İnsanlar önem verdikleri, sevdikleri şeylere canla başla sarılır, önceliği ona verir, onu baş üstünde tutarlar.
Böyle çok şeyler vardır insanın hayatında.
Hiç şüphesiz imandan sonra en çok önem verilmesi gereken hususların başında namaz gelir. Çünkü Allah ona önem vermiştir, Resûlü (asm) ona önem vermiştir.
Namaza sımsıkı sarılmak için bu yetmez mi insana?
Eğer değer ve önem verme söz konusuysa en çok değer ve önem verilmesi gereken hususların başında namaz gelir. “İmandan sonra en yüksek hakikat namaz” değil midir?
Her şeyin bir gaye ve maksatla yaratıldığı ve aksatmadan, harıl harıl görevlerini yaptıkları bir dünyada insanın kendini başıboş ve sorumsuz görmesi kabul edilebilir mi?
İğnenin dikmek, bıçağın kesmek, meyvenin yenilmek için olduğunu bildiğimiz halde her şey emrine ve hizmetine verilen insanın yaratılış maksadının ne olduğunu bizzat Yaratıcımız bildiriyor: “Ben insanları da, cinleri de bana ibadet etsinler diye yarattım.”1
İbadet, Allah’ın emirlerini tutmak, yasaklarından kaçınmak olduğuna göre bunların başında da namaz gelir.
Bir hadis-i şerifte belirtildiğine göre, İslâm binasının beş ana sütunundan biri namazdır.2
Namaz dünyada ruh ve kalbin gıdası, aklın teneffüsüdür.
Namaz en karanlık gecelerden daha karanlık olan kabirde ışıktır.
Namaz Sırat köprüsünde buraktır.
Evet, önümüzde kıldan ince kılıçtan keskin elli bin senelik bir Sırat köprüsü var.
Peki o köprü otoban gibi nasıl genişliyecek ve nasıl bir araca binmeliyiz ki bu uzun yolu kısa zamanda uçup gidebilelim?
İşte bu araç namazdır. Namaz o elli bin senelik yolu bir günde katettirecek derecede hızlı giden bir burak, yani bir araç olacaktır.
İnsan için bundan daha önemli bir mesele ne olabilir?
Hiçbir sebep olmasa bile bizi yoktan var eden, bir taş, bir bitki, bir hayvan olarak değil de insan olarak yaratıp en güzel organ, duygu ve yeteneklerle donatan, sayısız nimet ve rızıklarla besleyip büyüten Rabbimizin huzuruna namaz kılma gibi ulvî bir kulluk için nasıl canla başla, zevkle koşmayız?
Dipnotlar:
1. Zariyat Sûresi: 56.
2. Buharî, İman: 2; Müslim, İman, 1-2.
03.12.2006
E-Posta:
[email protected]
|