Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Gaziantep’in derdi, hepimizin derdi



MÜSİAD’ın dâveti üzerine 9-10 Şubat tarihlerinde Gaziantep’teydik. MÜSİAD, isabetli bir uygulama ile derneğin Genel İdare Kurulu (GİK) toplantılarını her defasında şubesinin bulunduğu farklı bir ilde yapıyor. Bu anlamda MÜSİAD’ın son GİK’i de Gaziantep’te yapıldı.

İki gün süren toplantılarda çok önemli konular tartışıldı. Asıl gündem Gaziantep’in ‘sıkıntıları’ olmakla beraber, toplantıya katılan MÜSİAD Şube Başkanlarının tesbitleriyle bütün Türkiye’nin benzer sıkıntıları yaşadığı anlaşılmış oldu.

İlk gün yapılan “Gaziantep Sanayisinin Başarı Temelleri” konulu panelde, Gaziantep’in sanayi şehri olduğu gözler önüne serildi. İkinci gün Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in de katıldığı toplantıda ise ağırlıklı olarak ‘dış ticaret’ konuşuldu.

Gaziantep’te büyük bir başarı var. Ama bu başarı, tesadüfen kazanılmış bir başarı değil. Temelleri yıllar önceye dayanan, istikrarlı bir büyüme sözkonusu bu ilimizde. Bütün bu başarılarına rağmen, Gaziantep’in de ciddî sıkıntıları var. En başta, komşu ülkelerle ticarette sıkıntılar yaşıyor. Bir de komşu illerin ‘teşvik kapsamı’na alınmasına rağmen, Gaziantep’e bu imkânın tanınmaması tepkilere sebep oluyor.

Gaziantep, 4 büyük organize sanayi bölgesine 5.’yi ilâve etmenin hesaplarını yapıyor. Pek çok konuda Türkiye’deki üretimin yüzde 50’sini bu ilimiz karşılıyor. Meselâ, Türkiye’de üretilen makarnanın yarısı burada üretiliyor. Sadece makarna mı? Gaziantep başka pek çok üretim sahasında da kendisini ispat etmiş.

Organize Sanayi Bölgesindeki panelde konuşan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, başarılarının altında “paradan para kazanmayı düşünmemeleri” fikrinin yattığını söyledi, ki bu yaklaşım bizce çok önemsenmelidir. Hemen her gün faiz belâsının Türkiye’yi hangi felâketlere sürüklediğiyle ilgili açıklamalar duyuyoruz. Ülkemizin fakirleşmesinin temelinde de bu hastalık var. Maalesef ‘paradan para kazananlar’ı sistem de destekliyor ve ortaya çıkan büyük ‘faiz’ faturasını hep beraber ödüyoruz. Oysa tam aksini yapıp, paradan para kazananlar değil; yatırım ve istihdam sağlayanlar desteklenmeli değil midir?

Gaziantepli sanayiciler hükûmetten ‘maddî destek’ten ziyade ‘manevî destek’ bekliyorlar. Onlara göre sınır ülkeleriyle olan ticaretin yolu açılsa, Gaizantep başarısına yeni başarılar katacak. Bu tesbitlerinde de haklı olduklarını, bu güne kadar ortaya koymuş oldukları başarılar gösteriyor.

Üzerinde dikkatle durulması gereken bir nokta da, şu ana kadar uygulanan ‘ambargo’ların özelde Gaziantep’e genelde de Türkiye’ye verdiği zararlar. Konuyu gündeme taşıyan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Aslan, “20 yıl boşa geçti. Bütün ambargoların faturasını biz ödedik. Suriye’ye çok yakın olmamıza rağmen aramıza sun’î dağlar örüldü. Irak ve İran ile ticarette hâlâ sıkıntılar yaşıyoruz. Komşularımızla ticaretin yolları mutlaka açık tutulmalı”dır şeklinde konuştu.

Panel konuşmacılarından Enver Mıhçıoğlu da Gaziantep’in başarılarını anlatırken; “Biz beşerî sermayemize de sahip çıkıyoruz. İkinci kuşak birinci kuşağı, üçüncü kuşak da ikinci kuşağı aşmış durumda” diyordu. Gaziantepli sanayicilerin işaret ettiği bir nokta da dikkat çekiciydi: Gaziantep’e hiç devlet yatırımı olmadığını dile getiren sanayiciler “İyi ki de yok. Yoksa biz de şimdi bir KİT’de çalışıyor olabilirdik” şeklinde konuştular.

Evet, gözlerin devlet kapısı yerine özel sektör kapısında olması Gaziantep’i sadece Türkiye’nin değil, Ortadoğu’nun cazibe merkezi haline getirmiş. Darısı diğer illerimizin başına...

12.02.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.02.2007) - Rutin dışı işler

  (09.02.2007) - Stad mı, beşik mi?

  (08.02.2007) - Başörtülü polis görev başında

  (07.02.2007) - Niyetiniz nedir?

  (05.02.2007) - ‘Japon modeli’nden örnek almak

  (04.02.2007) - Küresel ısınmaya karşı tasarruf

  (03.02.2007) - Barışın önündeki engel

  (02.02.2007) - İnsaf mektebi

  (01.02.2007) - ‘O kafa’ ile uzlaşılabilir mi?

  (31.01.2007) - Yasakçılar da özür dileyecek

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004