"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şapka deyip geçmeyin 10

Nahit Topaloğlu
05 Ağustos 2024, Pazartesi
Şapka Deyip Geçmeyin başlığı altındaki yazılarımızda, ilk önce düzeltme (şapka) işâreti üzerinde durmuş ve ardından “de,ki,mi” yazımlarına geçmiştik.

Sırada anlatım bozuklukları vardı. Şapkadan artık pek söz etmeyecek, sadece serinin her yazısını bir küçük temasla bitirecektik. Niyetimiz gene öyle, lâkin şapka bizim peşimizi bırakmıyor bir türlü. Şapka ihmalleri hatta muhâlefeti bitmek bilmiyor yâni.

“Yeni Asya’dan Size” başlığında verilen hizmet haberlerinde Üstadın adı Said Nursi diye yazılmıştı. Yorum bölümüne “Üstadımızın adı Said Nursî’dir. Üstadımızın adına bu şapka (nisbet eki) konmalıdır, vesselâm.” yazmıştım.

Bir kardeşimiz yorumuma yorum yazmış: “…TDK sözlükten şapka kullanımını kaldırıyor. Şapka bir amaca hizmet etmiyor. Bundan sonra bizlerde kullanmamaya alışsak iyi olur. Sevgiler...”

Kardeşimiz, Aradaa Sırada yazdığımız yazıları hiç okumamış belli. Okusaydı şapkasızlığa alışmamızı teklif etmezdi sanırım. Hele serinin 4 no.lu makalesini okusaydı “de”lerin hatalı yazılmasını önlemek için -Bilâl’e anlatır gibi- verdiğimiz ipuçlarından sonra “…bizlerde kullanmamaya alışsak iyi olur.” diyerek bağlaç olan de’yi bitişik yazmazdı.

Hayır güzel kardeşim hayır. Kullanmamaya alışmamız hiç de iyi olmaz.

TDK’nin şapkayı kaldırdığı da yok. TDK portalinde, şapkanın kullanılacağı yerleri kendilerince yazmışlar. Ellerinden gelse kaldıracaklar ama meydana çıkacak telaffuz ve mânâ karmaşasını TDK bile göze alamıyorken, siz “Şapkasızlığa alışsak iyi olur.” demektesiniz. Şapkasızlığa alışmanın kesinlikle iyi olduğu yerler var tabi lâkin yazıda, imlâda, telaffuzda değil!

Tavsiyem “Şapka Deyip Geçmeyin” serisini takip ediniz; devam edecek. Aradaa Sırada çıkıyor. Her ne kadar Aradaa’ya bir iki “a” daha eklense de herhâlde sıradaki yazıların çokluğundandır. Yoksa birkaç yazımız neşredileceği günü bekliyor.

Üstad, “Bir noktanın dahi ehemmiyeti var.” demişken harflerin kafasından bütün şapkaların uçtuğunu bir düşünsenize.

Şapkasızlığa alışır da, Risâlelerden bütün şapkaları kaldırırsak, 10 sene sonra ders dinlerken telaffuz garâbetlerinden saçınızı yolarsınız. Benim ömrüm ihtimal kifâyet etmez, etse de yolacak saç kalmaz kafamda. Siz düşünün!

* * *

Anlatım bozukluklarına geçmeden, tırnak işaretine temas faydalı olacak. Tashihlerde sıkıntı veren hususlardan biri de bu.

*Nakiller, iktibaslar tırnağa alınır:

Bediüzzaman: “Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz yaşayamam!” demiştir.

Tırnak içindeki cümle büyük harfle başlar. Tırnak içindeki iktibasın sonunda bulunan işaret (nokta, soru işareti, ünlem işareti vb.) tırnak içinde kalır.

Tırnak içinde yazılan cümlede, yeniden tırnağa alınması gereken bir söz, bir ibâre, tek tırnakla gösterilir:

Edebiyat öğretmeni “Şiirler içinde ‘Han Duvarları’ gibisi var mı?” dedi.

* * *

Bu defa hitâmı şapka sünneti ile yapalım!

54 yıl önceydi.

Şapka bahsinden bîhaberim henüz. Başımda kadife bir şapka, emektar Nur talebesi Hayri Ağabeyin dükkânına uğramıştım. Musâfahadan sonra sohbet koyulaştı. Bir ara Hayri Ağabey: “Şu şapkayı bir sünnet edelim Nahit kardeş!” diyerek başımdan aldı.

Merakla bakakaldım. Şapka sünneti(!) duymamıştım hiç.

Her ne kadar şapka inkılâbı pek kanlı olmuş, hattâ erkeklerle yetinilmeyip bir kadıncağız bile şapka kanununa muhalefetten idam edilmişse de, Hayri Ağabey, kansız bir sünnet icrâ etmişti: Yepyeni kadife şapkacığımın şems siperini ihtimamla kopartarak onu takkeye dönüştürmüştü.

Sonra Nurlardan okuyor, öğreniyorum ki bu şapkanın Müslümanı, gâvuru bile oluyormuş.(Şuâlar s.389) Sünneti niye olmasın?

Yaa, şapka deyip geçmeyin!

Okunma Sayısı: 1052
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mustafa

    5.8.2024 22:20:19

    Bilale anlatır gibi bizde bir deyimdir...Çok da yerinde olmuş...

  • Nahit Topaloğlu

    5.8.2024 21:26:31

    Müjdat Kardeşim, Bilâl Tunç ağabeyim "Bilal'e anlatır gibi" deyiminden hiç rahatsız olmamışken size ne oluyor? Bu tür ifadeler, verilmek istenen mesaj itibariyle değerlendirilir. "Yan gel Osman..." deyiminden bütün Osmanlar alınacaksa yandık. Hele Temel fıkralarına cemî Temeller küsecekse mahvolduk say. Deyime vesile olan zat-ı devletliye sempatiniz var da üzüntünüze bu sebep olduysa bilmem. Ne ironi, ne mecaz, ne teşbih; dümdüz bir anlatım mı yeğliyorsunuz? Muhâkemât'ı, ESDE'yi okumadınız mı hiç?Gereksiz alınganlık.Lâkin kimseyi üzmek kasdım da yoktu; bilesiniz. Hele gazetemiz okuru bir kardeşimizi asla.

  • Bilâl Tunç

    5.8.2024 11:57:38

    "Bilâl’e anlatır gibi- verdiğimiz ipuçlarından sonra “ ifâdesinden sakın ola ki, kimse kendine pay çıkarmasın!.. Fakīrden başka uzatma işâreti kullanan adaş bilmiyorum...

  • Müjdat Bayar

    5.8.2024 11:52:47

    Anlatım bozukluğu hassasiyetinizi takdir etmekle beraber yazınızı içindeki ''bilmem kime anlatır gibi'' ifadenizi yadırgadım ve tasvip etmedim. Editörün eleştiri mahiyetindeki bu tarz yorumları yayımlamaması, Yeni Asya'nın meşru hürriyet düsturuna ters.

  • Bilâl Tunç

    5.8.2024 10:44:45

    Nâhit Hocamın şapka dizisine şapkam olsaydı çıkarırdım.. Bu mevzûda ihtiyâç şedîd!.. Aslında bu işler çoktan geride kalmalıydı da şeytan taşlamaktan fırsat mı bulamadık ne..!? Çok vakit kaybedildiği ortada.. Kanâatimce Osmanlıca'ya çok daha fazla özen göstermeliyiz!.. Yoksa daha çok şapka ile yatar şapka ile kalkarız..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı