde protesto eylemleri yapıyorlar. Memur sendikası 16 Martta bir günlük iş bırakma eylemi yapıyor. KDV yüzde 19’a çıkarıldı; akaryakıt vergileri arttırıldı; alkollü içecek vergileri yüzde 20—ülkemizde hükümetin kasden alkollü içecek vergilerini arttırdığını ileri sürenlerin kulakları çınlasın—,sigara vergileri yüzde 6 arttırıldı. Memurların ek ödemelerinde yüzde 12 kesinti yapıldı.

Tüm bunlar bir ay içinde ikinci kez kemer sıkma politikaları açıklayan Yunanistan’ın borç batağından çıkma çabalarının sonucu. Geçen ayki paket ile 5 milyar avroluk bir tasarruf sağlamayı amaçlayan hükümet, bu yeni paketle 6,4 milyar avro daha tasarruf etmek istiyor. Daha doğrusu buna mecbur.

Çünkü AB ülkeleri Yunanistan’ı kurtarmak için önce kendisinin üzerine düşeni yapmasını istiyor. Halen bütçe açığı GSMH’nın yüzde 13 oranında olan Yunanistan, bu iki ağır paketle bu oranı yüzde 8,7’ye düşürmeyi amaçlıyor. AB standardı ise yüzde 3. Bizim bütçe açığımızın 2009 yılında yüzde 5,5 olduğu düşünülürse, Yunanistan’ın durumunun vehameti daha iyi anlaşılabilir.

Eğer bu iki paket AB tarafından yeterli görülürse; AB ülkeleri, özellikle de Almanya ve Fransa, ülkelerinin bankalarına Yunanistan’ın borçlarını satın almaları için uzun vadeli kredi garantisi verecek. Bu şekilde Yunanistan Mayıs ayına kadar ödemesi gereken 25 milyar avroluk borcunu ödeyebilecek.

Ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi, zaten AB ülkeleri ortalamasına göre hayat standardı düşük olan Yunan vatandaşları, böyle bir kemer sıkmayı kolay kolay kabullenmiyor. Yunanistan Gümrük Çalışanları Federasyonunun üç günlük grevi yüzünden ihracat işlemleri yürümediğinden, ihracat yüzde 18 düştü. Sendikalar grevler, iş yavaşlatmalar ve gösterilerle hükümetin işini zorlaştırmaya devam ediyor.

Yunanistan 1974 askeri yönetiminin devrilmesinden bu yana en güç dönemini yaşıyor. Başbakan Papandreou, “yeni tedbirler bir tercih değil, Yunanistan’ı spekülatörlerin pençesinden kurtarmak, nefes almamızı sağlamak için bir mecburiyet” diyor, Cumhurbaşkanı ile birlikte televizyondan halka seslenirken.

Avrupa’nın Yunanistan’ı kendi haline bırakma şansı yok. Tek Pazarı paylaşan ülkelerin, ortak para birimi yüzünden birbirlerine zincirlenmiş olduğu göz ardı edilemez. Birisi düşerse hepsi düşmeye mahkum. Şimdiden İspanya ve İngiltere sıraya girmiş gibi görünüyor. O yüzden Yunanistan’ı kurtarmak zorunda kalacaklar. Ama bunu kendi vatandaşlarına anlatmak zor. Aynı zamanda kurtarma yardımının aç sırtlanlar gibi bekleyen spekülatörlerin boğazına gitmesi riski de var. Avroyu kurtaramazlarsa, tüm sistemin çökmesi bile mümkün.

Kısacası; komşumuz bizim 2001’de yaşadığımız krizin daha büyüğü ve çok yönlüsünü yaşıyor. Kemer sıkma politikasının uzun yıllar süreceği, ülkeyi kaosa sürükleyebileceği ve hükümeti gelecek seçimlerde siyasal hezimete götüreceği konuşuluyor. Olan ise yine sokaktaki vatandaşa oluyor. Batan gemi misali Yunanlıların bu ülkeyi terk edip Avrupa’nın diğer bölgelerine kaçtıklarını görürseniz hiç şaşırmayın.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

05.03.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (04.03.2010) - Komitede Ermeni Tasarısı oylanırken

  (03.03.2010) - Sırp kasabı Karadziç’le Bosna kahramanı Ganiç

  (02.03.2010) - Şili depremi: Fiilî duâ kabul edilince!

  (27.02.2010) - Altmışıncı yıldönümünde Kore Savaşı

  (26.02.2010) - Çıkmaza giren iki dış açılım

  (25.02.2010) - Avrupa’da yeni bir güvenlik yapısı mı kuruluyor?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl