Nasip olursa, önümüzdeki Perşembe günü Ramazan ayının ilk orucunu tutacağız. Bu vesile ile, kavuşmak üzere olduğumuz “11 ayın sultanı” Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını dileyelim.
Bilindiği üzere Ramazan ayı, hayır ve hasenatın çokça yapıldığı müstesna bir aydır. Bunda, bu ayda yapılan ibadetlere daha fazla sevap verileceğinin müjdelenmesinin de payı vardır. Bu sebeple, Müslüman zenginlerin; fakirlere olan ‘zekât borcu’nu bu ayda ödemeleri güzel bir adet haline gelmiştir. Bilerek ‘zekât borcu’ ifadesini kullandık; çünkü zekât gerçekte zenginlerin fakirlere olan borcudur. Zengin Müslümanlar zekât ödemekle ‘iyilik’ yapmış olmanın ötesinde, öncelikle fakirlere olan borçlarını ödemiş oluyorlar.
Zekât müessesesinin iyi çalışması halinde, başta ülkemizde ve İslâm dünyası olmak üzere, bütün dünyada fakir ve fukaranın kalmayacağı ortadadır. Müslüman zenginlerin üzerlerinde olan bu farz o kadar ihmal edilmiştir ki, “Zekâtın zekâtı ödense fakir kalmaz” denilebilecek seviyeye gelmiştir.
Şükür ki son yıllarda ‘zekât’ ödeyenler nisbeten de olsa biraz daha artmıştır. Ancak, zenginlerin fakirlere ödemesi gereken bu ‘borç’lar, nakit para olarak değil de, daha çok gıda paketi, giyim eşyası ve benzeri şekillerde ödenmektedir. Bunu yapan zenginler elbette ‘borç’tan kurtulmakta, farzı yerine getirmektedirler. Fakat hesapta olmayan başka mahzurların ortaya çıktığı anlaşılıyor.
Bu konularda söz, elbette öncelikle ilahiyatçılara düşer. Yapılan uygulama ‘fıkhen’ doğru olmakla birlikte, zekâtların ‘nakit para’ şeklinde ödenmesinin daha uygun olacağı da ifade ediliyor. Meselâ, Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Ramazan ayına günler kala gıda maddeleri fiyatlarının fahiş oranlarda artmasını; hazırlanan ‘Ramazan ayı gıda paketleri’ne bağlamış. (AA, 9 Eylül 2007)
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Özer, şöyle konuşmuş: ‘’Aslında bir zarf içinde nakit olarak verilmesi gereken zekâtlar artık yurt genelinde, büyük gösterişli paketler halinde dağıtılıyor. Bu da Ramazan’da şişen fiyatların en önemli nedeni. Çünkü yardım yapılacak kişinin nerelere ihtiyaç duyduğu gözetilmeden hazırlanan yardım paketleri, piyasadan kısa süre içinde yoğun şekilde mal çekilmesine neden oluyor. Talep aşırı yükseldiği için bazı fırsatçılar da fiyatlara zam yapıyor. Zekâtların Ramazan’da gıda paketleri şeklinde dağıtımı, zekâtı veren kişi için daha ucuza mal ediliyor. Yani daha az paraya daha fazla yardım yapılmış duygusu uyandırıyor. Ayrıca gıda paketleri, yardıma muhtaç vatandaşın ihtiyacını da gidermekten uzak kalıyor.’’
Bazı hayır sever zenginlerimiz “Fakirleri sevindirelim” derken, bilmeden ‘Ramazan zammı’na katkıda mı bulunuyorlar? ‘Basit’ gibi görünen, ama temelde çok önemli olan bir konu... Zekâtların, ‘nakit’ olarak ödenmesinin daha faziletli olmasının sırrı da her halde burada. Lütfen, borcumuz olan zekâtı ‘nakit’ olarak ödeyelim...
10.09.2007
E-Posta:
[email protected]
|