26 Ocak 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

"Referandum"la siyasî rant


A+ | A-

Türkiye, en son “Balyoz harekâtı”yla darbe ortamını oluşturma ifşaatlarıyla çalkanırken, iktidar, “durumdan vazife çıkarıp” demokratikleşmeyi siyasî ranta dönüştürme peşinde.

Başbakan Erdoğan, halka karşı darbelere, darbecilere meydan okuyor; veryansın ediyor, “yağma yok” diyor; lâkin “yeni demokratik anayasa”yı “teğet” geçiyor.

İşin ilginç tarafı, bir tek 2003-2007 arası “başarısız” darbe teşebbüsleri gündemde, bunun dışında “başarılan”, dayatılan darbeler hakkında ciddî bir soruşturma yok…

Diğer taraftan Türkiye’nin yakın siyasî tarihiyle yüzleşmesi, darbelerle hesaplaşması adına büyük iddia ve ümitlerle açılan “Ergenekon soruşturması”nda garip bir biçimde peşpeşe tahliyeler devam ediyor…

Bu arada “Arınç suikastı” zanlıları serbest bırakılıyor. Büyük bir gürültüyle “kozmik oda”daki araştırma sessiz sedâsız bitiyor. Mahkemeden önce Genelkurmay basın sözcüsü, “suç teşkil edecek bir delile rastlanmadığını” belirtiyor.

En çarpıcısı da iktidarın AB’nin de öncelikle önerdiği Anayasa’nın 145. maddesini değiştirmek yerine gece yarısı apar-topar çıkardığı askerlerin sivil yargıda yargılanmasına dair yasa değişikliği, Anayasa Mahkemesi’nde oybirliğiyle iptal ediliyor…

Ve bütün bunlara, “sivil diktatorya ve diğer diktalar, mafya ve çeteler bizimle son buldu” diye kerâmeti kendinden menkul “iktidarın sivilleşme mücadelesi”ni öven Başbakan ve “sivil siyaset”, muhtevalı bir “demokratikleşme paketi” hazırlamıyor...

“MİNİ PAKET”TE GÖZBOYAMA DEMOKRATİKLEŞME!

Başbakan ve iktidar partisi temsilcileri, her fırsatta demokratikleşmeden dem vuruyor. AB’den sorumlu Başmüzâkereci Bakan, başta “yeni anayasa” olmak üzere Ankara’nın AB kriterlerini yerine getireceğini söylüyor.

Hükûmet sözcüsü Başbakan Yardımcısı, “Anayasa değişikliği oksijen gibi ihtiyaç haline geldi” diye konuşuyor. Ne var ki iktidarda böyle bir irâdenin olmadığı her haliyle ortaya çıkıyor. “Bu Meclis’le yeni anayasa mümkün değil” kırılmasının ardından, Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı, iktidar partisi sözcüleri, “yeni anayasa”dan vazgeçildiğini” ve birkaç maddelik “mini paket”le iktifa edilceğini peşinen ikrar ediyorlar.

Böylece, “yeni anayasa”, yargı reformu ve siyasetin demokratikleşmesi başta olmak üzere, vaadedilen düzenlemeler, yarım yamalak yüzüstü bırakılıyor.

Mesela Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun siyasî ve antidemokratik etkilerden uzak AB’nin hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı statüsüne kavuşturulması yerine bir başka biçimde “siyasî vesâyet” altına alıcı kısıtlı değişiklikler öngörüyor…

Yine siyasî sistemin düzeltilmesi, siyasî partiler ve seçim kanunun demokratik standartlara ulaştırılması yerine, bir tek “100 Türkiye milletvekilliği”yle yetiniliyor.

Ne askerlere “Cumhuriyeti koruma ve kollama görevini” veren TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesinin kaldırılması. Ne 12 Eylül darbelerini ve darbecilerini koruyup kollayan “12 Eylül Anayasası”nın 28 yıldır yürürlükteki “geçici 15. maddesi”nin ayıklanması. Ne 28 Şubat sürecinde “irtica ile mücadele konsepti”yle dindarlığı “iç tehdit ve düşman” gören, yüzbinlerce vatandaşın sırf düşüncelerinden dolayı mağduriyetine sebebiyet veren ve AKP iktidarında (2005’te) güncellenen “Millî Güvenlik Siyaset Belgesi”nin iptali. Ne yine bu dönemde Genelkurmay’la İçişleri Bakanlığı arasında yenilenen 28 Şubat “postmodern darbe”den kalma vatandaşları fişleyip demokrasinin başında hâlâ bir “balyoz gibi” duran “EMASYA protokolü”nden vazgeçilmesi.

Ne yüzlerce subay ve astsubayı mesleklerinden yargısız, sorgusuz-sualsiz ihrâç eden YAŞ kararlarının, bütün demokratik ülkelerde olduğu gibi yargı denetimine tabi tutulması. Ne binlerce öğrenciyi hak kazandıkları okullarından eden yasadışı başörtüsü yasağına karşı demokratik eğitimin temini. Ne inanç ve ifâde özgürlüğünün sağlanması…

POLEMİKLERLE POLİTİK PLÂN…

Kısacası, yedi yıl geçti; demokratikleşmeye dair temel hukukî ve yasal altyapı hazırlanmadı. Darbe ve demokrasi dışı ara dönemlerin tortuları temizlenmedi. DP Genel Başkanı’nın tesbitiyle, “tenekeye dönüşen 82 anayasası”nı düzeltmesi hep bir başka bahara bırakılıyor.

Gelinen noktada AKP siyasî iktidarı, derde deva olmayan içi boş yetersiz “mini paketler”le geçiştirmeyi deniyor. Siyasî atışmalarla kamuoyunu oyalıyor.

Amaç, BDP’nin desteğiyle 260 dolayında oyla geçecek “yama tasarılar”ı referanduma sunup, gerginlikler ve polemikler arenasında toplumu kamplaşma ve kutuplaşmayla “AKP” ve “karşıtları” ayrışmasına tabi tutmak. “Yeni anayasa” için seçim sonrasını vaad etmek…

Ve referandum sürecindeki hayhuyda konjonktüre göre öne alınan bir seçimle bir dönem daha iktidar koltuğunda kalmak. “Mağduriyet” edebiyatıyla ve yine “yapmak istedik ama yaptırmadılar” söylemine sığınarak seçmenden oy devşirmek…

AKP’nin “anayasa için referandum” sloganıyla yaptığı politik plânı bu. Peki bu “plân”ın demokratikleşmeye ve ülkeye ne faydası olacak…

26.01.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (25.01.2010) - AKP'nin GDO ısrarı...

  (24.01.2010) - “Alçak koltuk krizi”nin ardından…

  (22.01.2010) - “Ermeni açılımı”nda fiyasko

  (21.01.2010) - Siyasî kumpas...

  (20.01.2010) - “Vâdeli açılım”da dağ fare doğurdu…

  (19.01.2010) - Türkiye’nin “AB projesi” de mi askıda?

  (18.01.2010) - Sürpriz ek ortaklık

  (20.12.2009) - “Alevî açılımı”nın akıbeti (2)

  (19.12.2009) - “Alevî açılımı”nın akıbeti (1)

  (17.12.2009) - DTP’nin kapatılması ve “unsura mahsus siyasî kulüpler” (3)

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl