Ali Bey:
*“Bir evden karı koca durumu iyi olduğunda her ikisi de ayrı ayrı kurban kesmesi mi gerekir?”
İbadette eşlerin her biri ayrı birer mükelleftirler. Eğer her ikisi de çalışıyor ya da her ikisinin de durumu iyi ve yıllık olarak en az nisap miktarı (yaklaşık seksen gram altın kadar) bir birikim sahibi olabiliyorlarsa, her ikisinin de ayrıca kurban kesmesi gerekiyor. Allah kabul etsin. Âmin.
***
Yılmaz Bey:
*“Gücü olmadığından dolayı kurban kesemeyen kimse günahkâr olur mu?”
Kurban kesmek maddî yönden gücü olanlar için vacip, gücü olmayanlar için vacip değildir. Maddî imkâna ulaşamadığından dolayı kurban kesmeyen kimse günahkâr olmadığı gibi, sevap mahrumiyetine de uğramaz. Böyle kimseler imanıyla, niyetiyle, bayram namazını kılmasıyla, duâsıyla, iyi ahlâkıyla ve iyi amelleriyle inşallah kurban sevabından hissedar olurlar.
Abdullah bin Amir bin As anlatmıştır: Resûlullah (asm):
“Allah kurban günlerini bu ümmet için bayram kıldı” buyurmuştu. Bir adam:
“Ya Resûlallah! Sütü için beslediğim bir koyunumdan başka hayvanım yok. Onu kurban edeyim mi?” diye sordu.
Hazret-i Peygamber (asm):
“Hayır. Saçını ve bıyığını kısaltırsın. Tırnağını kesersin. Etek tıraşını olursun. Böyle yapman Allah katında kurban yerine geçer?”1 buyurdu.
***
Zehra Abalı:
* “Ev halkına da kurban kesilir mi? Bütün fertlere de niyet edilir mi?”
Hazret-i Âişe ve Ebû Hüreyre radiyallahü anhümâ bildirmişlerdir: “Resûlullah (asm) Kurban Bayramında kurban keseceği zaman iri, semiz, çift boynuzlu, alaca ve yumurtaları burkulmuş iki adet koç alırdı. Bunlardan birisini Allah’ın birliğine ve O’nun elçiliğine şehâdet eden ümmeti için, diğerini de kendisi ve âl-i beyti için keserdi.”2
Kurban kesen kişi, kurbanın sevabını bütün ev halkına elbette bağışlayabilir. Bunu kesim sırasında niyetinden de geçirebilir.
***
Yeşim Sezer:
*“İlk kurban kesmeye başlayan birinin 7 yıl üst üste kurban kesmesi gerekiyor diye bir şey var mı ve ilk defa başlayanlar muhakkak kurban mı kesmeli yoksa herhangi bir vakfa kurban niyetine bağış yapabilir mi? İlk kurban kesmeye başlayanlar için bir hüküm var mıdır? Varsa detaylı bir şekilde aktarabilir misiniz?”
Böyle bir hüküm yoktur. Kurban kesmekle yükümlü kişi kurbanını dilerse kendisi bizzat keser, dilerse bir vakfa veya şahsa vekâlet vermek sûretiyle kestirir. Her iki şekilde de kendisi kurban kesmiş ve bu yükümlülükten kurtulmuş olur. Bu hüküm ilk başlayan için de, yıllarca kurban kesmiş kişi için de böyledir.
***
Yahya Bey:
*“Bir yakınımız kurban keselim diye bize kurban parası verdi. Bu parayla kendi adımıza kesmiş olur muyuz?”
Elbette! Yakınınız Allah rızası için tasaddukta bulunmuş. Siz ise bu parayı kurban kesmekte kullanabilirsiniz. Allah kabul etsin.
***
Samsun’dan Sinan Özyün:
*“Sigarayı bırakayım kurban keseceğim dedim. Bu bayramda kesmek istiyorum. Bu kurbanın etinden ailem ve ben yiyebilir miyiz?”
Siz bu şartla adak kurbanı kesmekle mükellef olmuşsunuz. Bayram içinde veya dışında bu şarta cevap olarak kestiğiniz kurban adak kurbanıdır. Bunun etinden siz ve aileniz yiyemezsiniz.
***
Mustafa Ankaralı:
*“Vekâleten hacca giden kişi temettü haccı yaptığında şükür kurbanını kimin adına niyet eder ve keser?”
Temettu haccı yapan kişi, haccı kimin adına vekâleten yapıyorsa onun adına kurban keser. Kurban temettu haccının sahibi olan kişiye, yani vekâlet verene aittir. Vekil kişi bu sırada uzaktan gelip Mekke’de bulunmakla seferi sayıldığından kendi adına kurban kesmekle yükümlü olmaz.
Dipnotlar:
1- Nesâî, Kurban, 2
2- İbn-i Mâce, Edâhâ, 3122
18.12.2007
E-Posta:
[email protected]
|