Bayramlar sadece irsî değil, dinî kardeşliklerin de cûş-u huruşa geldiği, coştuğu anlardır. Felâket anlarında da nice güzel hasletlerimiz canlanmaz, harekete geçmez mi?
Oysa bu güzelliklerin her an, her mevsim canlı kalması gerekir. Tuba ağacı her türlü nefis meyveyi verdiği gibi Tuba ağacının bir çekirdeği hükmündeki imanı kalbinde taşıyan mü’min de onu filizlendirip dalları bütün vücuda yayıldığında bütün organlarında en güzel manevî meyveleri vermeye başlar. Gözde, elde, ayakta, dilde, kısacası bütün organ ve yeteneklerde dürüstlük, temizlik, cömertlik, sevgi, saygı, merhamet gibi nefis meyveler boy gösterir.
Organ, duygu ve kabiliyetlerimizin ne tür manevî meyveler vermesi gerektiğini âyet ve hadislerden öğreniyoruz.
Altının bile en üstün ayarını tercih eden insanoğlu şüphesiz kendinin de bir cam parçası değil, altın ve elmas gibi değerli olmasını isteyecektir. İşte âyet ve hadisler bunun ölçü ve limitlerini vermektedir. Mü’min bunlara uyduğu ölçüde değer kazanır.
İşte kardeşlikle ilgili Nebevî bazı ölçüler:
Allah Resûlü (a.s.m.) buyuruyor ki:
“Müslüman Müslümanın kardeşidir. Ona haksızlık yapmaz. Tehlikeli bir durumda kalırsa yalnız bırakmaz.” (Buharî, Mezalim: 3; Müslim, Birr: 58.)
“Mü’min mü’minin kardeşidir. Malını mülkünü, gıyabında da ona ait olan herşeyi korur.” (Ebû Davud, Edeb: 49.)
“Zalim de olsa, mazlûm da olsa, kişi kardeşine yardım etsin. Zalimse ona mani olsun. Bu da ona bir yardımdır.” (Buharî, Mezalim: 4; Müsli, Birr: 62; Tirmizî, Fiten: 68.)
“Kim bir mü’min kardeşinin aleyhinde konuşulduğunda onun şeref ve namusunu savunursa, Allah da onu Kıyamet gününde Cehennem ateşinden korur.” (Tirmizî, Birr: 20; Müsned, 6:449.)
“Hürmetsizlik ve şerefine tecavüz edilen bir yerde, Müslümanı yardımsız bırakan bir kimseyi, Allah da yardıma muhtaç olduğu bir yerde öyle bırakır.” (Ebû Davud, Edeb: 36; Müsned, 4:30.)
“Mü’min, başkalarının kusurlarını başa kakan, lânet eden, kaba, çirkin, söz ve davranışlarda bulunan, edebe aykırı konuşan kimse değildir.” (Tirmizî, Birr: 48.)
“Allah yumuşaklıkla davranmayı sever.” Buharî, Edeb: 35; Müslim, Birr: 77.
“Kardeşine güler yüz göstermen sadakadır.” (Tirmizî, Birr: 36.)
Bu anlayış ve duygular içerisinde bayramda yaşanabilecek bir kardeşlik ve dayanışmanın ne kadar ulvî bir hava estirdiğini bir düşünün.
25.10.2006
E-Posta:
[email protected]
|