Işık ve Sabancı Üniversitelerinin desteklediği, dün kısaca işaret ettiğimiz “Türkiye’de Sosyal Tercihler Araştırması”nı değerlendiren bazı gazeteler, haberi duyururken “Halkımızı tanıyalım” başlığını uygun görmüştü. (Radikal, 14 Haziran 2006)
Doğru bir tesbit. Halkımızı tanıyalım ve ne istediklerine kulak verelim. Zaten Türkiye’de yaşanan sıkıntı da, halkın taleplerine kulak tıkanması değil mi? Milletin ‘ak’ dediğine ‘kara’ diyen yöneticiler sebebiyle belimiz bir türlü doğrulmuyor...
Araştırmada dikkat çeken ‘yeni’ konuların olması yanında, yıllardan beri bilinen gerçeklerin tekrarlanmış olması da ibret verici. Türkiye’yi ‘idare’ edenlerin ‘sorun’ olarak görmediği pek çok konu millet nezdinde ‘çözülmesi gereken sorun’lar listesinde yer alırken; yöneticilerin ‘ajanda’sında yer alan pek çok konu da milletin gündeminde yer bulamıyor. ‘İdare edenler’ ‘irtica’ gibi konuları birinci sıraya koyarken, millet ‘özgürlük’leri birinci sıraya yerleştiriyor.
Meselâ, aleyhte bunca propagandaya ve bazı eksikliklerine rağmen; İmam Hatip Liseleri hâlâ gözde liseler listesindeki yerini koruyor. Bir de bu okulların mezunlarının ‘eşit’ şartlarda üniversiteye girebildiğini düşünün... Araştırmada gözlerden kaçan bir tesbit daha var: Lisede kız ve erkekler aynı sınıfta okumamalı diyenlerin oranı yüzde 31 olarak tesbit edilmiş. Bazıları bu görüşte olanları ‘gerici’ olarak isimlendirebilir, ama eğitim sisteminin ve çocuklarımızın içine sürüklendiği durum ortada. “Liseli aşıklar”ın silâhlarla okul bastığı, birbirlerini yaraladığı, hatta öldürdüğü haberleri gazete sayfalarını işgal etmiyor mu? “İmam nikâhı” kıyanların mahkemeye verildiği bir toplumda, “İmam nikâhsız evlilik olmaz” diyenlerin oranı da yüzde 67 olmuş. Türkiye’de dindar insanlara baskı yapıldığını düşünenlerin oranının ise yüzde 25 olduğu ortaya çıkmış.
Araştırmaya katılanların yüzde 40’ı da güya ‘askerî yönetimi, seçilmiş hükümetlere tercih ediyor’muş. Araştırmanın geneline bakılınca, ‘Bu cevapları veren kişilerin, ihtilalcilere destek olması mümkün değil’ kanaati oluşuyor. Tabiî ki araştırmanın bir bölümünü kabul edip, diğer bölümlerini reddetme lüksümüz de yok. Ancak bu konudaki soruların nasıl sorulduğu da çok önemli. Mesela, “Siyasetçileri ülkeyi ‘satarsa’ çare olarak ihtilali destekler misiniz?” gibi kendi içinde yönlendirmeli ve çelişkili bir soruyla karşılaşan kişi ne cevap versin, verebilir? Yoksa, çıkan ‘iyi’ sonuçları gölgelemek için mi bu ‘tuzak’ yorumlar, neticeler ortaya konuldu? Öyle ya, “İhtilale destek veren, ama ‘dindar’ bir toplum var” mı denilmek isteniyor? Böyle bir zorlama olduysa bu emeklere yazık...
Göz ardı edilmemesi gereken bir nokta da araştırmaya katılanların yüzde 25’inin “Türkiye’de dindar insanlara baskı yapıldığını” düşünüyor olmasıdır. Bazıları aksini iddia etse de, millet böyle düşünüyor. Bu cevaplar da insaf ehlini biraz düşündürmeli...
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Güniz Sokak’taki evinde kendisini ziyaret eden bir gruba hitap ederken ‘’Vatandaşların ‘İslâmın gereklerinin hiçbirini yapamıyorum’ şikayeti içinde olmadığını’’ söylemiş. (AA, 16 Haziran 2006)
Bundan yola çıkarak, “Türkiye’de din, inanç ve fikir özgürlüğü yönünde bir ‘sorun’ yoktur” denilebilir mi? Bakınız, aynı gün açıklanan araştırma sonuçlarına göre, hiç değilse halkın yüzde 25’i “dindar insanlara baskı yapıldığı” görüşünde ısrarlı. Tabii ki “İslâmın gereklerinin hiçbirini yapamıyorum” diyen yok, ama “bazılarını yapamıyorum” diyen var!
Daha önce de benzer beyanlar olmuştu. Bu noktada başta ilahiyatçılar olmak üzere ‘kanaat önderleri’ ve ilgili STK’lara, aydınlara büyük iş düşüyor. Bir dosya hazırlanmalı ve ‘engellenen, yapılmasına izin verilmeyen İslâmî görevler’ sıralanmalıdır. Böyle bir dosya hazırlanır ve ehil kişilerce ilgililere sunulursa; umulur ki netice alınabilir.
Milleti de, milleti kaale almayanları da tanıyalım!
*
Alkol ocak söndürür
İntihar eden genç bir kız, babasına bıraktığı ‘intihar mektubu’nda şöyle demiş: “Kanımı rakıya katıp içecektin, hadi iç.” (Vatan, 14 Haziran 2006)
Ayrıntılar bir yana, bu ‘not’ alkolün bir ocak daha söndürdüğünü gösteren feci bir bilgi değil mi?
16.06.2006
E-Posta:
[email protected]
|