Özellikle iki haftadır katıldığımız toplantılarda hep soruyorlar: “Niçin Yeni Asya? Farkınız ne?”
Buna çok yönlü cevap vermek mümkün. Kısaca ve özetle cevap vermek gerekirse, “Yeni Asya, Bediüzzaman ve görüşlerinin; onun kaleme aldığı hakikî, kuvvetli ve delilli Kur’ân tefsirleri olan Risâle-i Nur Külliyatının basındaki lisanıdır.”
“Bediüzzaman’ı nasıl bilirsiniz?”
Sıradan bir âlim değil Bediüzzaman. Sadece imanî konularda orijinallikler getirmekle kalmamış, görüş ve düşünceleri gerçek sevdalılarınca kabul edilegelen; maddî kılıçların kınlarına sokulup fikrin hükmettiği günümüzde akıl ve mantığa dayalı açıklamalarıyla kabul göregelmiş, bir sosyolog edasıyla her devrin yöneticilerine ışık tutmuş, isabetli görüş ve düşünceleriyle dikkat çekmiş bir âlim.
“Cumhuriyet” demiş, “demokrasi” demiş; katılımcı yönetimi, herkesin özgürce görüşlerini anlatabileceği, baskıların bütün bütün ortadan kalktığı, bireyin değil kanunun/hukukun hükmettiği; dinin siyasete olduğu kadar siyasetin de dinsizliğe âlet edilmekten uzak tutulduğu bir demokrasi anlayışını savunmuş bir düşünür.
Yirmi sekiz senelik sürgün ve zindan hayatına rağmen doğru bildiklerinden aslâ taviz vermemiş, teklif edilen cazip makam ve mevkilere aslâ iltifat etmemiş; doğruları, hak ve hakikati savunmaktan aslâ geri kalmamış, gözünü budaktan esergemeyen bir ilim adamı.
İşte Üstadı bir bütün olarak ele alan, farklılığını yayın politikası olarak kabul eden ve yansıtmaya çalışan; doğruları, hak ve hakikati cesaretle savunagelen; her türlü istibdada, baskı ve haksızlığa karşı çıkan; yanlışı savunmayan, yanlışlara boyun bükmeyen ve taraftar olmayan bir yayın organı Yeni Asya.
Attığı başlıklarla, ele aldığı konularla gönüllere su serpen, sesini herkese duyuran Yeni Asya, vefatının 47. yıldönümünde Üstadla ilgili bir ilâveyle çıkıyor, görüş ve düşüncelerini daha geniş çevrelere duyurmayı hedefliyor.
Her şeyi şeffaf Yeni Asya’nın. Ne korkuyor, ne korkutuyor ve ne de korkulacak, endişe edilecek fikir ve düşünceleri var. Sadece herkesin düşüncelerini özgürce ifade edebileceği, inancını serbestçe yaşayabileceği bir atmosfer istiyor. Şu veya bu mülâhazalarla düşünce ve inanç hürriyetine set çekilmesin istiyor. Bütün mücadelesi bu. Bu mücadelede ortak olan herkesi benimsiyor, destek veren herkesi alkışlıyor.
Yeni Asya’nın kimseye düşmanlığı yok. Parolası: “Biz muhabbet fedâîleriyiz. Husûmete vaktimiz yoktur.”
23.03.2007
E-Posta:
[email protected]
|