Hükümet, Güney Lübnan’da görev yapacak uluslar arası barış gücüne katılım konusundaki kararını netleştirmeye çalışıyor.
Geçen hafta içinde Lübnan’a giden Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Pazar günü de İsrail ve Filistin’i ziyaret etti. Gül’ün bugün de Suriye’ye geçerek Devlet Başkanı Beşşar Esad’la görüşmesi bekleniyor. Hükümetin, asker göndermeyle ilgili nihaî görüşünü Gül’ün “kritik” ziyaretleri ardından netleştireceği görülüyor. Lübnan’a gönderilecek askerî birliğin, muharip güç olmayacağı konuşuluyor.
Lübnan’daki ateşkese rağmen, İsrail’in ateşkesi ihlâl etmesi herkesi endişelendiriyor Bölgede barışın hâlâ sağlanmaması ve çatışmaların yeniden başlaması endişesi, hükümetin kararını vermesini geciktiriyor.
* *
Birleşmiş Milletler’in aldığı “ateşkes” kararına rağmen, İsrail’in ateşkesi ihlâl edebileceğine ilişkin “Ey dünya; utan” başlıklı yazımız üzerine, düşüncelerini bir mektupla gönderen Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, İsrail’in savunmasız, silâhsız insanlara yapılan bu saldırının gerçekten “utanılacak bir insanlık suçu” olduğunu belirtiyor.
Pulitzer ödüllü yazar Seymour Hers, The Newyorker Dergisi’nde yazdığı makalede; “İsrail’in Lübnan’a saldırı plânını ABD’nin hazırladığını, amacın İran’a saldırmadan önce Hizbullah’ın silâhlarını yok etmek olduğu” yönündeki sözlerini hatırlatan Başoğlu, İsrail’in Lübnan’a bir aydan fazla saldırma fırsatı verilmesinden bu düşüncenin isabetliliğini ortaya koyduğunu vurguluyor.
BM Güvenlik Konsey kararının doğrudan bir ateşkes olmadığının anlaşıldığını söylüyor Başoğlu… “Karara göre; İsrail’in canı istediği zaman yeniden saldırıya geçebileceğine dair hükümler yer almaktadır. Böylece 34 günlük saldırının meydana getirdiği tahribatı İsrail; yeni saldırılar ile çoğaltabilir, yeni çocuklar-yaşlılar ve kadınlar öldürebilir, Lübnan’ın altını üstüne getirebilir, taş üstünde taş bırakmayarak insanların sığınabilecekleri, yaşayabilecekleri ve geçinebilecekleri yerleri yok edebilir” görüşünü dile getiriyor.
Sağlık-İş Sendikası Ankara’nın göbeğinde de “utancın fotoğrafları”nı, “İsrail’in Lübnan’da yaptığı katliâmlarını hafızalarda canlı tutmak amacıyla beş gün süreyle sergilemişti. Sendika bu fotoğrafları daha sonra Kayseri’de sergiledi. Bugün de, Bursa’da sergileyecek “utanmazların” gerçek yüzlerini göstermek için…
İsrail’in Filistin ve Lübnan’da insanlığı nasıl katlettiğini gösteren fotoğraf sergisini, bu saldırının insanların hafızalarında yer etmesi için yapılmasını önemli görüyoruz.
* * *
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın, “Operasyonlardan endişeliyim. İsrail uçakları bölgede barışı tehlikeye sokuyor ve Lübnan hükümetinin otoritesine zarar veriyor” sözü ile, Lübnan’ın başşehriBeyrut’u ziyaret eden BM elçisi Terje Roed- Larsen’in, “İsrail operasyonları savaşı yeniden başlatabilir. Bu olay bölgeye gönderilmesi plânlanan barış gücüne desteğin çekilmesine de yol açıyor” uyarıları da bu görüşleri doğruluyor.
İsrail, ateşkesin üzerinden birkaç gün geçmesinin ardından ateşkese uymayıp saldırılarına devam etmesi ve adı terörizmle anılan İsrail’in BM kararlarını bundan önce dinlemediği gibi, bundan sonra da dinlemeyeceği tahminleri, hükümetin bölgeye göndereceği asker konusunda hassas davranması gerektiğini gösteriyor.
Türkiye, Lübnan’a asker göndermeli mi? Türkiye bu kritik kararı verirken, bölgedeki durumu, bölgesel çıkarlarının yanında İsrail’in 34 gün boyunca 10 günlük bebeleri öldürdüğünü unutmamalı ve BM’yi dinlemeyen bir İsrail ile karşı karşıya olduğu hafızalardan silinmemelidir...
22.08.2006
E-Posta:
[email protected]
|