Düşüncenin suç addedilmesi, ‘muasır medeniyet seviyesi’ne ulaşan ülkelerin kabul ettiği bir durum değildir. Şiddeti teşvik etmeyen her türlü düşünce açıklaması ‘uygar dünya’da kabul görüyor. Uzmanların da ifade ettiği gibi, bu fikirlerin açıklanması ‘rahatsız edici’ olsa bile düşünceyi açıklama hürriyeti kısıtlanmamalı, kısıtlanamaz.
Elbette açıklanan her türlü düşünceyi, herkesin kabul etmesi beklenemez. Ancak, bir düşünceye katılmamak o düşüncenin ifade edilmesine karşı çıkmayı gerektirmez. Katılmadığımız bir düşüncenin de, ‘ifade edilmesine’ razı olmak gerekiyor.
Acaba dünyada kaç kişinin ‘düşünce suçlusu’ olduğunu hiç düşündük mü? Bu konudaki tartışmaların odağında olan Türkiye örneğinden yola çıkarak herkes bir tahmin yapabilir. Ama tahminlerin, açıklanan rakama yaklaşması bile zor.
BBC Programcısı Jessica Williams, “Dünyada Değişmesi Gereken 50 Gerçek” isimli bir kitap hazırlamış. Kitapta yer alan bilgilere göre, dünyada 300 bin (üçyüz bin) düşünce suçlusu varmış. (Star gazetesi, 11 Şubat 2007) ‘Düşünce suçlusu’ sayısının bu kadar yüksek olabileceğini tahmin edebilmiş miydiniz?
‘Düşünce suçlusu’ tabiri de doğru bir tabir değil, ama ‘galat-ı meşhur’ olduğu için biz de bu ifadeyi kullandık. Yoksa, ‘düşünce’ niçin suç olarak görülsün? İnsanın en temel özelliği ‘düşünme’k değil mi?
“Dünyada Değişmesi Gereken 50 Gerçek” isimli kitaptan yapılan ‘seçme’ler şöyle:
* Dünyada obez (şişmanlık hastalığı) nüfusunun üçte biri gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor.
* Çin’de 44 milyon kadın kayıp.
* 2002’de idamların yüzde 81’i ABD, Çin ve İran’da gerçekleşmiş.
* Kara mayınları sebebiyle saatte bir insan ölüyor veya sakat kalıyor.
* Hindistan’da 44 milyon çocuk işçi, dünyada 300 bin çocuk asker var.
* Motorlu araçlar dakikada 2 insanın ölümüne sebep oluyor.
* Amerikalıların üçte biri uzaylıların geldiğine inanıyor.
* Dünyanın üçte biri savaş halinde,
* Petrol rezervleri 2040’da tükenebilir.
* Afrika’da 30 milyon kişi AIDS
* Her yıl 10 dil ölüyor.
* Dünyada en az 300 bin düşünce suçlusu var.
* Dünyada 27 milyon köle var.
* İntiharlarda ölenlerin sayısı, çatışmalarda ölenlerden fazla.
Evet, tablo pek iç açıcı görünmüyor, ama ümitsizliğe de yer yok. “Problem”lerin çareleri var. Keşfedilmesini temenni edelim.
*
Yargılama notu
Danıştay saldırısı sonrası yayınladığımız bir haberle ilgili olarak TCK 301 ve 288. maddelerden yargılandık. Dâvânın dün görülen ikinci duruşmasında 301. maddeden beraat ederken, 288. maddeden dolayı 6 aya mahkûm olduk ve bu ceza da 3 bin 600 YTL ‘para cezası’na çevrildi.
İtiraz yolu açık olmak üzere verilen bu karar sebebiyle, duruşma günü bizzat mahkemeye gelen basın mensubu arkadaşlar ve STK temsilcilerine, duâlarıyla her zaman bize destek olan okuyucularımıza teşekkür ederiz.
İlk ve son dileğimiz, ‘adalet’in tecelli etmesi.
14.02.2007
E-Posta:
[email protected]
|