Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Risâle-i Nur’da sosyal projeksiyonlar - 12



Projeksiyon mantığının temel bileşenleri ile Risâle-i Nur yaklaşımını, dünün devamı alfabetik maddelerle kıyaslamaya devam edersek;

Pozitif hayata dair ufuk ve heyecan veren Bediüzzaman’ın, inancının gereği olan bir hassasiyetle bir çok yeni konu ve gündemle meşgul olduğunu görmekteyiz. Yeni yüzyılın yeni talepleri ve beşeriyetin muhtaç olduğu yeni fikirleri dinî bir bakışla ilimleştirmiş.

Kaldığımız yerden devam edersek;

e- Risâle-i Nur, müspet kıyasın tahrik edici psikolojisinden yararlanır. Mevcut durumla yetinmeme hakkını ortaya koyar, ümitsizliğe ve bezginliğe yol açmayan bir tarzda onu harekete geçirecek zirve noktalara zihni tırmandırır.

Hâl-i hazırda olmayanı, zihninde mantık süzgeci ile oluşturur. İddiaları, idealin yuvasında barınır ve kendini ümitle besler. Hayaller tasavvura dönüşür.

Terakkîde/kalkınmada Avrupa’yı kıyas merceğine oturtur. Onun modellenecek başarılarını İslâmiyet’in kabullendiği bazı değerlerin yaşaması olarak görür. Aykırı, tırmandırıcı ve aynı zamanda inandırıcı bir sâikle sorar, “Dünya neden herkese terakkî dünyası olsun da, bize tedennî dünyası olsun?”

Yani herkes kalkınırken, neden biz gerileyelim? Evet anlaşılır bir mantıkla, herkes kalkınırken, biz neden kalkınmayalım? Ya da herkes için mümkün olan, bizim için neden olmasın? Menfî bir soru tekniğinden sorgulayan ve müspet kıyasla olumluya yönlendiren bir yaklaşımla, geleceğin yol haritasını, kalkınma projeksiyonunu vermektedir.

f- “Ferd-i âhar” ifadesinde maksada destek veren yeni insan özellikleri vardır. Bir başkası olan, başkalaşan ve tecedddüt/yenilenme ile arayışını sürekli yeni neticelere ve olgunlaşmaya götüren bir insan yolculuğu söz konusudur.

Yeni insanı bu asrın “helâket ve felâket” batağına saplanmadan ve onun isteklerinin ve ihtiyaçlarının, geçmişle kıyaslanmayacak farklılıkta ve zorunlulukta olduğunun idrakiyle önemser ve kafa yorar. Bunalım geçiren dünyanın bulanık mantığına ve başıboş gidişâtına, yeni insanı doğru tarif eden sarsıcı bir orijinallikle izah getirir. Çare bulur.

Projeksiyon tutulacak yeni insan kimyası, toplumun da projeksiyon haritasının temel verileri olacaktır. Bediüzzaman, bunu yerli yerine, endüstri insanının ve bilgi bireyinin yeni toplum inşâsına uygun çerçevelemek, detayları nazik ruhların uygulama alanlarına bırakma serbestliği ile mümkün görür. İrade tercihi yapma desteği veren müşavereci üslubu, aranılan insan dokusuna atıf yapar ve ışık tutar.

g- Bediüzzaman, bilimin projeksiyon tutma görevine, geleceği irdeleme ve analiz etme cehdine, Kur’ân’dan medet delillerle katkı yapar. Bilime projeksiyon tutacak şekilde yönlendirme yapar, alan desteği verir ve tavsiyede bulunur.

Kur’ân’daki “Mugayyebât-ı hamse/Beş bilinmeyen” hususunun, günümüz bilimiyle ‘bilinir’ olduğunu iddiâ eden şeytânî itiraza son derece aklî ve mantikî gerekçelerle zihne yakınlaştırıcı bakış getirir. Meselâ, anne rahmindeki çocuğun durumunu, radyoloji biliminin çözdüğü ve bilinen bir konu olduğu söylendiğinde ve aklı sıra Kur’ân’a alternatif görüş serdedildiğinde, kasdedilenin sûret ve fizikî gelecek tanımına ışık tutacak mevcut halinin yanı sıra, sîret, yani manevî hayatı, karakteri ve kişilik yapısı gibi asla önceden keşfetmemiz mümkün olmayan bir mânâ olduğunu izah eder ve bilimin verileri ile iddia edilenin aksine, Kur’ân’ın destek verdiği tezin güçlü yönünü göz önüne serer.

Sonuçta; ruhumuzun projeksiyonları kadar, midemize inen projeksiyonlar, mekânlara sığmayan projeksiyonlar ve istikbale kucak açmış tasavvurlar, bizi hep yarınlara, ödevlere ve yeni sorumluluklar altında gelişmeci tavırlara ve müteşebbis insanlara yönlendirir.

05.07.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.07.2007) - Risâle-i Nur’da sosyal projeksiyonlar - 12

  (04.07.2007) - Risâle-i Nur’da sosyal projeksiyonlar - 11

  (01.07.2007) - Risâle-i Nur müzakereleri

  (28.06.2007) - Sosyal /siyasî projeksiyonlar - 10

  (26.06.2007) - Sosyal /siyasî projeksiyonlar - 9

  (25.06.2007) - Sosyal /siyasî projeksiyonlar - 8

  (24.06.2007) - Kariyer planlaması

  (21.06.2007) - Sosyal/siyasî projeksiyonlar -7

  (20.06.2007) - Sosyal/siyasî projeksiyonlar -6

  (19.06.2007) - Sosyal / siyasî projeksiyonlar - 5

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004