Çocuğunuz güvende mi
Anadolu Sağlık Merkezi Pediatrik Endokrinoloji Uzmanı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Direktörü Dr. Neslihan Güngör, çocuk hekimliğinde yaşa özel koruyucu yönlendirme ile ilgili bilgi verdi.
“Çocuk doktorunun görevi sadece hastalıkların tedavisi değil, sağlıklı bebek ve çocuk kontrolleri ve aşı uygulamaları sırasında aileleri temel koruyucu hekimlik konularında bilgilendirmek olmalıdır” diyen Dr. Neslihan Güngör, heryıl pekçok çocuğun önlenebilir kaza ve zehirlenme gibi sebeplerle kaybedildiğini belirtti. Güngör, anne babalara, çocukların emniyetini sağlama açısından geneli ilgilendiren ve bir kısmı da yaşa bağlı önemli bilgiler verdi.
Süt çocuğu ve oyun çocuğudöneminde
nelere dikkat edelim?
1- Anne veya babalar bebek ile birlikte uyumamalıdırlar. Zira uyku sırasında yanlışlıkla bebeğin üzerine devrilip onu ezmek, bebeğin yatak örtüleri arasında havasız kalması muhtemel tehlikelerdir. Ancak bebeğin yatağı ebeveyn yatağının hemen yanına yerleştirilirse gece yapılacak besleme ve sonrasında bebeği tekrar yatağına koymak kolay olacaktır.
2- Pencereler için kilit ve ev içinde merdiven varsa buna uygun kapılar kullanılarak düşmeler önlenebilir.
3- Yürüteç kullanılması tavsiye edilmektedir.1994’te ABD’de Tüketici Ürün Emniyet Komisyonu (Consumer Product Safety Commission) tarafından hazırlanan rapor, yürüteçlerin çok fazla sayıda yaralanmaya yol açtığını göstermiştir. Zira yürüteçler bebeklerin kendi gelişimsel seviyelerinden daha fazla hareketli olmasına zemin hazırlamakta ve bu yolla evde yaralanma olabilecek yerlere ulaşabilmektedirler.
4- Trafikte emniyet: İdeal olarak her bebek doğum sonrası hastaneden eve gidişinden başlayarak otomobilde koruyucu standartlara uygun bir bebek koltuğunda (carseat) bulunmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda da otomobilin arka kotuğunda, mevcutsa emniyet kemerini bağlamış olan ebeveynin kucağında bulunmalıdır.
5- Yangından koruma: Evlerde karbondioksit detektörü bulundurulması önemlidir. Soba ile ısınan evlerde, şömine kullanılan evlerde gerekli emniyet tedbirleri alınmalıdır. Evde sigara içilmemesi hem bu yönden hem de sigara dumanına maruziyetin getireceği diğer sağlık risklerinden korunma açısından önemlidir.
6- Muhtemel yanıklardan koruma: Bebek veya çocukların bulunduğu ortamda sıcak sıvılar varsa çok dikkatli olunmalıdır. Örneğin sıcak çay servisi yapılıyorsa bebek yeterli emniyet mesafesinde tutulmalıdır. Ayrıca ortamda soba varsa çocuğun buna yaklaşmaması için gerekli tedbirler alınmalı, mümkünse soba etrafına çocuğun aşamayacağı koruyucu bariyer düşünülmelidir.
7- Banyoda sıcak su ile haşlanmadan korunma: Evdeki su ısıtıcısının sıcaklığını 49 derece üzerine çıkmayacak şekilde ayarlamak tavsiye edilir. Eğer bu ayarlamayı yapma imkânı yoksa mutlaka banyo suyunun sıcaklığı ebeveyn tarafından kontrol edilmeli, bebek veya çocuğun su musluğuna ulaşımı çocuğu belli bir uzaklıkta tutma, banyo yaptırırken yanından hiç ayrılmayarak sürekli gözleme ve/veya musluklar üzerine takılabilecek bazı koruyucular yardımıyla engellenmelidir.
8- Zehirlenmelerden koruma: İlâçlar ve ev temizlik malzemeleri çocukların görebileceği ve ulaşabileceği yerlerden uzak tutulmalıdır. Bu ürünler kendi orijinal ambalajlarında tutulmalıdır. İdealde bu ürünlerin çocukların açmasına izin vermeyecek şekilde (child-proof) ambalajlanması gereklidir. ABD gibi ülkelerde bu ürünlerin bu şekilde paketlenmesi ve sunumu standarttır. Anne babalar çocuklarına hiçbir zaman ilâçların şekere benzediğini, tadının şeker gibi olduğunu söylememeli ve mümkünse kendi ilâçlarını çocukların önünde almamalıdırlar. Büyükanne, büyükbaba gibi akraba ziyaretleri sırasında da bu konuya dikkat edilmelidir.
9- Boğulmadan koruma: Küçük bebek ve çocukların gözlem altında tutulmadıkları zamanlarda banyo küvetinde veya içinde su olan bir kovada boğulmaları ile ilgili pekçok üzücü bildirim vardır. Bebekler ve küçük çocuklar hiçbir zaman banyoda gözden uzak bırakılmamalıdırlar. Ev içinde küvet ve kovalarda su bekletilmemelidir.
Eviniz çocuklar için emniyetli mi?
Aşağıdaki uyarılara dikkat ederek evinizi çocuğunuz için daha emniyetli hale getirebilirsiniz.
Mutfak:
• Küçük elektrikli ev aletlerinin fişlerini çekip kordonlarını derli toplu ve çocuklardan uzakta tutunuz.
• Ekmek kızartıcı veya sıcak yüzeyli fırın gibi cihazları çocukların yaklaşamayacağı yerlerde tutarak yanma tehlikesini önleyiniz
• Keskin bıçakları çocukların ulaşamayacağı yerlerde tutunuz.
• İlâç ve ev temizlik malzemelerini çocukların ulaşamayacağı yerlerde, mümkünse kilitli dolaplarda tutunuz. Bu ürünlerin çocukların açamayacağı (child-proof) kapakları olanlarını tercih ediniz.
• Evinizde bir yangın söndürücü bulundurunuz ve kibrit ve çakmakları çocukların ulaşamayacağı yerlerde tutunuz.
• Ocakta yemek pişirirken öncelikle arkadaki ocak gözlerini kullanınız ve tencere ve tavalarınızın saplarını çocuğunuzun ulaşamayacağı şekilde döndürünüz.
• Tüm elektrik prizlerini kapatmak için özel kapaklar kullanınız.
• Bebeğiniz için mama sandalyesi (high-chair) kullanıyorsanız emniyet standartlarına uygun ve koruyucu kemer ve kilit kısımlarının çalışır durumda olmasına dikkat ediniz.
Oturma odası/Salon
• Sivri olan masa ve sehpa köşelerini koruyucularla kapatınız.
• Elektrik telleri ve perde açıp kapama iplerini çocukların ulaşamayacağı şekilde düzenleyiniz. ABD’de bebek ve küçük çocukların ilmek şeklindeki perde kordonlarında boyundan asılarak kaybedildiklerine ilişkin pekçok üzücü vak'a rapor edilmiştir.
• Televizyon gibi ağır cisimleri düşmeyecek şekilde dikkatle yerleştiriniz.
|