“Acele şeytandan, teennî Rahman’dandır” buyurur Peygamberimiz (a.s.m.). Halk arasında yaygın olan, “Acele işe şeytan karışır. Acele edenin etekleri tutuşur. Acele eden ecele gider” gibi cümleler de aceleciliğin zararlarını dile getirir.
Cenâb-ı Hak bin bir esmâsıyla kâinatı ilmek ilmek dokumuş, güzel isimlerinin sonucu olarak her şey en mükemmel, en güzel tarzda arz-ı endam etmiştir.
Meselâ Hakîm isminin gereği olarak eşyanın yaratılmasında, vücut bulmasında merdivenin basamakları gibi bir tertip, bir düzen, bir silsile gözetmiştir. Maksada ulaşmak için bu basamakları, halkaları, dikkate almak gerekir. Sabırsız adam, teennî ile hareket etmediği için basamakları ya atlar veya noksan bırakır, maksadına ulaşamaz. Onun içindir ki, hırs mahrumiyete sebeptir, sabır ise zorlukların anahtarıdır ki, “Sabır kurtuluşun anahtarıdır,” “Hırslı kimse mahrumiyet çeker, kaybeder” denilmiştir.1
Tirmizî’de yer alan bir hadis-i şerifte, “İyi işler yapmakta acele ediniz”2 buyurulur. Buradaki aceleden maksat, bir kısım şeyleri vakit geçirmeden, zamana bırakmadan hemen yapmak demektir. Kalkış saati geçirildiğinde uçağı kaçırmak gibi birşeydir bu.
Allah Resûlü (a.s.m.) şu yedi şey gelmeden önce yapılması gerekenleri yapmak, iyiliklere koşmak konusunda bizi dikkate çağırıyor. Zikrettiği bu “Yedi şeyden başka birşey mi bekliyorsunuz?” diye de ikazda bulunuyor.
Beklenmemesi, gelmeden önce tedbir alınması gereken bu yedi şeyi şöyle sıralıyor Peygamberimiz (a.s.m.):
1. Her şeyi unutturan fakirlik,
2. Azdıran zenginlik,
3. Aklı, bedeni ve ruh dengesini bozan hastalık,
4. Saçma sapan şeyler söyleten, bunatan ihtiyarlık,
5. Ansızın gelen ölüm,
6. Şerrinden dehşete kapınılan Deccal,
7. Belâsı büyük ve acı olan Kıyamet.
Bunların herbiri dehşetli ve korkunç. Gerçekten mü’mini sürekli teyakkuzda tutması gereken hususlar. Geldikten sonra yapılabilecek bir şey kalmaz geriye. Herbirinden Allah’a sığınmak ve gerekli tedbirleri almak gerekir.
Dipnotlar:
1- Mektûbât, s. 271.
2- Riyâzü’s-Sâlihîn, 1: 130 (Tirmizî’den.)
23.05.2007
E-Posta:
[email protected]
|