30 Ocak 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Anayasa değişmiyorsa sorumlusu kim?


A+ | A-

Memur-Sen tarafından düzenlenen, üç gün süren ve 47 bilim adamı, siyasetçi, sendikacı ve hukukçunun panelist olarak katıldığı Uluslararası Demokrasi Kongresi sona erdi. Kongre boyunca, temel hak ve özgürlükler, kamu görevlilerinin siyaset yapma hakkı, yükseköğretimde özgürlükçü anlayış, kimlik sorunları, din ve vicdan özgürlüğü, demokratikleşme süreci gibi dokuz oturumda yapılan tartışmaların vardığı nokta, sivil, demokrat bir anayasa tartışıldı, sonuç bildirgesi yayınlandı.

Öncelikle, demokrasinin gelişmesi ve ihtilâl anayasanın değiştirilip daha demokrat, özgürlükçü ve sivil hale getirmesini kendine dert edinen Türkiye’nin en büyük memur konfederasyonunun böyle bir kongreyi tertip etmesini tebrik etmek lâzım.

Hafta başında kongrenin başladığı gün açılış konuşmasını yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun konuşması da sivil bir anayasa üzerine kuruluydu. Başbakan Erdoğan başta olmak üzere birçok bakanın da katıldığı açılışta Gündoğdu, milletin nasıl bir anayasa istediğini madde madde sıralamıştı. Daha fazla özgürlük, devlet arasında duvarlar ören değil, köprüler kuran, temel hak ve özgürlükleri değil, sınırlamaları sınırlandıran, parti kapatma yetkisinin millette olduğu bir anayasa isteklerini sıralamıştı. “Yeni Anayasa yapma çalışmalarına bugünden başlamalı ve yarından önce bitirmeliyiz. O halde neyi bekliyoruz. Daha özgür, daha güçlü, daha sivil, daha demokrat bir Türkiye’yi inşa edecek, hem özüyle hem de sözüyle sivil ve yeni bir Anayasa yapalım” diye seslenmişti yeni anayasa yapacak hükümet üyelerine…

Hükümetin yedi yılı aşkın sürede yapamadığını da başbakanın ve hükümet üyelerinin yüzüne söylemişti Gündoğdu. Başörtüsü sorunu, Kur’ân kurslarında yaş sınırlaması, YAŞ kararlarının yargı denetiminden çıkarılması, YÖK’ün yapısı…

Gündoğdu’dan sonra kürsüye gelen Başbakan Erdoğan da Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacın olduğunu söyledi. Anayasa sorununun olduğunu icraatın başı olarak açıkladı. “Türkiye yakışan bir anayasa yapalım diyoruz, yanaşmıyorlar, ‘sizi de yanaştırmayız’ diyorlar” dedi. Bazı çevrelerin hemen “korku tüccarları”nın önlerine çıktığını ifade etti.

Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı varsa ne yapmak lâzım. Yeni bir anayasa yapmak lâzım. Bunu yapacak kim? Meclis… Hükümet bir tasarı hazırlayacak, Meclis’e getirecek ve Meclis’te kabul veya reddedecek. Yıllardır yapılamayın bu işte. Parça parça değiştiriliyor ama bir türlü tamamı üzerinde bir değişikliğe gidilemiyor.

Erdoğan’ın bir tepkisi de dikkat çekiciydi. “Bu meclis Anayasa değiştiremez” diyen Kanadoğlu’nu isim vermeden tenkit ederken “Peki neden? Bu Meclis seçimle oluşmadı mı? Milletin iradesiyle oluşmadı mı? Bu Meclis uzaydan mı geldi? Uzaylılardan mı oluştu?” dedi peşinden de “sivil dikta” diyenlerin yeni anayasaya karşı olanlar olduğunu söyledi. Siyasî olarak her türlü bedeli göze alacağını vurguladı. Peki, sivil ve demokrat bir anayasa için neden adım atılamıyor? Bu irade neden gösterilemiyor? Meclis’in anayasayı değiştirebileceği niçin ispat edilemiyor?

Artık mazeretler arkasına saklanmayı bırakıp, muhalefetin ve “bazı çevrelerin” suçlanması inandırıcı gelmiyor. Çünkü tek başına bir iktidar fırsatı yakalanmışken ve çalışmalar belli bir safhaya gelmişken Meclis anayasayı değiştirebilmeliydi. Üç anayasadan ikisinin ihtilâllerden sonra yapıldığı gözönüne alındığında, anayasayı yapmakta asıl görevli olan Meclis bunu yapabilmeliydi.

Peki gelinen noktada yeni anayasaya bu kadar ihtiyaç olduğu söylenirken bir irade var mı? Hükümetin bu aşamada kararlı olduğunu söylemek zor. Böyle olunca da “Bu Meclis anayasa değiştiremez” diyenler haklı mı çıkmış oluyor? Görünen o ki, maalesef anayasanın bir bütün halinde değiştirilmesi bir yana 4-5 maddesinin bile değiştirilmesinde ayak sürünüyor. Sadece lâfı ediliyor ama icraat yok.

Bu aşamadan sonra yapılması gereken, anayasanın parça parça değiştirilmesi değil, tamamının Meclis’ten geçirilip, genel seçimlere ya da öne alınacak erken seçimlerde iki sandıkla milletin önüne konulması. Ancak bu yapılırken, “gerçekten” sivil ve demokrat bir anayasa metni hazırlanması. Böyle olursa en iyi kararı millet verecektir. Ve anayasa millete mâledilmiş olacaktır.

“Artık bu darbe ve vesayet anayasası ülkeyi taşıyamıyor. Zamana ve insanların ihtiyaçlarına cevap vermiyor. Üçte birisi değişse de ihlâlin ruhu hep üzerinde yapışık kalıyor” deniliyorsa o zaman niye bekleniyor?

Son olarak da şunu aktarmak istiyorum. Kongrede konuşan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’te Türkiye’de demokrasi ve anayasa sorunu olduğunu kabul ederek birçok sorunun buradan kaynaklandığını söyledi. Ve anayasada bir değişiklik yapıldığı takdir de anayasa mahkemesine götürüleceğini dile getirirken de, “Anayasa değiştirilemiyorsa bunun sorumlusu kim?” diye sordu. Bu konuda “yan çizen ve ayak sürüyenlerin” sandığa gömülmesi gerektiğini ifade etti. Ne kadar doğru bir söz. Millet gereğini yapar zaten... Hiç merak etmemek lâzım.

***

TAZİYE VE GEÇMİŞ OLSUN

Bu arada kongrenin yapıldığı günlerde Memur-Sen Genel Teşkilât Sekreteri ve Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız Hakk’ın rahmetine kavuştu. Kendisine Cenâb-ı Hakk’tan rahmet ve mağfiret, kederli ailesine ve Memur-Sen camiasına taziyelerimizi sunuyoruz. Yine Memur-Sen’e bağlı Bem-Bir-Sen’in Genel Sekreteri İbrahim Keresteci de ağır bir trafik kazası geçirdi. Şu anda Ankara’da tedavi altında olan Keresteci’ye de Cenâb-ı Hakk’tan acil şifalar niyaz ediyoruz.

30.01.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (24.01.2010) - Açılım, terör, gözyaşı…

  (23.01.2010) - Mini değişiklikler “çözüm” olmaz

  (22.01.2010) - Bu çağda hâlâ darbeyi düşünebilmek

  (17.01.2010) - Demokrasiye aykırı mı, değil mi?

  (20.12.2009) - Akreditenin gerekçesi(!)

  (19.12.2009) - Yeni hediyemiz: Hastalıkların manevî reçetesi

  (18.12.2009) - Sağduyu, sağduyu, sağduyu…

  (14.12.2009) - Paşam, sen bilemezsin bunu!

  (13.12.2009) - Sorun anayasa, çare…

  (12.12.2009) - “E”ye kadar plânımız hazır

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl