Başta fizik olmak üzere bütün fen ilimlerinin şehadetiyle; atom elektron, nötron, foton gibi 200’ü aşkın alt parçasıyla; hücre karmaşık ve muhteşem yapısıyla; uzuvlar, unsurlar, unsurlardaki elementler, hayvanlar, bitkiler hem kendi bünyelerinde, hem diğer fertleri, hem de bütün türler, nevler arasında muntazam bir denge içindedir. Kezâ dünya, güneş sistemi, samanyolları vs. arasında da müthiş bir ekolojik denge mevcuttur.
Hatta kendi içinde zıt unsurları barındıran maddeler (ki, tümünde eksi-artı kutup vardır) bile akılları hayrette bırakan bir denge içindedir. Meselâ, tuz. Formülü, NaCl. Yani Soydum Klörür. Biri patlayıcı, biri zehirleyici. Ama, öyle dengelenmiş ki, yemekler dahil, sanayinin 14 bin dalında kullanılan harika bir maden ortaya çıkmış!
Kezâ, su, H2O, yani, iki hidrojen ve bir oksijenden meydana gelir. Biri yakıcı, diğeri ise yanıcıdır. İkisini öyle bir dengeliyor ki, ne yanar, ne yakar, âb-ı hayat çıkarıyor!
Tüm bu işlerin arkasında sonsuz bir ilim, kudret ve hikmet olduğu açık. Hacivat-Karagöz oyununu hepimiz biliriz. Bunlar tahta veya deri parçasıdır. Ve deri konuşur, hareket eder! Hiç deri ve tahta parçası konuşur mu, hareket eder mi? Belli ki, perdenin arkasında biri var, onları konuşturuyor, hareket veriyor.
Herkesin anlayacağı basit bir örnekten yola çıkarsak: En basit bir at arabasının bir sürücüsü, bir otomobilin şoförü, bir uçağın pilotu, bir trenin bir makinisti, bir müessesenin bir idarecisi var. Eğer, aynı anda, iki idâreci, iki şoför, iki pilot, iki makinist bulunsa, çok az bir zaman içinde nizam ve intizam bozulur, herc ü merc olurdu.
Yemeğin malzemesini, tuzunu, biberini; baklavanın şekerini, yağını, hamurunu dengeleyen akıl ve şuur sahibi bir aşçı varsa… İşte, milyarlarca seneden beri, atomlar, hücreler, hayvanlar, bitkiler, yıldızlar, samanyolları, galaksiler, hülâsa kâinattaki her şey nizam ve intizamla devam ettiğine göre, öyle ise, onların arkasında bir nazımı, bir idârecisi ve dengeleyeni var. Dolayısıyla her varlık kendi içinde ve kâinatla olan alâka ve dengesiyle sonsuz ilim, kudret ve sıfatlar Sahibi’nin varlık ve birliğine delildir.
13.02.2007
E-Posta:
[email protected] [email protected]
|