Said Nursî ile bağlantılı bir haber, dünkü Radikal ve Hürriyet (internet) gazetelerinde, iki farklı sunum ile yer aldı.
DHA kaynaklı bu haber, Radikal'de "Said-i Nursi'yi öven müdüre hava değişimi" başlığıyla yer alırken, Hürriyet'te ise, aynı haber için şu başlık kullanıldı: "Said-i Nursi propagandasına çifte ceza"
Bilmeyenler için konuyu özetleyelim.
Bu yeni haber, aylar önceki (Mayıs) bir hadiseye dayanıyor.
Konya'nın Ilgın İlçesindeki bir ilköğretim okulunun Web sitesinde, ('Rehberlik öyküleri' bölümünde) Bediüzzaman Said Nursî ve talebelerini takdirle öven Osman Yüksel ve Eşref Edib Fergan'ın bazı sözleri iktibasen yer almıştı.
Bunun üzerine şikâyet vaki oldu ve okul müdürü hakkında soruşturma başlatıldı.
Dünkü habere göre, soruşturma tamamlanmış ve okul müdürüne, idarî olarak ‘yer değiştirme’, disiplin yönünden ise ‘ihtar’ cezası verilmiş.
Ne var ki, haberin detayında da anlaşıldığı gibi, konuyu tahkik eden müfettişler, bazılarını rahatsız eden Said Nursî ile ilgili o takdirkâr sözlerde herhangi bir suç unsuru bulunmuş değil. İnceleme raporunda, sadece o sözlerin "Öğrencilerin seviyesinin üzerinde olduğu" kanaatine varıldığı belirtiliyor ki, bunu da üzücü değil, ama hayli düşündürücü bir gelişme olarak kayda geçmek gerekiyor.
Bu vesileyle, şikâyet konusu olan o sözlerin bir kısmını buraya da alarak, haber–yorumun unsurlarını tamamlamaya çalışalım.
Gazeteci Eşref Edib ile Osman Yüksel'in Tarihçe–i Hayat isimli eserde yer alan ve şimdilerde soruşturma konusu olan Said Nursî'yle ilgili sözlerinin bir bölümü şöyledir:
"..Hârikulâde fıtrî bir zekâ, İlâhi bir mevhîbe. Dâimâ işleyen ve düşünen bir kafa... Fazîlet ve şehâmetle geçen bir ömür. Harb meydanlarında, mücâhidlerin önünde, kılınç elinde, dimdik ayakta düşmana saldıran bir kahraman. Esârette, düşman kumandanına karşı koyan bir kahraman. Îdam sehpasında, düşman kumandanını düşündüren, insafa getiren bir kahraman... Millet ve memleket için canını vermekten zerre kadar çekinmeyen bir fedâi. Fitnenin, bozgunculuğun en müthiş düşmanı. Milletin menfaati için, her türlü zulme, işkenceye tahammül ediyor. Ona zulmedenlere bedduâ bile etmez. Onu zindanlara atanlara, ancak salâh ve îman temennî eder."
"...Hiçbir Nur talebesi yoktur ki sınıfının en faziletlisi, en çalışkanı olmasın. Memleketin her tarafında bulunan bu yüz binlerce Risâle-i Nur talebesinden hiçbirinin, hiçbir yerde asayişi muhil (ihlâl eden) hiçbir hareketi, hiçbir vak'ası yoktur." (Bkz: Tarihçe-i Hayat, s. 542–544)
* * *
Zaman ne kadar değişti, değil mi? Şeflik devrinde olsaydı, Said Nursî'yi takdirle yâd eden bu tür yazıları neşredenler, en ağır cezaya çarptırılırdı: Hapis, zindan, sürgün, vazifeden atma, vesâire...
Şimdi ise, şükür ki adlî herhangi bir cezâ söz konusu olmadığı gibi, konu mahkemeye dahi taşınamıyor.
Hoş, taşınsa ne olacak? Acaba, tarihe geçmiş bir zât hakkında, dini, vatanı, milleti için her türlü fedâkârrlığa katlandığına dair sözlerin muhakeme edilecek, yahut cezayı mucip olacak bir tarafı olabilir mi?
Ama, gelin görün ki, yukarıda da naklettiğimiz bu tür sözlerden hâlâ rahatsızlık duyanlar var.
Ne yapalım; olacak elbet. Onlar da kendilerine göre bir iş görüyor; bir vazifeleri var herhalde...
GÜNÜN TARİHİ 14 Eylül 1966
219 günlük derin koma
27 Mayıs 1960 gününde yapılan askerî darbenin lideri olarak kabul edilen Org. Cemal Gürsel, 219 gündür içinde bulunduğu "derin koma" halinden kurtulamayarak, hayata vedâ etti.
* * *
Gürsel Paşa, 1958'de Kara Kuvvetleri Komutanlığına atandığı halde, ihtilalden kısa bir süre önce (3 Mayıs) erken emekliye sevk edildi. Hemen ardından "zorunlu izin"le İzmir'e gönderildi.
Paşa, Ankara'dan ayrılmadan evvel, Millî Savunma Bakanı Ethem Menderes'le vedâ görüşmesinde bulundu. Bu esnada, Menderes'e tarihî önem taşıyan bir mektub sundu. Mektubunda, ordunun siyasete karışmaması yönünde bir takım uyarı ve tavsiyelerde bulunduğu ifade edildi.
* * *
Bir ay önceden şiddetli gerginliği hisseden ve bu sebeple ordunun siyasete karışmasını doğru bulmadığını söyleyen Gürsel Paşa, ne yazık ki, 27 Mayıs (1960) Darbesinin lideri konumuna getirtildi.
Cuntanın harekete geçmesinden, iktidarı devirmesinden hemen sonra kurulan Millî Birlik Komitesi tarafından liderliğe dâvet edilen emekli Org. Gürsel, bu dâvete icabet etti ve darbe lideri olarak arz–ı endâm etmek zorunda kaldı.
* * *
Cemal Gürsel, 10 Ekim 1961'e kadar MBK Başkanı vazifesinde bulundu. Ardından Cumhurbaşkanı seçildi.
Bu süre zarfında Demokratlar yargılandı, cezaları infaz edildi. Yeni partiler kuruldu. Anayasa oylandı. Seçimler yapıldı ve Yeni Meclis Gürsel'i Cumhurbaşkanı seçti.
* * *
1966 yılına gelindiğinde, Gürsel Paşa ağır hasta olduğu anlaşıldı.
2 Şubat'a tedâvi için ABD Başkanı Johnson'un özel uçağıyla ABD'ye götürüldü. Orada iken, 9 Şubat komaya girdi. (Koma halinin uzun sürmesi üzerine espriler bile üretildi: "Adamcağız arada kaldı. Kalksa, karşısında İsmet Paşayı, ölse Menderes'i görecek...")
Nihayet, 24 Mart'ta toplanan Bakanlar Kurulu, Gürsel'in Türkiye'ye getirilmesine karar verdi. 26 Mart Türkiye'ye getirilerek, Gülhane Askerî Tıbba kaldırıldı.
Aynı gün 37 kişilik Müşterek Sağlık Kurulu, Gürsel'in cumhurbaşkanlığı görevine devam edemeyeceğini belirten bir rapor hazırlayarak Başbakanlığa sundu. Bunun üzerine, anayasa gereği cumhurbaşkanlığı görevi Meclis kararıyla sona erdirildi ve yeni cumhurbaşkanlığı seçimi sürecine girilmiş oldu.
Gürsel Paşa, 14 Eylül sabahı bu fâni âlemden ebedî âleme göçtü.
Teziç ve Gürsel
Bu vesileyle, önemli gördüğümüz bir ayrıntıyı da sunmak istiyoruz.
27 Mayıs Darbesinin olduğu aynı gün içinde, hukukçuları temsil eden bir akademisyen grubu, ihtilâl lideri Gürsel Paşaya tebrik ve bağlılık ziyaretinde bulundu.
Aralarında şimdiki YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç'in (o tarihte asistan) de bulunduğu bu hukukçu heyetindeki şahıslar şunlar: Sıddık Sami Onar, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Ragıp Sarıca, Naci Şensoy, Hüseyin Nail Kubalı, Tarık Zafer Tunaya, İsmet Giritli, İlhan Arsel, Bahri Savcı ve Muammer Aksoy.
Gürsel, bu heyete yeni bir anayasa hazırlaması tavsiyesinde bulundu.
1936 İstanbul doğumlu olan Teziç, Galatasaray Lisesi ve İÜ Hukuk Fak. (1959) mezunudur. Galatasaray Üniversitesi Rektörü iken, 10. Cumhurbaşkanı Sezer tarafından YÖK Başkanlığına atandı.
14.09.2007
E-Posta:
[email protected]
|