Uzun zamandır yakalayamadığımız gündem yoğunluğunun içine giriyoruz. Gündemlerin bir kısmı olumlu, bir kısmı olumsuz, bir kısmı da kendine alan açmak isteyen kontrollü gerilimler olsa da, kamuoyunda müzakere başlıklarımız artmaktadır.
Her gündem tarafı ve muhalifi ile karşılıklı tepki kültürünü oluşturması itibariyle olumlu sonuçlar verir. Tepki insanları; akıldan beslenirler, ilmî zemine taşıdıkları görüşlerini geliştirirler ve ev ödevlerine çalışarak konuşurlar. Olumsuz tepki tanımını ve örneklerini saymamı beklememenizi umuyorum. Bizim işimiz müspetle ve aksiyon duruşun muteber insanlarıyladır.
Bu günlük sayın Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın meclisin itibarını arttırmaya yönelik gayretleri üzerinde duracağım.
Meclis Başkanı, yaralı demokrasimizden bahsetmiş. “İtibarlı ve saygın bir meclis”i çare olarak görmüş. Çok yerinde bir tespit. Zaten, demokrasi ve meşruiyet diyorsanız bunun tezahürü Meclistir. İtibarlı kurumlar, muteber insanlarla ve çalışmalarla bu imajı elde ederler. Meclisimizin bu değeri hak ettiğini düşünüyorum.
Bu gündemin kalıcı olmasını dilerim. Üzerinde durulmalı. Siyaset, siyasetin felsefesi, siyasetçinin çıtası, duruşu, perspektifi, katılımcılık, profesyonelleşme, irade ortaya koyma, yeni açılımlar ve demokratik çerçevenin genişleyerek oturtulması konusunda çok ciddi çalışmalar yapılmalıdır.
Meclisimiz, her ne kadar seçim yılına girmiş olsa da, sayın başkanın bu hassasiyeti çok boyutlu ve insan ekseninde demokratik söylemlerin şaşırtıcı sonuçlarına varacak düzlemde tartışmayı, müzakereyi beraberinde getiren periyodik ve Meclis itibarını yansıtacak akademik, kültürel ve sosyal buluşmalarla sürdürülmelidir.
Seçim, seçim mekanizmaları, adil yarış, katılımcılığı sınırlayıcı merkezi müdahaleleri azaltacak seçim düzenlemeleri, seçmen bilinci, vatandaş duyarlılığı ve milli irade kavramlarının da ayrı ayrı ele alınıp, gerekirse küçük broşürler halinde vatandaşa sunulması icap eder. Bilgilenme, bu hakkın da doğru ve yansız yapılmasıyla önem kazanır.
Vatandaş profilini belirleyecek beklenti haritasının araştırma sonuçlarına göre belirlenip, siyasî açılımlara ışık tutacak şekilde almanak haline getirilmesi de Meclis başkanlığınca yürütülebilir. Siyasi partilerin gündemini belirlemede ve kendini yapılandırmada demokratik rekabette eşit ve tarafsız kalmak şartıyla meclis başkanlığının vatandaş memnuniyetini ölçümlemesi ve bunu yasama ve yürütme ile siyasi organlara ulaştırması, belirleyici ve inşacı rolünü güçlendirir. Rehber olma vasfını geliştirir.
Ayrıca, Meclis iç disiplini ve çalışma verimliliği ile düşünce geliştirme, strateji belirleme ve bilgi ağlarını en kuvvetli tutan bir altyapıyı kurması da donanımlı bir meclisin göstergelerini daha da arttıracaktır.
Demokrasi mutfağı adıyla bir özel bölümün kurulmasını da öneriyorum. Kamuoyuna yansıyan her konuda demokratik tarif getirmeyen, ancak demokratik tarifi ve şuuru sağlayacak bilimsel verilere dayalı görüşleri akademik bir dille ortaya koyması, aktüel konularda siyasete yönelik ve siyasetçinin şahsî hatalarını baz alıp, demokrasinin kurumlarını yaralamaya dönüşen söylem ve demeçlere karşı da aktif bir duruş ve görüş atağına geçmesi gerektiğini düşünüyorum.
Demokrasinin temellerini korumak, inşasını hızlandırmak, insanımızı hak ettiği müreffeh düzeye çıkarmak ve uluslararası arenada güçlü bir ülke olmak; parlamenter sistemin demokratik, katılımcı ve istikrarlı yasama ve yürütme erkini elinde bulundurması ile mümkündür.
Bu anlamda, Meclisin saygınlığı milletin saygınlığıdır. Entelektüel, açılımcı, siyasî rekabetin erdemine inanmış, donanımlı, demokrasi ufku açık, kendinden ve kurumundan önce milletine güven duymuş örnek insanların meclisinde, egemen iradeyi hissettirmek, heyecan verici bir geleceğin taçlanması olur.
AB sürecinde dinamik, duyarlı, kucaklayıcı ve sivil bir anayasa hazırlamayı başarmış bir Meclise o kadar çok hasret duyuyorum ki...
Sayın Meclis Başkanı, son yılınıza girmiş olsanız bile, geniş katılımlı demokratik bir anayasa, sivil bir söylem ve milletin irfanına mütenasip bir manifestonun mutabakatını meclis içi ve dışı partilerle yakalamak için özel zaman ayırmanıza ne kadar çok ihtiyaç var. Siyasi iletişim, müzakere yöntemleri ve psikolojik tasarım konularını da kapsayan çekirdek bir ekiple mutedil, sabırlı ve diyalogların en üst buluşma söylemini yakalamaya kendini adamış bir danışma grubu ile tarafların rızasına baliğ bir iklim oluşturulabilir.
Unutmayalım ki, siyasetin farklı tonları demokrasinin hazmedilmişliğini gösterir. Farklı partilerin bölünmüşlüğü ve ikilemli polemikleri ise, siyasî iradeyi zaafa uğratıp belli çevrelerin tahrikiyle atanmışları siyasetle polemiğe girecek kadar cesaretlendirmektedir.
Az ve öz bir niyet ve strateji mutabakatı bile siyaseti güçlü kılacak araçları ve milli iradeyi perçinler. Muteber siyaset ve itibarlı meclis demokrasinin parolasıdır.
18.10.2006
E-Posta:
[email protected]
|