Habertürk’ün patronu Ufuk Güldemir’in ölümünden sonra, ardından “avcılığı” ile ilgili bir takım sözler söylendi. Onun avcı yönü konuşuldu. Kimi gelen eleştirilere fırsat bu fırsat cevap verilmiş oldu.
Malûm ölümünden önce “avcılık” yönü ön plana çıktığı için Yaban TV’yi kurdu. Yaban TV sadece “avcılık” değil, aynı zamanda “balıkçılık,” “su altı sporları,” “doğa sporları” gibi konuları da öne çıkarıyor.
Yani “tematik” yayın yapan bir kanal olma özelliği taşıyor.
İşte “tematik” yayın yapan kanallardan bir tanesi de “Cenaze TV.”
Almanya’da sadece ölüm ve defin törenlerinin yayınlanacağı kanal, sonbaharda izleyici karşısında olacakmış.
Alman televizyon kanalı “Eos Tv” yaşlanma, ölüm ve defin programları ile bu sonbaharda izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyormuş.
Bu kanalda para karşılığı herkesin defin görüntüleri yayınlanacak. Digital yayın yapacak olan kanalda farklı ülkelerden cenaze, yas görüntüleri de ekranlara gelecek .
İlginç... Aslında bu tür yayınlar “eğlence” kanallarından çok daha önemli bir işleve sahip olacak gelecekte.
Tematik yayın yapan kanallarımız ülkemizde mantar gibi çoğalmakta.
Bilişim sektörü günümüzde hayatın ayrılmaz bir parçası.
Bu şu demektir. Televizyonculuk alanında “tematik” yayın yapan kanallar çoğalacak.
Kimi tematik yayınlar sosyal, kültürel, sportif, sanatsal anlamda yayınlarını sürdürüyor.
Teknoloji Tv’den tutun, Hipodrom TV’ye kadar... Üç büyük takım TV’lerinden tutun, siyasî bir partinin kanalına kadar... Çok geniş kitlelerin de izleyebileceği, ama şahsına özel bir televizyon kanalı denilebilir.
Peki amaç nedir? Çok geniş kitlelerin izlenebileceği bir kanal haline getirmek midir?
Aslında günlük telâşın sonunda, televizyon karşısında nefeslenmeyi planlayan aynı zamanda ilgi alanlarıyla buluşturur tematik yayınlar. Farklı frekanslarda benzer ve çoğu zaman seviyesiz programları görmekten sıkılanlar için ‘tematik kanallar’ adeta bir can simidi. Kültür, çocuk, müzik, emlâk, sinema, dizi, spor, belgesel gibi akla gelebilecek her ‘tema’ya müsamahası var. Peki, bu kanallar gelecekte Türk televizyonları yayın kalitesinin yükselmesi adına bir çözüm olabilir mi? Yoksa zamanla rekabet uğruna birbirine benzeyerek, aşina olduğumuz yayıncılığın bir parçasına mı dönüşür?
Uydu teknolojilerindeki gelişmeler sebebiyle kablolu yayınların, dijital platformun hitap ettiği kitlenin arttığını görüyoruz.
‘’Tema’larına göre bazı kanallar avantajlı olsa da bir kısmının şansı çok az.
27.06.2007
E-Posta:
[email protected]
|