Ankara’dan Ahmet Tahir Uçkun:
*“Ankara’da ikamet ediyoruz. İstanbul’daki durumu olmayan bir akrabamıza kurbanlık parasını ve vekâleti versek, bu akrabamız da gidip kurbanı alıp kesse ve etini vs... kendisi kullansa ‘bizim kurbanımız’ olur mu? Yoksa sadaka mı olur? Hükmü nedir?”
Vekâletle kurban kestirmeniz caizdir. Kurbanlığı sadaka olarak vermeniz de caizdir. Tercih size aittir. Eğer kurbanlık parasını ve vekâleti birisine verirseniz, o kişi sizin adınıza kurbanı alıp kestiğinde siz kurban kesmiş olursunuz. Etini kimin kullanması önemli değil. İsraf etmemesi yeterlidir.
Fakat siz eğer kurbanlık parasını birisine sadaka olarak verirseniz, bu durumda siz sadaka vermiş olursunuz; ama kurban kesmiş olmazsınız. Siz ayrıca kurban kesmekle yükümlü olursunuz. Allah kabul etsin. Âmin.
***
Ankara’dan Bekir Bey:
* “Karı koca çalışıyoruz. Bu sene benim, gelecek sene eşimin kurban kestirmesinin dinen sakıncası var mıdır? Eşim adına kurban kesilirse kurban kabul olur mu, olmaz mı?”
Bu sizin ekonomik durumunuza bağlı. Karı koca çalışıyor olabilirsiniz; ama eğer meşrû olmak ve israflı lüks harcama kalemlerinden olmamak şartıyla masrafınız, gideriniz, borcunuz var ise ve her ikinizin çalışması ile ortak giderinizi ancak karşılıyor ve ortada yıllık bazda bir birikim söz konusu olmuyorsa, bu durumda bahsettiğiniz gibi bir sene biriniz adına, diğer sene öbürünüz adına kurban kesebilirsiniz.
Ama eğer gideriniz gelirinizden fazla değilse ve her ikiniz de yıllık olarak en az nisap miktarı (yaklaşık seksen gram altın kadar) bir birikim sahibi olabiliyorsanız, her ikinizin de ayrıca kurban kesmesi gerekiyor. Allah kabul etsin. Âmin.
***
İstanbul’dan Ramazan Subaşı:
*“Kurban bayramında İstanbul’da kurban kesmek çok zor şartlarda olduğu için Sakarya’da kurban kesiyorum. Bazı arkadaşlar bunun caiz olmadığını söylüyorlar. Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.”
İstanbul/Esenler’den Özgür Gür:
*“Kurbanımızı ikamet ettiğimiz yerde mi kesmemiz gerekir? Yoksa herhangi bir yerde, kesebilir miyiz?”
Yozgat’tan Abdullah Gökhan:
*“Hangi misafir kurban kesemez? Meselâ kurban bayramında 3 gün için tatile Antalya’ya gitmişsem kurban kesme durumum nasıl olacak?”
İstanbul/Kartal’dan Mustafa Aydıngülü:
*“Kurban kesmek istediğimiz yerde en az 15 gün ikamet etmek gerekiyormuş, yoksa olmuyormuş. (Meselâ memlekete gidip kesenler falan)”
Misafir olduğumuz yerde eğer zorluk yoksa pekâlâ kurban kesilebilir. Bu caizdir. İstanbul’da çalışan ve memleketi Sakarya olan birisi kurban bayramı için Sakarya’ya gelmiş olsa, zorluk da yoksa burada elbette kurban kesebilir. Tatil için gittiğimiz yerde kurban kesme zorluğu varsa tatili ertelemek ve kurban bayramını evimizde yaşamak daha hayırlı olur.
Dinî prensip şudur: Seferî olan için kurban kesme yükümlülüğü düşüyor. Fakat zorluk yoksa bu, kurban kesemeyeceği mânâsına asla gelmiyor. Eğer sefere çıktığımız yerde kurban kesme hususunda zorluk yaşayacak isek, bu durumu önceden değerlendirmemiz, eğer zorunlu değilsek sefere çıkmamayı tercih etmemiz daha doğru olacaktır. Eğer sefere çıkmak zorundaysak ve sefere çıktığımız yerde kurban kesmemiz de zor olacak ise bu durumda kurban kesmeyiz ve kurban kesmemekle günahkâr olmayız.
***
Ekmeleddin Bey:
*“Sorum şu; diyelim ki sizin belli bir zaman içinde büyük baş kesme adağınız var. O süre dolmadan büyük başı taksitler halinde kesebilir misiniz? Meselâ şu an büyük baş 1500 YTL diyelim. 300 YTL’liği ile şu an küçükbaş kesseniz daha sonra geri kalan 1200 ytl ile bir hayvan satın alıp kesseniz olur mu?”
Kurban adadığınız zaman, bu adak üzerinize kurban olarak vacip olur. Büyükbaş mı ya da küçükbaş mı keseceğinizi siz tercih edersiniz. Eğer gönlünüzden büyükbaş kesmek geçmişse, bu cömertliktir, makbule geçer. Bunu bahsettiğiniz gibi birkaç kurban olarak da kesebilirsiniz. Biri adadığınız vacip kurban olur. Diğerleri de sizin gönül zenginliğiniz. İnşaallah hepsi de makbule geçer.
Ama eğer adak kurbanı olarak bir büyükbaş hayvan almışsanız, bu hayvanı değiştirmeden kesmeniz vacip olur. Allah kabul etsin. Âmin.
06.12.2007
E-Posta:
[email protected]
|