Mülk Sûresi’nin ikinci âyetinde “O Allah ki ölümü ve hayatı, hanginiz daha güzel amel işleyecek diye yarattı” buyurulur.
Demek hayat bir imtihan. Kul iki türlü imtihana tabi tutulur: Biri şükür, biri de sabırdır. Allah bazan kuluna nimet verir şükre; bazan da belâ ve musibet verip sabra dâvet eder. Şükreden de, sabreden de imtihanı kazanır. Şükretmeyenle sabretmeyen ise kaybeder. Bunun içindir ki Hz. Ömer “Bana zengin olup şükretmek mi, fakir olup sabretmek mi istersin?” deseler, “Ben ikisine de razı olurum” der.
İmtihanın muhatabı insan. Şükür ve sabrın mükâfatı ise ebedî saadet. Hayat ise şükrü ve sabrı gerektirecek nimet ve musibetle iç içedir. Hem şükür, hem de sabırla mükelleftir insan.
Birgün Hz. Ömer kör, sağır, dilsiz ve cüzzamlı bir adama rastlamış, “Bu adamda görebildiğiniz Allah’ın bir nimeti var mı?” diye sormuş; onlar da, “Yok” demişlerdi. Hz. Ömer “İdrarını rahatça yapabilmesine ne dersiniz? Ya yapamasaydı? İşte bu Allah’ın bir nimeti” demişti.
Birgün Resûlullah, Hz. Ebû Bekir ve Hz. Ömer yatalak bir adama rastlamışlardı. Herbiri bineklerinden inip, sıhhat ve âfiyet nimetini ihsan eden Cenâb-ı Hakk’a secde etmişlerdi.
Böylesine bir kısım nimetlerden mahrum kalan kimseleri görünce kendisini o tip musibetlerden kurtaran Rabbine şükreder insan. Bizzat o musibete maruz kalan insan da sabrettiğinde büyük mükâfâtlara nâil olur. Meselâ göz nimetine sahip olan, onu helâl dairede kullanmak şükrünü yerine getirirken; ondan mahrum kalan da bunun bir imtihan vesilesi olduğunu düşünüp sabredecektir. “Cenâb-ı Hak buyurur ki: ‘Herhangi bir kulumu gözlerinden mahrum etmek gibi bir imtihana tabi tuttuğumda sabrederse, gözlerinin mükâfatı olarak onu Cennete korum.” (Buhârî’den, Riyâzü’s-Sâlihin, 1:66.)
Hangi musibet olursa olsun, hatta yorgunluk, hastalık, düşünce, üzüntü, acı ve kaygıdan, bir dikenin batmasına kadar kulun başına ne gelirse gelsin hatalara keffâret olmaktadır. (Buhârî ve Müslim’den; Riyâzü’s-Sâlihin, 1:68.)
Daha fazla söze ne hâcet! Kur’ân, Bakara Sûresi’nin 155. âyetinde; bir takım korku; açlık; canlardan, mallardan ve ürünlerden eksiltmekle deneneceğimiz belirtiliyor ve sabredenlere mükâfatlar verileceği vaad ediliyor.
Evet, şükür ve sabır imtihandan geçiyoruz.
24.07.2007
E-Posta:
[email protected]
|