Ticaretle uğraşırdı. Basra çarşısındaydı o gün. Bir rahibin onlara işaret edip, “Sorun bakalım, içlerinde Harem’den kimse var mı?” dediğini duydu. “Ben varım” dedi. “Ahmed geldi mi?” diye sordu rahip. O da merakla, “Ahmed kimdir?” diye mukabele etmekten kendini alamadı. Rahip konuşmaya başladı:
“Abdülmuttalib’in oğlu Abdullah’ın oğludur. Peygamberlerin sonuncusudur. Mekke’de ortaya çıkar ve Medine’ye hicret eder. Sakın ona tâbi olmakta gecikme.”
Bu söz kalbinde yerleşti. Mekke’ye döner dönmez yeni bir durum olup olmadığını sormuş, “Muhammed (asm) peygamber olduğunu iddiâ ediyor, Ebû Bekir de ona tâbi oldu” demişlerdi. Hemen Hz. Ebû Bekir’e (ra) gitti. O da Resûlullah’a (asm) götürmüş, İslâmla müşerref olmuştu.
İslâma büyük hizmetleri olacak olan bu temiz kalpli insan Talha bin Ubeydullah’tan başkası değildi. Bir gün Allah Resûlü (asm), ashabıyla birlikte otururken o çıkagelmiş, Allah Resûlü de (asm), “Yeryüzünde dolaşan Cennetlik bir kimseye bakmak isteyen Talha’ya baksın”1 buyurmuşlardı.
Daha hayatındayken böylesine bir iltifata mazhar olmuş Hz. Talha, Aşere-i Mübeşşere yani yine Peygamberimizce Cennetle müjdelenen on sahabi arasında yerini almıştı.
Gerçekten Cennetlik ameller sahibi, faziletli, yüce bir insandı. Bizzat Resûlullah (asm) tarafından bu özellikleri sebebiyle Talhatü’l-Hayr (Hayırlı Talha), Talhatü’l-Feyyaz (Çok veren Talha) ve Talhatü’l-Cûd (Cömert Talha) diye tavsif edilmişti.
Bir defasında onun yedi yüz dirheme sattığı arazisinin parasıyla gece rahat uyku uyuyamadığını, sabah olur olmaz hepsini dağıttığını biliyoruz. Birgün de eşi Su’da Binti Avf onu üzüntülü görmüş, sebebini sorduğunda malının çoğalmasının kendisini üzdüğünü belirtmiş, o da eşini rahatlatmak için tek bir dirhem dahi kalmayıncaya kadar malının tamamını Allah yolunda dağıtmıştı.
Onun borç para vererek de sıkıntıda olan mü’min kardeşlerini sevindirdiğini, Bakara Sûresi’nin 245. âyetinin onun bu fedakârlığı sebebiyle nâzil olduğunu biliyoruz.
Daha dünyadayken Cennetlik ameller sebebiyle İlâhî takdire lâyık olabilmek ne büyük bir mutluluk.
Dipnotlar:
1- Tirmizî, Sünen: 5
16.11.2008
E-Posta:
[email protected]
|