Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Sami CEBECİ

Merkezi güçlendirmek



Otuz üç Kur’ân âyetinin işâretine, Hazret-i Ali’nin (ra) Ercûze ve Celcelutiye nâmındaki iki kasidesinin haberlerine ve Hazret-i Gavs-ı Âzamın beşâretine mazhar olan Risâle-i Nur tefsirleri, ifâ ettiği dağ azametindeki iman hizmetiyle âhirzamanın en büyük müceddididir. Kur’ân hesabına tecdit hizmetini gerçekleştirmiştir.

İman, hayat ve şeriat dairelerini içine alan bu tecdit hareketinin en önemli ve birinci hizmeti, iman cihetindeki hizmetleridir. Sâirleri ona nispetle ikinci, üçüncü, dördüncü derecede kalır. İman temeldir. O kuvvetlenmeden, İslâmî hayatın yaşanması çok zordur. Onun için Bediüzzaman “Ben hayatımı yalnız iman üzerine teksif ettim” der.

İman hizmeti, bir döneme âit geçici hizmetler cümlesinden değildir. Dünya devam ettikçe ve imanı tahrip edecek sebepler var oldukça, iman hizmeti kıyamete kadar devam edecektir.

İman hizmetinin ana merkezleri Nur dershaneleridir. Diğer hizmet tarzları ve vasıtalarının randımanlı olması, ana çarkın sağlıklı çalışmasına bağlıdır. Güçlendirilmesi gereken en önemli yerlerimiz onlardır. Yeni insan kazanma ve dâvâ adamları yetiştirme merkezleri dershanelerimizdir. Geniş dairelere hitap eden hizmetler genelde kalır. Dershanelerdeki birebir ilgi ise adam kazandırır. Üstadın “Şimdi resmen din tedrisâtı için hususî dershaneler açılmasına izin verilmesine binâen Nur şakirtleri mümkün olduğu kadar her yerde küçücük bir dershane-i Nuriye açmak lâzımdır. Gerçi herkes kendi kendine bir derece istifade eder; fakat herkes her bir meselesini tam anlamaz. İman hakikatlerinin îzahı olduğu için, hem ilim, hem mârifetullah, hem huzur, hem ibadettir. Eski medreselerde beş on seneye mukabil, İnşallah Nur medreseleri beş on haftada aynı neticeyi temin edecek ve yirmi senedir ediyor” (Sözler, s. 853) demesi anlamlıdır.

Nur dershanelerine hayatiyet kazandıran ve açılma amacını sağlayan sır, cemaat fertlerinin hakkıyla oralara sahip çıkmasıdır. Sadece dersten derse kapısı açılan ve haftada bir veya iki defa açık olan dershaneler, kendisinden beklenilen fonksiyonu ifâ edemez. Bunun için, üç beş katlı dershaneler inşâ eden mahaller, mutlaka onu açık tutacak ve gelenlere güler yüz ve tatlı dille muhatap olacak fedakâr vakıf elemanları da istihdam etmelidir.

Çünkü binalar kendi kendine hizmet edemez. Kendi irâdesi ile hayatını Nur hizmetine vakfeden kahraman kardeşlerimiz çoktur. Bu istikamette, onlarca genç vakıflar Anadolu genelinde Nur hizmetiyle meşgûldürler. Allah onların sayısını arttırsın. Üstadın başlattığı bu gelenek, inşallah kıyamete kadar devam edecek. Hangi gerekçeyle olursa olsun, Üstadın bu dershane ve vakıflık tarzı küçümsenemez. Bir dershanede, hayatını bu kudsî dâvâya adamış vakıf bir kardeşin bulunması, târifi imkânsız bir mânâ taşımaktadır. Bu mânâya çok ehemmiyet veren Üstadımız “Yanımızdaki sermaye ise, Risâle-i Nur’un sermayesidir. O sermaye Cenâb-ı Erhamürrâhimîne hadsiz şükür olsun ki, yetmiş küsûr sene evvel, o zamanın âdetine muhalif olarak, kendim fakirliğimle beraber onların tayınlarını verdiğime bir ihsan ve lûtf-u Rabbâni olarak, o zamandan elli altmış sene sonra Cenâb-ı Erhamürrahimin o örfî âdete muhalif kaidemi mânevî ve geniş Medresetü’z Zehra’nın hâlis ve nafakasını temin edemeyen ve zamanını Risâle-i Nur’a sarf eden talebelerine aynen ve eski zaman ihsan-ı İlâhî neticesi olarak şimdi yanımızdaki sermaye onların tayınlarıdır ve tayınlarına sarf edilecek. Ve kaç senedir benim yaptığım gibi, benim mânevî evlâtlarım, benim vereselerim, aynen öyle yapmak vasiyet ediyorum. İnşallah tam Risâle-i Nur intişara başlasa, o sermaye şimdiki fedakâr, kendini Risâle-i Nur’a vakfeden şakirtlerden çok ziyade fedakâr talebelere kâfi gelecek ve mânevî Medresetü’z Zehra ve medrese-i Nuriye çok yerlerde açılacak, benim bedelime bu hakikate, bu hâle mânevî evlâtlarım ve has ve fedakâr hizmetkârlarım ve Nura kendini vakfeden kahraman ve herkesçe malûm kardeşlerim bu vasiyetin tatbikine yardımlarını rica ediyorum.” (Emirdağ Lâhikası, s. 447-48)

Bahsi geçen uzunca iktibaslar, Üstadın Nur dershanelerine ve hizmete hayatını adayan vakıf elemanlarına ne kadar ehemmiyet verdiğine kâfî açıklamalardır. Bu hizmet tarzı, Risâle-i Nur’un orijinal hizmet metotlarından birisi ve en önemlisidir. Bu bakımdan dershaneler, hizmetlerimizin ana merkezidir. Merkezi sürekli güçlendirmek lâzımdır. Üstadın vasiyeti budur. Merkezi zayıf bırakıp, kuvvetimizi sağa sola dağıtmak, hizmetin mânevî mâğlubiyetine ve şevklerin sönmesine sebeptir. Bu duruma hiçbir zaman düşülmeyecek inşallah...

07.05.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (23.04.2008) - Kâinatın Efendisi Hz. Muhammed (asm)

  (16.04.2008) - Risâle-i Nur’da gençlik

  (09.04.2008) - Bir iman fedâisi

  (02.04.2008) - Kul hakkı

  (26.03.2008) - İzmit Konferansı

  (19.03.2008) - Ege’de maddî ve mânevî bahar

  (12.03.2008) - Eğitimde Bediüzzaman modeli

  (05.03.2008) - Bugünün küçükleri, yarının büyükleri

  (27.02.2008) - Internet’in gücü ve seyrinur.com

  (20.02.2008) - Risâle-i Nur’da melekler

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT