Almanya/Köln’den okuyucumuz: “Bayram günlerinde sünnete uygun olarak neler yapmamız gerekir?”
Âlem-i İslâm olarak Kurban Bayramını idrak ediyoruz. Bizi bu bayrama eriştiren Rabbimize sonsuz hamd ü sena olsun.
Bayram günlerinde ihya etmemiz gereken Sünnet-i Seniyyenin başlıcalarını hatırlayalım:
1- Bayram günlerinde erken kalkmak, temizlik yapmak, yıkanmak, güzel koku sürünmek, güzel elbiseler giymek, yolda sokakta karşılaştığımız Müslüman’lara selâm vermek, Müslüman’lara güler yüz göstermek ve bayramlarını tebrik etmek, ihtiyacı olanlara sadaka vermek sünnettir.
2- Bayram namazı kılmak vaciptir. Bayram namazına vakar ve sükûnetle gitmek, giderken ve gelirken tekbir getirmek, ayrı yollardan gidip gelmek sünnettir.
Ömer radıyallahu anhümâ anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm bayram namazına giderken bir yoldan gider, dönerken başka bir yoldan dönerdi.”1
3- Bayram namazından sonra bayram günleri içinde imkân bulanların kurban kesmesi vaciptir.
4- Bayram gecelerinde Allah’a ibadet etmek sünnettir.
Ebu Ümâme radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: “Kim her iki bayramın da gecesini, Allah’tan sevap umarak ibadetle geçirirse kalplerin öldüğü günde kalbi ölmez.”2
5- Kurban Bayramında, bayram namazından önce bir şeyler “yememek” sünnettir.
Büreyde radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, Ramazan Bayramı namazına bir şeyler yemeden çıkmazdı. Kurban Bayramında ise, namazdan dönünceye kadar bir şey yemezdi.3
6- Kurban etinden ev halkıyla birlikte yemek, komşulara ve dostlara yedirmek ve kesmeyenlere dağıtmak sünnettir.
7- Bu gün, sıla-i rahim yapmak, yani ulaşabildiğimiz kadar çok dostumuza, akrabalarımıza, yakınlarımıza, komşularımıza, büyüklerimize, yaşlılarımıza, hastalarımıza, derece derece insanlara ulaşmak ve bayramlarını tebrik etmek, onlara duâ etmek sünnettir.
8- Komşularımıza ikram etmek sünnettir.
Nitekim Allah Resulü (asm): “Allah’a ve Âhiret Gününe îman eden komşusuna iyilik etsin. Allah’a ve Âhiret Gününe iman eden misafirine ikram etsin! Allah’a ve Âhiret Gününe iman eden hısımlarına, akrabalarına, yakınlarına, dostlarına, komşularına ve arkadaşlarına muhakkak ulaşsın, kendisine ulaşanlara müşfik davransın. Allah’a ve Âhiret Gününe îmân eden ya hayır söylesin veyahut sussun!” buyuruyor.4
9- Bu gün barışık olmak sünnettir. Dargınlıklar, kırgınlıklar, küskünlükler sırf Allah rızası için, sırf Resûlullah aşkı için son bulmalı.
10- Bu gün öfkemizi yutalım; kırılıp gücendiklerimize karşı onurumuzu, gururumuzu düşünmeyelim; haklılığımızı aramayalım. Allah rızası için!... Kucaklaşalım bu gün. Öfkemizi yenmek, hayatımızda sürekli uygulamamız gereken bir Sünnet-i Seniyyedir.
11- Hastalarımıza gidelim, kalbimizin en sıcak ilgisini götürelim onlara, Şâfî-i Hakîkî’den şifâ dileyelim. Hastaları ziyâret sünnet-i seniyyedir.
12- Fakirleri, yoksulları, kimsesizleri, öksüzleri, yetimleri unutmayalım bu gün. Onların da sevilmeye, sevindirilmeye, şefkate lâyık bir kalbi, bir gönlü bulunduğunu; bu imtihan dünyasında onlara kucak açtığımız derecede, en muhtaç olduğumuz bir gün, Allah’ın şefkat ve merhametinin de bizimle beraber olacağını unutmayalım. Onlara ikrâm etmek, onların gönüllerini almak, onların ikrâmlarını kabul etmek ve onlarla mütevâzıâne bayramlaşmak Sünnet-i Seniyyedir.
13- İnsanların acısını acımız; kederini kederimiz; sevincini sevincimiz bilelim. Sünnet-i Seniyyedir.
14- Teşrik tekbirlerini bayram süresince her farz namazın ardında getirmeyi unutmayalım. Teşrik tekbirlerini getirirken, büyük olan Allah’ın nezdinde hepimizin eşit olduğunu; aramızdaki izafî farklılıkların geçici ve imtihana dönük bulunduğunu; bu gün bizden aşağıda bulunanların yerinde pekâlâ bizim de bulunabileceğimizi; binaenaleyh Allah katında en üstünlük vasfının ancak “takva” ile sağlanabileceğini; başka türlü bir üstünlüğün söz konusu olmadığını; takvanın da insanlara tevazû ile yaklaşmaktan başladığını aklımızın en müstesnâ köşesinden çıkarmayalım.
15- Bu mübarek günlerde, Müslüman’ların üzerinde yoğunlaşan fitnelerin, fesatların ve kan kokan oyunların bozulması ve bertaraf edilmesi için Allah’a duâ edelim. Duâdan başka sarılacak gücümüz var mı?
Mübarek bayramın âlem-i İslâmın huzuru, sükûnu, her türlü fitnelerden uzak kalışı ve insanlığın barışı için hayırlara vesîle olmasını niyaz edelim. Bayramınızı tebrik ederim.
Dipnotlar:
1- Ebû Dâvud, Salat 254, (1156); Nesâî, Iydeyn 1, (3, 179). 2- K. Sitte, 17/5, s. 179. 3- Tirmizî, Salât 390, (542). 4- R. Sâlihîn, 308, 314.
31.12.2006
E-Posta:
[email protected]
|