Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Halil USLU

1-7 Mart’ın düşündürdükleri



1-7 Mart tarihleri arasında gündeme gelen “Yeşilay Haftası” yalnız Türkiye’nin değil bütün dünyanın hem şimdi, hem de gelecekteki sağlık ve iktisad mukadderatıyla ilgilidir. Kuruluş gayesi, sigara ve alkolde gelinen nokta ve gençliğin durumudur. Yeşilay Cemiyeti’nin kuruluşu memleketimizin acı günlerine rastlamaktadır. Tarih 1920 yılının ilk aylarıdır. İşte o tarihlerde alkollü içkiler, yabancılar tarafından gemilerle İstanbul’a getirilir ve dağıtılır. Bu hâdise karşısında, alkollü içkilerin cemiyete yapabileceği zararları düşünebilen bir grup din ve ilim adamları bir araya gelip, 5 Mart 1920 tarihinde kurulan derneğe, yeşil hilâl mânâsına gelen Hilâl-i Ahdar adını vermişlerdir.

Dar-ı bekaya intikal eden ve hayatta olmayan fakat gönüllerde ma’kes bulup yaşayan ve daima alkış ve duâ alan kurucu üyeler şunlardır: Ord. Prof. Mazhar Osman Uzman, Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver, Ord. Prof. Dr. İsmail Hakkı İzmirli, Bediüzzaman Said Nursî (Darü’l-Hikmetü’l-İslâmiye Azâsı), Dr. Şükrü Hazım, Eşref Edip, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Dr. Tevfik Rüştü Aras, Dr. Hacı Emin Paşa, Haydarî Zade İbrahim (Şeyhü’l-İslâm).

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, Türkiye’nin en eski derneklerinden birisidir. Yıllar boyu büyük bir azim ve fedakârlık içinde Türkiye genelinde hizmet etmiştir. Fevkâlade maddî bir imkânları olmadığından kendi çaplarında hizmet etmektedir. Fakat bizim yaptığımız tesbitlerle, Türkiye’de ve dünyadaki nüfus patlamaları karşısında bu işin bütün kurum ve kuruluşlara ait olduğu tebeyyün edip ortaya çıkmıştır. Her gün yeni bir anket ve yeni gelişme ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de 90 bin ton tütün üretilmekte ve 25 milyon kişi sigara içmektedir. Maalesef özellikle gençlerde yılda bir milyon artış olmaktadır.

Elimdeki son günlerin anketi daha da ürkütücü. Hacettepe Halk Sağlığı Vakfı tarafından 2 bin 503 kişi üzerinde yapılan araştırmada ortaya çıkan çarpıcı bilgilere göre en çok sigara içen meslek gruplarının başında “gazeteciler” geliyor. Bunu öğretmen, sanatçı ve doktorların takip ettiği görülmüştür. (Tercüman, 1 Haziran) Neden ürkütücü? Çünkü gençlere model olabilecek meslek gruplarında sigara içme oranının yüksek olması düşündürücü. Neden düşündürücü? Çünkü verdiğim bir konferansta sigara içen 100 talebe üzerinden yaptığım anketlerde aldığım izlenimlerin yüzde 82’sinin ifadesi şöyle: “Bizi sigaraya teşvik eden, anne-baba ve öğretmenimizdi. Eğer kötü olsaydı onlar içmezdi, biz onlara aldandık” demekteydiler. Şimdi bu babda doktor, gazeteci, san'atçı da ön plana çıkarsa, işin vehameti daha da artmaktadır.

Peki hiç mi ümit yok? Bu suâle yeni tedbirlere cevap vermek lâzım. Zararlı alışkanlıklar ve tütün mamulleriyle mücadele için 83 yıllık cumhuriyet tarihinde 7.11.1996’da TBMM’nin aldığı karar övgünün üstündedir. Fakat zaman seyli içinde ve özellikle AB ile iş birliğine gidildiği böyle bir dönemde, bu yasaya yeni ilâveler yapılması zarurî hale gelmiştir. Nitekim TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, sigara yasağının genişletilmesi için yeniden 3 yasa teklifini TBMM’’ye sevk etti. Teklif yasasının özetinde “Uyuşturucuyla nasıl mücadele ediliyorsa, sigarayla da mücadele edilmesi gerektiği” belirtilmiştir. Kanaatime göre bu teklif yasa halinde hayata geçecektir, eğer aynı şekilde çıkarsa fevkalâde olur. Her zaman derim, yine diyorum, yasalar çok fakat önemli olan yaşamaktır, yaşamayanlar yaşatamazlar. Sigara, alkol ve uyuşturucu yangını var, kim bir bardak su dökerse onları millet de, melekler de alkışlar.

Türkiye’de ve dünyada tütün üretilmesi ve sigara imâlâtı da ayrı bir konu.

09.03.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (02.03.2007) - Kumluca'da hoşgörü ve eğitim

  (23.02.2007) - Etimesgut'ta sevgi

  (16.02.2007) - Neden Adalet Partisi?

  (09.02.2007) - Nur mesleğinin istinad duvarları

  (02.02.2007) - Barış ve masum insanlar

  (26.01.2007) - Milliyetimiz bir vücuttur

  (19.01.2007) - Zeytin ve kasem-i Kur'âniye

  (12.01.2007) - 24 kara nokta

  (05.01.2007) - Kelime-i şehadet, hakkıdır

  (29.12.2006) - Erdemli - Mersin durağı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004