"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Merhaba yapay zekâ-1

M. Said ZEKİ
01 Temmuz 2024, Pazartesi
Konfor alanımızdan çıkmak, alışkanlıklarımızdan vazgeçmek ve ‘Yapay zekâ Çağı’na ayak uydurmak biraz sancılı gibi gözüküyor. Oysa; Buddha’ya göre “değişim asla acı vermez, sadece değişime direnmek acı verir.” Şuurlu şekilde kullanan kazanır.

Aslında 70-80 yıllık bir kavram yapay zekâ. ‘Makineler düşünebilir mi?’ sorusundan yola çıkılmış. Son zamanlarda daha çok gündeme geliyor. Kabul etsek de, dirensek de yapay zekâ artık evde ve işte hayatımızın her alanını bir şekilde dönüştürüyor. Bu asırda Allah’ın insanlara bir armağanı. Elbette nimetleri kadar külfeti de olacak.

Yapay zekâ artık geleceğin değil, bugünün teknolojisi. Tıptan ekonomiye, hukuktan felsefeye, eğitimden ev işlerine, spordan dış politikaya, tarımdan turizme, girişimcilikten enerjiye, basından iletişime kadar her alanı dönüştürebilecek bir teknoloji diyebiliriz.

YZ: DOKTOR, ÖĞRETMEN, HÂKİM...

Fabrika işçileri, işlerini adım adım kendilerinden çok daha hızlı, hatasız ve ucuza çalışan robotlara bırakmaya mecbur kaldılar/ kalıyorlar. ‘Beyaz yakalılar’ denen meslek grupları da kendilerinden çok daha verimli YZ araçlarına işlerini devretmek üzereler sanki.

Meselâ tüm tıp branşlarında üretilmiş, tüm dünya dillerindeki, tüm bilgileri okuyup öğrenmek bugün YZ araçları için 6 yıllık bir tıp eğitimi gerektirmiyor. Bu YZ için en fazla birkaç aylık bir iş!

Dünya tıp literatürünü, gelişmelerini çok kısa sürede ve çok yakından takip edebilirler. Bu, hiçbir insan doktorun asla erişemeyeceği bir bilgi seviyesi demek. Üstelik YZ doktorları hiç yorulmadan, bıkmadan, usanmadan 7/24 çalışabiliyor!

Yapay zekâ, tıbbî görüntüleme, ilaç geliştirme, genetik analiz gibi pek çok alanda zaten kullanılıyor. Her kişinin tıbbî geçmişini, alerjilerini, hassasiyetlerin ayrıntısıyla bilen, ona göre karar veren özel YZ doktoru da olabilir.

Aynı şekilde her talebenin kabiliyetlerini, hassasiyetlerini bilen özel YZ öğretmeni olabilir. Öğrencilerin her birine uygun bir müfredat geliştirebilir. Talebeler, istedikleri zaman, istedikleri yerden, istedikleri konuda eğitim alabilir.

Öyle görünüyor ki; okullar, sınıflar, dersler, zaman ve mekana dair kısıtlamalar ortadan kalkacak, talebeler dünyanın dört bir yanındaki akranlarıyla ve uzmanlarla etkileşim halinde olacaklar. Bunun hukuk, mühendislik vs. gibi alanlarda da düşünmek mümkün. YZ robotları bilim olimpiyatlarında insanların çoğundan daha yüksek notlar alabiliyorlar.

VİCDAN VE YAPAY ZEKÂ

Bazı ülkelerde YZ’nın Mahkemelerde kullanıldığına dair haberler okuyoruz. Gerçi duygusal zekâ, vicdanî kararlar ve sezgi gibi alanlar; YZ’nın, insan zekâsı yerine geçebileceği alanlar olarak henüz görülmüyor. Ancak red etmek yerine, yakın gelecekte buna benzer süreçlerin, en azından kısmen taklit edilebilme ihtimalini göz önünde bulundurmalıyız.

Konfor alanımız olarak gördüğümüz duygusal zekâ ve vicdanî olma konusu, yapay zekâ için konuşması erken kavramlar olsa da; “duygusal zekâ olmadan vicdanî ve doğru karar vermek mümkün değildir” iddiası sadece yakın geleceğin bir önerisi olabilir.

“Vicdanen doğru kavramı” insanlar veya toplumlar için bile değişebiliyor, her şartta evrensel kabul görmüyor. Bu sebeple ‘yapay zekânın vicdanî/doğru kararlar veremeyeceği’ iddiası çok anlamlı değil.

Gelecekte bu konuda neler yaşanabileceğini şimdiden kestirmek çok zor.

Okunma Sayısı: 1155
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÇeşitcioğlu

    1.7.2024 12:23:31

    YZ fisebilillah değil! Eleştirel ve dikkatle ve mecburiyeten kullanılmalı. Teknik tarafı ve idealojik tarafı da var! Bbc yayınladı; Gogıl yıllar öncesi Gazze' yi Bağdat vb şehirler gibi haritada yıklmış gösteriyor. Yani yıkılacağını biliyordu demeye getiriyor. X in sahibi Musk; starlink uydu internetini Gazze için kullanmak istedi izin vermediler şimdi İsrail adına kullanacağı açıklandı. Kısaca; sayıl data tekelleri işbirliği içinde ve insanın ancak biyolojikdijital bir anlamı var.Mesela; en mahrem ve para getiren şeyleri paylaşıp para kazanılıyor.Özetle; insantanrılar yönetiminde üstüninsanlar gözetiminde sera benzeri bir dikta hedefini görmeliyiz...

  • Kerim Soyten

    1.7.2024 11:55:25

    Üzerine duygusal sesler gibi İNSANSI VEYA HAYVANSI özellik eklenen YZ modellerini kullanmak uygun olmayabilir. Bu modeller insanda saygı hissini uyarabiliyor. Çünkü karşısında ruh sahibi bir varlıkla muhatap oluyormuş hissi oluşturuyor. Tabiki öyle değil ve asla olamaz. Buna uygun düşen delilim şudur: Musa Tevrat'ı almak için ayrıldıktan sonra ümmeti, zinet takımlarından, böğürür gibi ses çıkaran bir buzağı heykeli yapıp tanrı edindiler. Görmemişler miydi ki o heykel onlara hitap edemiyordu, kendilerine yol da gösteremiyordu. Fakat buna rağmen onu tanrı edindiler ve zalimlerden oldular. ARAF 148

  • A. AYDIN

    1.7.2024 01:12:23

    Gelecek perspektifi veren güzel bir yazı. Teşekkürler. 🙂

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı