“Türkiye’yi idare edenler”in ısrar ettikleri yanlışlardan biri de, meslek lisesi mezunlarını mağdur eden ‘katsayı uygulaması’dır. Bu uygulama, imam hatip lisesi mezunlarına üniversite yolunu kapatmak için başlatılmıştı, ama neticede diğer meslek lisesi mezunları da mağdur edildi.
Israrla devam ettirilen bu yanlış, öyle bir noktaya geldi ki Koç Holding, “Meslek lisesi memleket meselesi” adı altında gazetelere tam sayfa ilânlar vererek kampanya başlattı. (Akşam, 11 Kasım 2006)
Yanlışı kim yaparsa yanlış, doğruyu da kim yaparsa doğrudur. Böyle bir kampanyanın başlatılması, gerçeklerin bilinmesine katkı sağlayacaktır. Tabiî ki bu kampanyanın maksadı, imam hatip lisesi mezunlarına üniversite yolunu açmak değildir. Kampanyanın asıl hedefi, imam hatip lisesi dışındaki meslek liselerini teşvik etmek. Bunun için Koç Topluluğu, meslek liselerinde okuyan 8 bin öğrenciye burs, staj ve istihdam imkânı sağlayacakmış.
İmam hatip lisesi dışındaki meslek liselerinin mağdur edilmesi de elbette yanlıştır. Başlangıçta meslek liselerini mağdur eden ‘katsayı uygulaması’na destek verenlerin bile bugün bu yanlışı görmüş olmaları hayra alâmettir. Nihayetinde bu okullarda okuyan çocuklar da bizim çocuklarımız. Meslek liselerinden yetişen öğrenciler nerelerde istihdam edilecek? Elbette ki Türkiye’nin kalkınmasına emek veren işyerlerinde... Son yıllarda ‘ara eleman’lara aşırı ihtiyaç duyulduğu, ‘kalifiye eleman’ bulunamadığı yine işadamları derneklerince açıklanıyor. Dolayısı ile, ‘katsayı uygulaması’nın kesinlikle yanlış olduğu bu ilânlarla da tescillenmiş oldu.
Peki, yüzde yüz yanlış olduğu herkesçe görülen ve anlaşılan bu uygulamanın hâlâ devam ediyor olmasını anlamak mümkün müdür? Yanlıştan geri dönmek, fazilet değil miydi?
İmam hatip liselerinin ‘hata’ları olabilir. Ancak var olsa bile bu hataları ortadan kaldırmanın yolu ‘katsayı engeli’ne sarılmak olmamalıydı. Hep tekrarlıyoruz: Milletin imam hatip liselerine teveccüh etmesinin sebebi, “Çocuğum hem okusun, hem de dinini öğrensin” talebidir. İmam hatip liseleri bu talebi bir şekilde karşıladığı için bu okullara teveccüh edildi. ‘Katsayı engeli’yle bu okulların önünü kesmek, halkın ‘çocuğum dinini öğrensin’ talebini engelleyemez. Bu talep dün vardı, bugün de var ve inşallah yarın da olacaktır. Dolayısı ile halkın bu talebini karşılayan bir uygulama olmadığı sürece sıkıntılar devam eder.
13-17 Kasım tarihleri arasında Ankara’da düzenlenecek olan Millî Eğitim Şûrâsı’na illerden gelen tekliflerin çoğu ‘katsayı uygulamasının yanlışlığına’ işaret ediyormuş. Bundan rahatsız olanlar da haberi, “Yeni imam hatip hamlesi” şeklinde duyurmuşlar. (Milliyet, 11 Kasım 2006)
Bundan tabiî ne var? Yanlış yanlıştır ve ısrar edilmek suretiyle ‘doğru’ olmaz. Bugün değilse yarın, ama mutlaka (inşallah) bu yanlıştan da dönülecek. Yanlıştan dönüşte yaşanan gecikmenin faturasını ne yazık ki çocuklarımız ödüyor.
Evet, başta imam hatip lisesi olmak üzere bütün meslek lisesi mezunlarını mağdur eden ‘katsayı uygulaması’ gerçekten ‘memleket meselesi...’ Yanlıştan dönmek için diğer holdinglerin de kampanya açması mı bekleniyor?
13.11.2006
E-Posta:
[email protected]
|