Kim her âletin, her cihazın, her sanat ve mimarî eserin bir ana, birkaç tâli gaye için yapıldığının farkında değil? Zaten olmayan muhatabımız olamaz. Kendi yaratılışımızın da aynı kanuna dahil olduğunu vicdanen de biliriz. Çünkü vicdan, gerçeği, doğruyu, herhangi bir delil olmaksızın kesin bir kavrayışla teslim edip doğrulayan en esaslı bir duygumuzdur.
Bu yapımızdan ötürüdür ki, “Bu dünyaya gönderilişimizin asıl gayesi nedir?” sorusu zihnimizde yankılanır. Aslında bütün felsefik akımlar onun cevabını aradı, aramaya devam ediyor. Zirâ, basit gibi görünse de, “Kim gönderdi ve niye gönderdi, sonumuz ne olacak?” ve benzeri sorular da peşinden sökün eder. Şâyet, bunlara, aklî/ilmî, kalbî, vicdânî tatminkâr cevaplar veremezsek, vargücümüzle peşinde koşuşturduğumuz huzûr ve mutluluğu asla yakalayamayız.
Şimdi iç âlemimize dönelim ve verdiğimiz cevabın aşağıda sunacağımız hakikatle ne kadar örtüştüğünü test edelim. Bu âleme gönderilişimizin asıl sebebi ve en büyük gayesi iki noktada toplanabilir:
* Allah’a imân/ma’rifetullah (onu isim ve sıfatlarıyla tanımak) ve muhabbetullah/O’nu sevmek;
* Duâ ve ilim vasıtasıyla mükemmelleşmektir. Mahiyet ve potansiyel yetenek itibariyle de her şey ilme bağlı.1
Bütün ihtiyaçlarımızı karşılayan Rabbimizden duâ ve niyaz ile isteriz. Beden dilimiz ve psiko-biyo-fizyolojik yapımız da duâ etmek için yaratıldığımızı ilân eder aslında: Hayvanlar doğar doğmaz, birkaç dakika, saat veya günde yaratılış gayeleri istikametinde vazifelerine başlar. Ya insan?
Doğduktan bir iki sene sonra ancak ayağa kalkabiliyor. On beş senede zarar ve menfaatini ancak fark edebilir. Hayatının sonuna kadar da hayat şartlarını tamamıyla öğrenemez.
İhtiyaçlarımız sayılmayacak kadar çok ve her tarafa dağılmış. Üstelik çok zayıf, nâzik, nazenin varlıklarız. Aczimiz sonsuz. Başımız etrafında dolaşan belâlar sayısız. Düşmanlarımız ise rakamlara sığmıyor. On binlerce kez büyütülüp yine de ancak mikroskopla görülebilen bir virüs, bir bakteri bizi yerden yere seriyor.
Dipnot: 1. Sözler, s. 330.
19.06.2006
E-Posta:
[email protected]
|