Yeni Asya Neşriyat birimine konu çeşitliliği bakımından daha rahat hareket etme imkânı sağlamak ve geniş kesimlere hitap edebilmek maksadıyla kurulan YASEM Yayınlarının ilk beş kitabı çıktı.
Verdiği sürekli eğitim desteği ile, bu dünyaya “taallümle tekemmül” için gönderilen insanın öğrenerek mükemmelleşmesine yardımcı olmaya çalışan Yeni Asya Sürekli Eğitim Merkezi (YASEM), başvuru kitapları hazırladı.
YASEM Yayınları arasında yayına sunulacak eserlerde ise şu kriterler esas alınıyor:
-Risâle-i Nur perspektifine uygun düşecek bir yaklaşım sergilemek.
-Birey odaklı olmak ve insan psikolojisini dikkate almak.
-21. yüzyılın yenilenme ve dinamik değişimine açık bir vizyon yansıtmak.
-Farklılıkların makul ve meşrû çizgisini benimseyen, özgün ve sentezleyen bir bakış açısı sunmak.
-Günümüz gelişim ve eğitim yöntemlerinden maksimum yararlanmak.
-İletişim tekniğine uygun beyin gücünü harekete geçirecek bir yol izlemek.
-Risâle-i Nur’dan ve dinî kaynaklardan, gerektiğinde doğrudan alıntı yapmak yerine, özgün üslûba uygun bir ifade biçimi kullanarak kaynakla bağ kurmak ve dipnot vermek.
-Ferdin hayal ve düşünme gücünü geliştirerek verilmek istenen olgunun doğru algılanmasına yardım etmek; yani akla kapı açmak, yorumu muhataba bırakmak.
-Bireyin özgür iradesini desteklemek, müdahaleci ve enjekte edici bir tarz ve üslûba girmemek; yani ihtiyarı/seçimi elden almamak.
-Düşünce sistematiğimizin temel prensiplerini, kurumsal bir sistem çerçevesinde iletişim tekniği içinde sunmak.
***
Eğitim ağırlıklı ilk beş kitabı kısaca tanıtalım:
Sınıfta 40 dakika:
Eğitimci ve Danışmanlık Uzmanı Bestami Çiftçi tarafından kaleme alınan kitapta eğitim ve öğretimin sembol mekânı sınıf üzerinde duruluyor. Eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştiği bir ortam olarak zihinlerde yer eden sınıfı ele alan yazar, onu hem dört duvardan ibaret maddî boyutuyla, hem de insan hayatının şekillenmesinde önemli bir yer tutan sosyal ve psikolojik boyutlarıyla ele alıyor. Yazar, sınıfın bilgilerin baskıcı uygulamalarla değil, katılımcı bir eğitim anlayışıyla hatırlanmasını istiyor.
*
Eğitsek de mi saklasak?:
Türkiye’deki eğitim sisteminin sorgulanarak demokratik eğitimin anahtar kelimelerinin verildiği bu kitabın yazarı da Bestami Çiftçi. Yazar kitabında aileden başlayan demokratik temelli eğitimin, eğitim ve öğretim hayatına nasıl yansıması gerektiği üzerinde duruyor. Yer yer hatıralarla zenginleştirilen çalışmada, Batıda yaygın olan ev okulları da ele alınmış. Diyaloglarla ilerleyen kitap bir bakıma geçmiş ve gelecek kuşakların buluşma noktasına dikkat çekiyor.
*
Yazma motivasyonu:
Sözle söyleyemediğimiz veya ifadede zorlandığımız pekçok görüşü yazarak daha rahat anlatabiliriz. Eğitimci-yazar Hüseyin Kara birikimlerini aktardığı kitabında yazmanın bu yönüyle bir özgürlük olduğuna dikkat çekmiş. Eserde, yazmanın bir eğitim konusu olduğuna değinilerek, düşüncelerini yazıya geçirmek isteyenlere ip uçları veriliyor, yol gösteriliyor. Yazar kitabının önemli bir bölümünü ise yazarlığın ön şartlarından olan okuma ile düşünme ve dinlemeye ayırmış.
*
Çocuğu tanımaya ve onunla empati kurmaya yönelik bir çalışma olan Beni Anlayın’la, eğitimin püf noktalarının hatıralarla süslendiği Bir Öğretmenin Anıları da Hüseyin Kara tarafından kaleme alınan diğer kitaplar. İyi okumalar...
Hepinize hayırlı haftalar diliyoruz.
03.07.2006
E-Posta:
[email protected]
|