Tevhid, Allah’ın varlık ve birliğini, yegâne yaratıcı, ilim, kudret, irade gibi sonsuz isim ve sıfatlar sahibi olduğunu; herbir isim ve sıfatlarının da sonsuz olduğunu kesin olarak bilmek ve buna inanmaktır.
Elbette bu iman, yalnızca, “İnanıyorum, kabul ediyorum!” sözüyle tahakkuk etmez. Hakikî imana, Tevhid delillerini, mühürlerini, damgalarını, belgelerini gözlemleyerek, inceleyerek, tefekkür ederek, okuyarak varılır.
Tevhidi, bu açılardan ele aldığımızda, sahanın uzmanı bazı ilim ehlinin başta “ilmî ve amelî” olmak üzere tevhidi ikiye ayırdığını görürüz.
Buna göre; Yaratıcının bir olduğunu ve kâinattaki bütün birliklerin Onun birliğine delil olduğunu bilmek, ilmî tevhiddir. Diğer bir anlamda, aklen, kalben ve vicdanen âlemlerin Yaratıcısının tek olduğunu fikren anlamak, bilmektir. Dolayısıyla gerçek tevhid, marifet ile, yani bilgi/ilim ile olur. Buna marifetullah diyebiliriz. Marifetullah, İlâhî isim ve sıfatların tecellîlerini okuyabilmek, tefekkür ederek, araştırarak, inceleyerek görebilmek, anlayabilmektir.
Amelî tevhid ise, tevhid inancının, insanın amel âleminde tam bir hâkimiyetle hükmetmesidir. Yani, bunu pratiğe döküp fiilen yaşamasıdır. Yalnız Allah’a ibadet etmek; Ondan yardım dilemek; sevdiklerini Onun adına sevmek, düşmanlığı da Onun hesabına yapmaktır. Yani, namaz kılmak, oruç tutmak, çoluk-çocuğunu ve dünyayı Allah hesabına sevmek ve Allah’ın düşmanlarına düşmanlık beslemek amelî tevhiddir. Ki, gerçek bir mü’min olmanın yolu da, hem ilmî hem de amelî tevhidde kemâle ermekten geçer.
İlmî tevhid, amelî tevhide dönüşürse, müthiş bir enerji ve güç elde edilir. Allah’a ibadet eden, batıl mabutlara tapma zilletinden kurtulur. Sadece Ondan yardım dileyen, sebeplerin ardına düşmekten, insanların kölesi olmaktan kurtulur. O zaman tam bir tevekkül ile Rabbine yönelir, Ona iltica eder. İşte bu, ulvî bir hazzın ve muhteşem bir enerjinin kaynağıdır.
TAZİYE:
Rahmet-i Rahman’a kavuşan Fatma Arslan’a rahmet ve mağfiret, oğulları Halil, Şaban, yakınları ve dostlarına sabr-ı cemil niyaz ederim.
27.04.2007
E-Posta:
[email protected] [email protected]
|