"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ya EhlelMektebi...

Orhan Ali YILMAZ
14 Eylül 2024, Cumartesi
Üstadımız Bediüzzaman Said Nursî, 25. Söz’de, Kur’ân’ın, bütün zamanlara mahsus, ebedî bir mucize olduğunu, şu “40 Vecih’le” izah ve de ispat ederken, şu İkinci Şule’sinde

“En ziyade kendine güvenen ve Kur’ân’ın sözlerine karşı kulağını kapayan şu Asr-ı Hâzır ve şu asrın Ehl-i Kitap İnsanları, Kur’ân’ın “Ya EhlelKitabı Ya EhlelKitabı” hitab-ı mürşidanesine o kadar muhtaçtır ki, güya o hitap, doğrudan doğruya şu asra müteveccihtir ve “Ya EhlelKitabı” lafzı “Ya EhlelMektebi” mânâsını dahi ‘tazammun’ eder.” dedikten sonra, devamında “Bütün şiddetiyle, bütün tazeliğiyle, bütün şebâbetiyle “Ya EhlelKitabı teâlev ila kelimetin sevâın beynenâ ve beyneküm” sayhâsını, âlemin aktarına savuruyor…” demekte.

20. Yüzyıl’ın, en derin handikap ve problemi şu “Din-Bilim İkilemi” ve de şu “onulmaz” ayrımı olsa gerek… 

Daha doğrusu; birinin varlığının, diğerinin yokluğu üzerine bina edilmesi şeklindeki şu “inkâr” ve de “karşıtlık” söylemi…

Kaynağını, Pozitivizm’in kurucusu Fransız filozof Auguste Comte’nin “Dini (Hıristiyanlığı, özellikle de şu Katolik Mezhebi’ni kastederek) ‘tahtından’ indirdik; artık o tahtta sadece ‘Bilim’ var.. Bilim, ‘her şeyin’ ölçüsüdür…” şeklindeki şu “meşum” manifestosundan alan açık bir “inkâr” ve de “karşıtlık” söylemi…

“Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir, fendir. İlim ve fennin haricinde (Kutsal Kitap, Peygamber, din, mezhep, tarikat, Üstad) mürşid aramak dalâlettir!” iddiası, hem de söylemi, tam da şu Pozitivizm’in şu “Dogmatizm” suretinde “putlaştırılması”dır ve aslında bu hâliyle Kemalizm, bu topraklarda, onun hem “yerli” ve de “millî” hem de şu “modern” versiyonudur.

Hâlbuki, daha şu “Modern Cumhuriyetimiz” kurulmadan çok önce, şu asrın hemen başında, şu Muhakemât isimli eserinin mukaddemesinde, şu “ikazıyla” birlikte, bu “Din-Bilim İkilemi”ni giderme, bu “düalizm”den kurtulma, hem bir “telif”, hem de şu “çözüm” olarak “Akıl ile nakil, teâruz ettikleri vakit; akıl, asıl itibar, nakil ise tevil olunur. Ama o akıl ise ‘ÂKIL’ olsa gerektir…” denilmekteydi.

Osmanlı’dan bize, “miras” olarak üç müessese tevarüs etmiş; Tekkeler, Medreseler, bir de şu Modern Mektepler…

Şu Tekke Ehli şu Medrese Ehli’ni şu “ihlâssızlıkla”, Medrese Ehli şu Tekke (Tarikat) Ehli’ni şu “câhillik” ve de “ilimsizlik” ile, Mektep Ehli, şu Medrese Ehli’ni şu “irtica” ve de “yobazlık”la, Medrese Ehli de şu Mektep Ehli’ni şu “ilhâd” ile, şu “dinsizlik” ile itham edince, ortalık toz duman olmuş, çarşı tamamen karışmış, göz gözü görmez olmuştu…

Ama yine “çözüm” o adresten gelmişti: “Vicdân’ın ziyası, ulûm-u diniyedir. Akl’ın nûru, fünûn-u medeniyedir. İkisinin imtizacıyla ‘hakikat’ tecellî eder… O iki cenah ile talebenin himmeti ‘pervâz’ eder. İftirak ettikleri vakit; birincisinde taassup, ikincisinde hile, şüphe tevellüd eder…”

Ya EhlelMektebi… nasılsınız…

Okunma Sayısı: 1629
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Orhan Ali YILMAZ

    14.9.2024 11:21:42

    "Yeis, mâni-i her kemâldir..."

  • Semanur Tunoğlu

    14.9.2024 06:19:40

    Türkiye'deki eğitim sistemi potitivizm ve marksizm üzerine kurulmuş. Üstadımızın sorunu teşhis ettiğini ve çözüm önerisinde bulunduğunu görüyoruz. Fakat ama eğitim sisteminde uygulaması nasıl olacak? Önce bu öneriye uygun bir program yazılması gerekiyor. Yazılabilir mi: Seküler laik demokratik bir devlette bu çağda böyle bir programın yazılması sosyolojik olarak tamamen imkânsız. Çünkü küresel sistem tarafından toplumların ve bireylerin zihinleri iğdiş edilmiş durumda.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı