"Gerçekten" haber verir 07 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Seçim uğruna katliâm olur mu?



Filistin yarası 1948’den bu yana kanayan bir yara. İsrail, yılın son gününde bir kez daha vurdu Gazze’yi. Her geçen gün ölen ya da yaralananların sayısı artarken, dünya devletleri maalesef katliâma seyirci.

Konunun ehli uzmanlar hadiseye teşhis koymakta gecikmediler: İsrail’in Gazze’ye saldırısının ardında seçim, dolayısı ile ‘koltuk’ hırsı yatıyor! Şubat ayında yapılacak seçimlerde iktidar olmak isteyen İsrailli siyasetçiler, “En zalim benim! Bana oy verin, Filistinlilerin kökünü kazıyayım” dercesine insanlık dışı katliâma destek olup, adeta birbiriyle yarışıyorlar.

Ortadoğu üzerine çalışmalar yapan, “Filistin-İsrail Barış Süreci ve Türkiye” ile “Ortadoğu ve Türkiye” adında iki kitabı bulunan Prof. Dr. Bülent Aras, yakında ABD başkanlık görevini devralacak olan Barack Obama’nın da, Hamas’ı muhatap olmazsa problemi çözemeyeceği kanaatinde.

“Obama Hamas’ı muhatap almazsa çözüm 10 yıl ertelenir” diyen Prof. Dr. Aras, “2009’da peş peşe seçimler var, hepsi irtibatlı. Gazze’nin vurulması İsrail seçimlerini, İsrail seçimleri Filistin’i, o da büyük ihtimalle Lübnan seçimlerini etkileyecek. Birini kaybetmek hepsini kaybetme ihtimali demek. İsrail güç kullanarak kaybetme politikasını seçmiş görünüyor, bu riski göze alıyor. Ciddî bir Amerikan müdahalesi ya da İsrail iç siyasetinde bir dönüşüm olmazsa, çözüm en az 10 yıl ileri atılmış demektir” şeklinde konuşmuş. (Star g., 5 Ocak 2009)

“İsrail kendini dünyadan yalıtmak mı istiyor?” anlamındaki bir soruyu cevaplandıran Aras, “Şaron’un ördüğü duvarların anlamı da o. Bu yolla barışı sağlayabileceğini zannediyor. Oysa tarih bize o duvarların yapanların üzerine çöktüğünü gösteriyor” demiş.

İsrail’in ‘ABD’de iki başkanlı boşluğu’ kullandığını ifade eden Aras şu tesbiti dile getirmiş: “Obama Afganistan ve Irak nedeniyle maça zaten 2-0 başlayacaktı, şimdi 3-0 oldu. Golün geldiği de görülüyordu çünkü Oslo’dan sonra inisiyatifi kaybetti ABD. FKÖ’den Hamas’a geçişi fark edemedi, resmin dışına düştü. Sorunun evvelinden bugüne en taraflı durumda olmasının sebebi de bu. Böyle bir aktörün barış üretmesi zor. Zaten (ABD’nin) bölgede ciddî bir imaj kaybı var. (...) Filistin siyasetine bakışta Hamas’ı muhatap almak gibi ciddî bir değişiklik olmazsa Obama’nın bir şey yapması zor. Seçimlerde en fazla oyu Hamas alacak ve yine Avrupa, ABD Hamas ile görüşmek istemeyecek, kısır döngü sürecek. Amerika, Filistin’in meşrû temsilcileriyle konuşmak yerine kolay konuşabileceği muhataplar aramaktan vazgeçmeli.”

Türkiye’nin hadise karşısında ilgisiz kalamayacağını da ifade eden Aras ‘ilgi’mizi şu sözlerle özetlemiş: “Türkiye 90’lardan sonra tarihî, stratejik derinliğini kavradı. Bölgede 4 yüz yıl sürmüş bir Osmanlı barışı var. Kudüs’ün tapu kayıtları hâlâ İstanbul’dayken Kudüs’le irtibatsızlıktan bahsedemezsiniz. Sokaktaki vatandaş meseleyle ilgili ve tavır alınmasını istiyor. Çözümde Türkiye’nin etkili olabileceğini düşünüyor. Araplardaki o çaresizlik yok Türkiye’de, aksine özgüven var. (...) Filistin ve İsrail üzerinde iki farklı baskının oluşması lâzım. Hamas’ı ikna etmek de zor çünkü sokağa çıkınca ölenleri, feryatları duyup da bir şey yapmamak zordur.”

Dünya pek çok katliâm gördü, ama ‘seçim için katliâm’a belki de ilk defa şahit olunuyor. Katliâm karşısında ‘insafsız yaklaşım’ sergileyen dünya ülkelerinin ‘insaf’a gelmesi için duâ edelim...

07.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.01.2009) - Filistinli olmak nasıl bir şey?

  (05.01.2009) - Duyarsızlığa ‘dur’ diyelim

  (04.01.2009) - Gördünüz, yıkılmadı işte

  (03.01.2009) - İnsafsız yaklaşım

  (02.01.2009) - İsrail’in değirmenine su taşınmasın!

  (01.01.2009) - Okuyun ve duâ edin

  (31.12.2008) - İmtihan içinde imtihan

  (30.12.2008) - Tepki göstermek için katliâmı beklemeye gerek yoktu

  (29.12.2008) - Adliye Saraylarında mescid olmaz mı?

  (28.12.2008) - Edirne'den Van'a sefalet manzaraları

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır