Mevcut meclise cumhurbaşkanı seçtirmeme iddiasıyla başlatılan mitingler, Ankara Tandoğan’da başlamıştı. Sonrasında İstanbul, Çanakkale, Manisa ve son olarak da İzmir’de kalabalık kitlelerin katıldığı mitingler düzenlendi.
Mitingi düzenleyenler ve bu ‘pasta’dan pay kapmak isteyen siyasetçiler, mitinglere katılanların sayısını ‘milyonlarca’ ile ifade ediyorlar. Sayı ihtilâflı olsa da, ‘kitle’nin kalabalık olduğu ortada. Ancak bu kalabalığa rağmen, mitingi düzenleyenler ve mitinge katılan ‘sol’ siyasetçiler durumdan memnun görünmüyor.
Kendi açılarından haklı sayılırlar. Çünkü ‘kitle’nin kalabalık bir şekilde miting alanlarını doldurmasına rağmen bu durumun seçim sandıklarına yansımayacağını kendileri de biliyor. Miting düzenlemek elbette kolay bir iş değildir. Ama nihayetinde iyi organize edilebilirse ‘kitle’leri mey
danlara toplamak mümkün. Aynı şekilde, ‘helâl rey’leri seçim sandıklarına doldurmak ise kolay değil.
İzmir mitingini düzenleyenlerin bir maksadı da, ‘sol’da birliğin temin edildiğini bu kalabalık ‘kitle’ye müjdelemekti. Fakat bu müjde gerçekleşmediği gibi, birleşmeleri istenen DSP ve CHP cenahlarından farklı değerlendirmeler geliyor. Mitingi yorumlayan bütün yorumcular da, bu durumdan yana çok ‘üzgün’ görünüyorlar. Her iki lideri de eleştiren ‘sol ileri gelenleri’ ahlanıp vahlanıyorlar.
Başlangıçta bu mitinglerin parti organizasyonu olmadığı söyleniyordu. Gelinen noktada, her iki partinin de işin içinde olduğu anlaşılıyor. Bir araya gelmeseler de, her ‘iki sol parti’nin liderleri de mitinge katılıp ‘kitle’ye mesaj vermek istiyor. Mitinge katılarak, ‘kitle’yi coşturmak isteyen Zülfü Livaneli bile kızgın. Şöyle demiş: “ÇYDD Genel Başkanı Türkan Saylan bile mitingde konuşturulmadı. Adeta militanca bir tavırla herkesi kovaladılar. Bu halkın şölenini militanlığa çevirdiler.” (Sabah, 14 Mayıs 2007)
“Sol”un birleşip birleşmeyeceği, elbette önce ‘sol partiler ve seçmen’i ilgilendirir. Ancak şu soru da akla geliyor: “Birleşseler bile iktidar olabilirler mi?” Bir önceki seçime bakılırsa, birleşmesi istenen iki ‘sol’ partinin alacağı oylar iktidar olmaya yetmiyor. “Onların fikri zaten iktidarda, halkın seçmesine ne gerek var” deniliyorsa, o başka mesele. Ama halkın seçimiyle iktidara gelmek istiyorlarsa, ciddî politika değişikliği yapmaları gerekir.
Siyaset yapmak isteyen partiler, başarılı olabilmek için millete teslim olmalılar. Millete tepeden bakan, onların inanç ve düşüncelerine değer vermeyen, “Siz bilmezsiniz, biz biliriz” diye buyuran partilerin başarılı olmaları mümkün değildir.
Hele CHP’nin, geçmişten gelen ‘imaj’ını düzeltmeden milletten destek alabilmesi imkân dışı görünüyor. Kendileri ‘imaj’larından memnun olabilirler, ama millet çok farklı düşünüyor. “Tek parti devri”ni hatırlayanların ‘sol’a ve CHP’ye destek vermesi çok zor.
“Sol”u, birleşmek de kurtaramayacak...
15.05.2007
E-Posta:
[email protected]
|