Elimize alıp şöyle bir baktığımız değil de, okumak anlamak için alıp okuduğumuz kitaplar, yazılar… Samimî ve isteyerek, iştiyakla okumak. Kalbî, ruhî, aklî istifade ve istifazayı hedefleyerek, tefekkür ve tezekküre ulaşabilecek şekilde, tarzda okuyarak faydalanabil-diğimiz kitaplar ve yazılar.
Her kitabı ve yazıyı değil de evvel emirde, öncelikle ihtiyaç olanları, bunların içinden de en çok ihtiyaç olanı bulup, kütüphane raflarına bırakmadan her yerde ve her zamanda faydalanmayı hedefleyerek okumak… O zaman faydası yoksa okumamak. Ve asla okumak için okumamak. Anlamayı hedefleyerek okumak…
Eğer okunan satırlar, yazılar, kitaplar okuyanı başka bir ruh iklimine, başka lezzetli bir âleme götürebiliyorsa okumaya devam etmek hem de ısrarla ve devamla… Başlangıçta az olsun, devamlı olsun, ama sonraları çok olsun hem de doyurucu olsun… İşte fayda ve tesiri ortaya koyabilen okumak. Sorular ve cevapları, vurucu ve önemli noktaları değil anlamayı esas alarak ve bunu kendimiz açısından nazara vererek okumak ve hazların lezzetlerin, zevklerin netice vereceği bir tefekkür ve tezekkürün içinde bulunmak…
Önemli olan manevî sofraların kurulmasında kalp, ruh ve akıl tabaklarına nasip olacak, dökülecek, konacak bilgilerin peşinde koşmaktır.
Okumaya iştiyakla, büyük bir arzuyla gönül vermek ve gerçekten okumayı istemek yüzde elli yolu kat etmektir. Bundan sonra kalan yol için önce yavaş daha sonraları hızlı adımlar gerekiyor. İlk anda koşmaya hiç gerek yok, yeter ki önceleri isteğimizi, okuma aşkımızı sabırla koruyarak devam ettirelim.
Bu işi nasıl yapalım? İnat denen şeyin ısrarını isteğe çevirelim. Yemek yemenin su içmenin önünde kim durabilir? Kimse… Çünkü çok büyük bir isteğe çevrilmiş bir ihtiyaçtır. Öyle ise okumak için de inat edelim ve sabır gösterelim. Neticede ihtiyaç haline gelecek olan isteği elde edeceğizdir. İnşaallah.
Muhatap biz olduğumuza göre Kur’ân okumak, cevşen okumak, cemaatle namazlara devam etmek, tesbihat yapmak, sohbetlere iştirak etmek, dikkatle ders dinlemek okumanın manevî destekçileri ve özendirerek, devamlı olarak okumanın yardımcılarıdırlar… Yeter ki bulunduğumuz ruh ve hal iklimine yeni, yepyeni, taze ve taravettar, lezzetli, zevkli iklimleri ilâve etmek, katmak isteyelim.
Okuma isteğinin müteharriki ise nefsimizle birlikte toplum ve birlikte hareket ettiğimiz arkadaşlar olmalıdır herhalde. Dünyevî her şeyimizi paylaştığımız insanların, uhrevî ve manen değerli mânâ ve kavramlar içinde muhakkak bir katkıları, destekleri olmalıdır. Haydi yemeğe, içmeye gidelim, haydi gezelim, hadi lak lak yapalım… Yerine haydi okumaya, haydi okuyalım, haydi okuduğumuzu tartışalım ve benzeri cümlelere doğru yönlendirici ve ısrarcı olmalıyız. Haydi…
09.05.2008
E-Posta:
[email protected]
|