Tarlasına, bahçesine, bineğine baktığı kadar evlâdıyla ilgilenmeyen bir ebeveynin, evlâdı problem olduğunda şikâyete hakkı var mıdır?
Anne-baba gerekli eğitimi verdi de çocuk saygısız, sevgisiz, acımasız, kendini bilmez bir tip mi oldu?
Çocukların geleceklerini mahvetmemesi, kendisine, ailesine, çevresine ve topluma faydalı bir fert olması için eğitime tâ küçük yaşlarda başlamak gerekir. Allah Resûlü (asm) buyururlar ki: “Çoluk ve çocuklarınıza din ve dünyaları için gerekli olan faydalı bilgileri öğretiniz. Onları en güzel şekilde terbiye ediniz. Çünkü onlar yanınızda bir emanettir.”1
“Bir babanın evlâdına verebileceği en güzel hediye güzel bir terbiyedir.”2
Ona hak, hukuk anlayışını, insânî değerleri, erdemliliği aşılamak gerekir. Hz. Ebû Bekir’in sadakatini, Hz. Ömer’in adaletini, Hz. Osman’ın cömertliğini, Hz. Ali’nin cesaretini vermeli.
Yapılacak iş hiç de hafife alınacak cinsten bir iş değildir. O kadar önemlidir ki, Peygamberimizin (asm) verdiği müjdeye göre salih bir evlât yetiştiren bir ebeveyne, çocuklarının sevabı ölseler bile defterlerine yazılmaya devam eder. Amel defterleri kapanmaz.3
Öğretilecekler küçük yaştalarken, daha konuşmaya başlar başlamaz verilmeli. “Bunlar taşa yazı kazımak gibidir”4 buyuruyor Peygamberimiz (asm).
Anne baba, temel bilgileri belli yaşlarda, daha küçükken, “Ağaç yaş iken eğilir” misâli vermeli. Bugün bir kısım derbeder, serseri gençlerin ortalıkta dolaşmaları, anarşiye, çeşit çeşit suçlara bulaşmalarının temelinde tabiî ki bu bilgileri vermemek yatar.
“Hayat sorumluluklar, yükümlülükler toplamıdır” diyebiliriz. Madem bize böylesine seçkin bir emanet verilmiş. Elbette sorumluluklarını da yerine getirmekle mükellefiz. Allah Resûlü (asm) “Hepiniz çobansınız ve hepiniz sürünüzden sorumlusunuz. Aile reisi bir çobandır. İdaresi altındakilerden sorumludur. Kadın bir çobandır. O da kocasının evinden (yani çoluk çocuğu ve malından) sorumludur”5 buyurmuyorlar mı?
Çocuklarımızdan beklediklerimiz verdiklerimize bağlı.
Dipnotlar:
1- Müsned, 4:24.
2- Tirmizî, Birr: 33.
3- Müslim, Vasiyye: 14.
4- Mecmâü’z-Zevâid: 1:125.
5- Buhârî, Ahkâm: 1.
14.11.2006
E-Posta:
[email protected]
|