"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bir arada kokular

Havva KÜÇÜK KONUR
18 Ocak 2022, Salı
Bir şehri, beldeyi, dokuyu oluşturan ince kılcallarıyla birlikte düşündüğümüzde, belki de en es geçtiğimiz şeylerden birisi de kokusudur. Şehrin kokusu...

Nasıl kokar şehriniz? Kokusuyla neler der size? Neler anlatır? Çok da derinlere dalmadan çok farklı kültürlerin, çoksesliliğin varlığıyla devam eden bir şehirdeyseniz, kokusu da bir mozaik olur elbette. İnsana dair her şey, suyuna, toprağına sindiği gibi, havasına da siniyor. Ağacına, çiçeğine, kuşlarına da...

Çokseslilik, çokkültürlülük aynı zamanda çokkokululuğu da getiriyor yanında. Farklı dinlerin, kültürlerin kendi içlerinde oluşturduğu bir anaforun, dışarıya yaptığı etkilerden biridir bu. Hiç uzağa gitmeye gerek yok. İstanbul’un semalarını bir koklayıversek, bu sözüme şahit binlerce koku bulabiliriz. Eminönü’nün, Eyüp’ün, Balat’ın, Pera’nın, Ortaköy’ün ve Kuzguncuk’un dar sokaklarına, eski cumbalı evlerine şöyle bir dalıversek, kimbilir ne kokular karşılar bizi. Eminönü Meydanına hasbelkader yolunuz düşse, ilk alacağınız koku balık ızgara kokusudur. Günün her saati kalabalık olan Eminönü, sürekli bir yerlere koşuşturan insan seliyle her daim hareketlidir. Vapura binenler, Sirkeci tarafına geçenler, balık tutanlar, turistler, gezginler ve işportacılarla, tam bir insan cümbüşüdür. Bu kalabalıkta akarken burnunuza gelen balık kokusu, sizi ordan alır, orda bulunma sebebini bile unutturur belki. Denizin, yosunun, vapurun ve bu alanın bir parçası oluverirsiniz bir anda ve sanki balık ekmek yemek, bu varlığınızı pekiştirecek gibi gelir.

Yolun karşısına geçip Sirkeci’nin ara yollarına daldığınızda, vitrinler, dışarıya taşmış sandalyeleriyle lokantalar, devasa binaların arasında, başka bir koku sarar sizi. Köz kestane.. İşporta tezgâhlarında ince ince dumanıyla etrafa yayılan o koku, nedense tarihe götürür gibi olur. Osmanlı’nın mimariye işlenmiş o dokusu, her köşe başında bir eseriyle karşınıza çıkarken, illa bir yerlerden de o kestane kokusu gelir burnunuza. Biri birisiz olmayacakmış gibi, eksik hissedersiniz olmasa. Sanki resim tamamlanmayacaktır.

Az yukarıda bir yerlerde Mısır Çarşısı’nın iştah açan baharatları, sizi dünyanın kokularıyla tanıştırır sanki. Kimyonu, karabiberi, pulbiberi, kişnişi, reyhanı, fesleğeni, kekiği, nanesi, yenibaharı ve sayamadığım diğerleriyle bir koku mozaiği sunar size. Sanki her kültür, kendine has bir kokusunu size hediye olarak göndermiştir de, siz de koklayarak onları evinize götürüyorsunuz gibi..

Pera’ya gitsek aslında. Frej apartmanının, Botter apartmanının önünden geçsek.. Bankalar caddesindeki Kamondo merdivenlerinden çıkarken, tarama, şambrak, pırasa köftesi kokusu gelmez mi Mario’nun mutfağından.? Ya da Balat’a uzansak, Eleni’nin kurkutisi, kolivası karşılamaz mı bizi.? Agop’un aylazanının, sunkapurunun kokusu da vardır illa ki bir yerlerden burnumuza gelen kokular arasında.. İstanbul’un her güzelliğini, bu şehre can olan, can katan her insanını, bir şirket-i hayriye vapuruna bindirip uzaklara göndermiş olamayız değil mi? Elbette onlarla birlikte tanıştığımız kokuları ve tatları da..

Aslında şehirlere ruh katan, havasına katkı yapıp nefes aldığımızda içimize çektiğimiz şey, orada yaşayan her insanın varlığıdır. Kültürüyle, bakışıyla, tarzıyla yapılan katkılar, bize ancak birlikte yaşadığımızda nefes alabileceğimizi gösterir. Görmezden geldiğimiz her can, her tat ve koku, bizim için kayıp parçadır. Havamıza sinen bu birliktelik, uzaklara gönderdiğimiz nice hikayeyi de taşıyor bize. Yaşanmışlığın tarihî dokusu, mimaride olduğu kadar, unutulan kokularda da var. Keşke bu birlikteliklere daha fazla yer açsak...

Ne dersiniz?

Okunma Sayısı: 12127
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ramazan Çalışan

    18.1.2022 09:24:25

    Adeta İstanbulun semalarında gezip,Eminönündeki balık ızgara kokusu burnumuzda tüttü, koşuşturan o kalabalığın içinde bizde vardık.Bizim kokumuzdanda bir parça sindi o şehrin mozağine. Denizin, yosunun, vapurun ve bu alanın bir parçası oluverdik bir anda. istanbul' un kokularını bir demdet çiçek yapıp "Bir arada kokular" la adeta bize ikram etmişsiniz. kaleminize, yüreğinize sağlık

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı