Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Sosyal sorumluluklarımız



Sosyal hayatın dinamikliği; sosyal bir zekâ ve hızlı bir intikalle çare ve tedbir almayı gerektirir. Bu da başkasını düşünmeye ve yardımseverliğe bağlıdır. Sosyal hayat; tamamen “canlı yayın” gibi hata kabul etmez bir dikkat ve icraat ister. Sosyal katkı; memnuniyet bekleyen ve destek arzulayan insanlara, servis yapma niyetiyle hizmet etme makamıdır.

İdare san'atı, bu koşuşta hedeften sapmadan ve maksadını gölgelemeden fedakârlığın dayanılmaz acıları içinde hizmet etme ihlâsıdır. Tekebbür etmeden, şahsîleştirmeden, vazifeşinas bir hâlet-i ruhiye ile şevkle sorumluluk almadır.

Beşerî hayatın kuralları ve kâinatın tanzimi ile birlikte sünnetullah dediğimiz ilimle keşfedilen kurallar manzumesi uygulandıkça muvaffakiyet, ciddiye alınmadıkça ve gereğine riayet edilmediğinde ise başarısızlık söz konusudur.

Bu neticelerin hâsıl olmasında; Allah âdildir ve dinli-dinsiz ayırımı yapmaksızın kâinatın âdetlerine uyanları mükâfatlandırır. Dünyada yaşamanın bu peşin sonuçları ve netice almanın hızlı etkileri, maddî hayatın tanzim kaidelerinin çok gerçekçi ve yaşanıldığında İlâhî hükme uygunluğun çok net olmasındandır.

Burada gayret esastır. İhtisas, muvaffakiyetin temelini teşkil eder. Müşavere ile cüz’-i iradeyi amaca uygun devreye sokma tesirli olur. Müsbet inatla/ısrarla talep etmek, şevkle çalışma azmini kamçılamak, beşerî hafızanın bütün şifrelerine ulaşmaya inanmış bir süreklilikle emeğe saygı duymak ve peşinden koşmak şarttır.

Kâinatın imarı, sakinlerinin mamur kalmasını temin eder. Bunun gerçekleşmesi için riyasetin dirayetle ve metanetle samimiyetini ortaya koyması ve gece-gündüz demeden çalışması, bir mesuliyettir. Burada gevşeklik ve kendi oluruna bırakmak, tevekkül ve teslimiyet değil tembellik ve beceriksizliktir.

Kanaat etmek, hırstan kaçınmak, sonuca razı olmaktır; süreci durdurmak veya kendi haline bırakmak veya haline benzetmek değildir. Halden hale bir değişim-dönüşüm/tebeddül-tahavvül isteyen bu zorlu yolculuk, ehil olmayı ve ehliyle yol almayı Peygamber emri ile bildirmiştir.

Bunu tahakkuk ettirmek, kaidelerle muhkem ve uygulamalarla ciddî bir ameliye neticesinde mümkün olur. Bunun da kaim ve daim olup sistemleşmesi, dirayetin ortak akla dayanan icrası ile sağlanabilir.

Teşvik ve tekdir, ödül ve ceza, yakınlaştırma ve uzaklaştırma, emir / yönlendirme / destek ve nehiy / engel / durdurma halleri, duyguların ve teorik aklın hazmedemeyeceği bir gerçeklikle yüzleşmedir.

Bu hal; irade ve ifade ile hayatta karşılık bulmak ister. Bu aynı zamanda bir müsabaka halidir. Müsbet müsabakanın ayrıştırıcı özelliğidir. Eleme sürecidir. Bir arada tutma zarureti, amaca zarar vermeden ortak niyetin ortak hedefi etrafında beraberce yol almaları halinde; müsamaha, murakabe ve mütalâa içinde birbirini hazmetme ve kabullenme fedakârlığı doğar. Temel şartı sağlamadan, diğer şartlarda tolerans beklemek, müsamahanın ve genişleme tasavvurunun peşinen gemlenmesinden başka bir şey değildir.

Temel şart, maksat birliğinin kabulü ve buna zarar verecek bir hareketin sudur etmemesidir. Bu karmaşık ve ölçüsü kaçtığında muhalefetin tahriplere/darbelere yeltendiği, iktidarın ise şiddet/zulüm ihtiva ettiiği bir yapıya kapı açabilir.

Yalandan kaçınmak ve adaletle hükmetmek; niyetinde saf tutmakla mümkündür. Safında safileşmekle, meşakkatli yol muvaffakiyete dönüşür.

Hizmet verirken, ihtiyaç sahibinin taleplerine doğru kanallardan ulaşmak, onu dikkate almak ve yeni çareler için zihin serbestliği ile gelişmeye açık davranmak, yine sosyal hayattaki rollerimizi belirleyici tarzdır.

Sosyal sorumluluklarımız; fayda merkezli ve geniş çaplı bir sahada hayat bulmalı. Bunun ilk basamağı tanıma ve tanıtmadır. Tanışma sonrası itibarı imajla birleştirdiğimizde birbirini anlama ve kavrama mümkün olur. Böylece yardımlaşma süreci başlar...

19.11.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.11.2006) - Harran’da bilimin dirilişi

  (21.11.2006) - Büyüyen dev Gaziantep

  (20.11.2006) - Millî Eğitim Şûrâsının ardından

  (19.11.2006) - Sosyal sorumluluklarımız

  (16.11.2006) - Medeniyetler ittifakı

  (15.11.2006) - Tokat'ta bir gün

  (14.11.2006) - Ağar ve sivil siyaset

  (13.11.2006) - Zalimlerin yaprak dökümü

  (12.11.2006) - Riyaset ve diyanet

  (09.11.2006) - CHP’den Ecevit’e umut tacirliği

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004