Dünyevî makam ve rütbe sahipleri veya şirketler bir memur veya personelini bir yere göndereceği zaman o memur sorar: “Niçin? Benim orada işim ne olacaktır?” Garip bir memleket olan bu dünyaya, pek garip ve muhteşem yollardan geçtikten sonra gelen insan da sormalı: “Benim bu dünyada işim nedir?”
İnsan bu dünyaya, ilim ve duâ vasıtasıyla tekemmül etmeye, mükemmelleşmeye, olgunlaşmaya geldi. Mahiyet itibariyle de her şey ilme bağlıdır. Evet, yaratılışımızın ana gayesi “iman-ı billah, marifetullah ve muhabbetullah” mefhumlarıyla formule edilen, Allah’a iman, O’nu tanımak, bilmek ve sevmektir.
Gerçek ilim de, Esmâ-i Hüsnâ tecellilerini okumakla olur. Çünkü, her fen veya sosyal ilim, bir Esmâ’ya dayanır. Rabbimizi Esmâ penceresinden tanırsak, bu gerçek bir marifet olur. Ve gerçek iman da böyle elde edilir. Evet, varlık ve olaylara baktığımızda da her şeyin Esmâ’ya bağlı olduğunu görürüz. Her ilim disiplini, her branş, her ilim dalı, Esmâ-i Hüsnâ’nın cilvelerini/yansımalarını yakalamanın bir sonucudur.
Cenâb-ı Hak, gizli hazinelerinin ve bazı sırlı hakikatların bilinmesi için bir ölçü olsun diye beşere cüz’î (bir parça) ilim vermiş... Yani, nasıl ki, Kendisinin Basar sıfatının anlaşılması için göz, Semi’ sıfatını bilinebilmesi için kulak vermişse; Alim sıfatını anlamamız için de ilim bahşetmiştir.
Marifetullah, yani Allah’ı bilmek, Esmâ-i Hüsnâ’nın tecellîlerini gözlemlemek, anlamakla mümkün. Ve herbir fen ve sosyal ilim bir Esmâ’ya dayanır.1
-Allah Alim-i Mutlak’tır: Bu, bilimde ilerlemeyi gerektirir.
-Allah Rabbü’l-Âlemîn’dir… Atomlardan yıldızlara kadar kâinatı terbiye ediyor: Biz de, kendimizi, çoluk-çocuğumuzu bu çerçevede terbiye edip, toplumu buna göre yönetmemiz gerekir.
-Allah Mukaddir’dir: Matematik, geometride terakkîyi netice verir.
-Allah Şafi-i Mutlak’tır: Tıptaki bütün gelişmeleri ihtiva eder.
-Allah Hakim-i Mutlak’tır: İlim, estetik, iktisat vs. yükselmeyi kapsar.
-Allah Sani-i Mutlak’tır: San'atta, mimaride şaheserler ortaya koymayı icap ettirir.
-Allah Adil-i Mutlak’tır: Hak ve hürriyetleri kemaliyle işletmeyi icap ettirir.
-Allah Ganiyy-i Mutlak’tır: Ekonomi ve iktisatta mesafeler almayı meyve verir.
Evet, Esma-i Hüsnâ’yı öğrenirsek,bütün fen ve sosyol ilim dallarında ilerleriz.
Dipnot: 1. Sözler, s. 273.
13.03.2007
E-Posta:
[email protected] [email protected]
|