Mehmet Ali Erbil’in kendi programında başka bir programı diline dolaması hoş kaçmadı.
Bir Demet Tiyatro’nun (atv) nasıl olur da ratinglerde alt sıralarda seyreder...miş.
Efendim, “Fıkralarla Türkiye” (Kanal 7) neden çok rating alıyor...muş.
Bir Demet Tiyatro’yu diline dolamayan yazar kalmadı ki... Herkes topa tuttu. Eleştirdi. Peki, bu programı yerden yere vuran kalem erbabı “san’at”tan hiç mi anlamıyor?
Erbil yanlış kişileri hedef alarak diyor ki, “İşte Türkiye’nin seviyesi bu maalesef.”
Neymiş;
“Türk halkı san’attan anlamıyor..”muş.
Seviye denince orada durmak lâzım. Bir kere M. Ali Erbil seviye konusunda en son konuşacak isim.
Neden?
Çünkü, Türk televizyon tarihinin en dibe vurduğu “an”a kendi elleriyle imza attı. Meşhur pantolon indirme sahnesini kim unutabilir?
Hatta en son Okan Bayülgen’in “Makina”sına (Kanal D) konuk olarak katıldığında bile “rezalet”e imza atmaktan geri durmadı.
Ya sanat?
Erbil, bu güne kadar hangi ciddî bir yapımda rol aldı?
Hep “kendini oynadı.” San’at yapmadı.
Hatta denilebilir ki, Erbil’in rol aldığı projede “san’at”tan bile söz etmek zor.
Programın hem yapımcısı, hem de sunucusu İsmail Türüt, Erbil’e verdiği cevapta, “Türkiye’de mizahın sadece belden aşağı olmadığını gösterdik” diyor.
Hatta, “Erbil, özür dilesin” diyor.
Özür diler mi bilemeyiz?
Ancak şu var ki, Erbil yeni bir meslek daha edinmiş görünüyor.
O da, “Bir Demet Tiyatro”nun Basın Halkla İlişkiler sözcülüğünü!
HABER 7
Bu arada Haber 7’nin programlarının da bilinmesinde yarar görüyorum.
Kadroya bakıyorsunuz hepsi genç ve tecrübeli.
Gazeteci Ersoy Dede’nin hafta içi her gün “Bugün” başlığında sunduğu haber programında siyasetten ekonomiye, diplomasiden iş hayatına kadar bir çok konu işleniyor.
“Sıcak Gündem, Gerçek haber” başlığıyla Buse Biçer, Selda Atalay, Hülya Hökenek ve Burcu Kaya Yumbul’un sunduğu saat başı haberlerde kamuoyunda konuşulan ve merak edilen konular uzman yorumlarıyla analiz ediliyor.
Her sabah “Basında Bugün”de, gündemin ana başlıkları ve gazete manşetleri hızlı bir bakışla ele alınıyor.
İsmail Kılıçarslan’ın sunumuyla “Güne Bakış” Türkiye ve dünyada gelişen olaylar ele alınıyor. “Güne Bakış” bir dönemler TRT’de Can Akbel’in sunduğu gece haberlerini de hatırlatıyor bana.
Hafta içi öğlen kuşağında Fatma Çiftçi’nin sunuculuğunu üstlendiği “Sektörel Bakış” otomotivden, bilişime, tekstilden gıdaya ekonominin lokomotifi olan sektörlerin temsilcileri işadamları kendi alanlarındaki gelişmeleri beklentileri yansıtıyor ekrana.
Habercilikte hem mektepli, hem de alaylı bir genç olan Mehmet Acet “Ankara Gündemi”yle siyasetin nabzını tutuyor. Bürokrasinin önde gelen isimlerini konuk ediyor, olaylara orta ve uzun vadede etkilerini tartışıyor.
Ya kültür san’at? Selahaddin Yusuf’un tecrübesini konuşturduğu program: Kırk Ambar. Hemen her gün, yazarlardan, ressamlara, yayınevi editörlerinden, müzisyene, dergi yöneticilerinden oyunculara kadar kültürel dünyamızın önemli isimlerini konuk ediyor.
Yerel yöneticiler, il müdürleri, belediye başkanları yani sesini duyuramayanlar “Yerel Gündem” başlığını taşıyan programda bu fırsatı yakalıyor. Yine “habercilik”ten gelen bir isim İbrahim Erdoğan’ın sunumuyla gerçekleşen bu program hafta içi her gün ekranda.
Haber 7’nin ağır toplarından Sefer Turan, Ortadoğu konusundaki tecrübesini konuşturuyor her Çarşamba... “Doğu-Batı,” dünyada yaşanan gelişmeleri, dünyanın doğu ile batısı arasındaki krizleri uzmanlarıyla yorumluyor ve analiz ediyor. Zaman zaman özel dosyalarını gündeme taşıyor.
Ramazan programlarıyla göz dolduran (Kanal 7) Tarık Tufan’ı bu kez “Hafta Sonu Eki”nde görüyoruz. Gazete manşetlerine düşmüş konuları, kıyıda kalmış insan öykülerini ele alıyor her hafta sonu.
Haber 7.com’daki başarısıyla adından söz ettiren isim Ünal Tanık’ı “İş Dünyası”nda izlemeden geçmek olmaz...
“Sıradışı”nda yine haberci olan Turgay Güler’i görüyoruz. Bu programda “sıra dışı” olan ne varsa, ekrana getiriyor.
Benim asıl ilgimi çeken nokta:
Haber 7’deki belgeseller: Dünyaya Yön Verenler, Zamanı Aşanlar, Güç ve Servet Avcıları, Hakim Tepeler ve Futbol Tarihi gibi son derece mühim belgeseller her hafta belli periyotlarla ekranda oluyor.
İşte size “alternatif yayıncılık” örneği.
19.12.2006
E-Posta:
[email protected]
|