"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Neden nefsimi terbiye edemiyorum?

Said YÜKSEKDAĞ
04 Ekim 2024, Cuma
Risale-i Nur, öyle bir tefsirdir ki defalarca okunmasına rağmen asla usandırmaz ve okundukça sanki ilk defa okuyormuşuz gibi kendisini şevkle okutturur.

Lâkin onca sene okumama ve Nur derslerine iştirak etmeme rağmen bu iman hakikatlerini dem ve damarlarıma işleyebilmiş değilim. Çünkü hâlâ tam mânâsıyla nefsimi terbiye edebilmiş ve dizginlerini elime alabilmiş değilim.

Evet, akıllardaki şüphelerin giderildiği, kalplerdeki vesveselerin izale edildiği, şeytanın dahi susturulduğu, siyasî-içtimâî her türlü meselenin hâlledildiği hakikatleri barındıran Risale-i Nur’u okumama rağmen nedir bu hâlim? Neden hâlâ nefsimi ve hissiyatımı terbiye edemiyorum? Neden tövbe etmeme rağmen aynı günahları bir daha işleyebiliyorum? 

Kendimi Nur Talebesi olarak görüyorsam eğer bu sualleri kendi vicdanımda sorgulamam lazım diye düşünüyorum. Zira Nur Talebesi olmak öyle kolay değil. Sadece okumam yetmiyor. Okuduğum hakikatleri yaşamam gerekiyor değil mi?

İşte asıl mesele de burada başlıyor. Çünkü nefsim, şeytandan aldığı dersle beni her an kötülüğe sevk ediyor. Geçici ve âkıbeti elemli olan anlık zevklerin peşinden koşmamı istiyor. Nefsim bu yüzden defaatle okuduğum hâlde Risale-i Nur’daki hakikatleri anlamıyor yahut anlamak istemiyor olabilir mi? 

Peki, anlamak istemiyorsa eğer nefsime nasıl söz geçirteceğim? Hangi yüzle kendime Nur Talebesi diyeceğim? Hâlbuki Nur Talebesi demek, Nurlardaki hakikatleri aklen ve kalben tasdik etmek, nefsini terbiye etmek demek değil midir? Nur Talebesi demek günahlardan ve haramlardan çekinip takvalı olmak değil midir? 

Zira Bediüzzaman Hazretleri, “Risale-i Nur şakirdlerinin bu zamanda en mühim vazifeleri, tahribata ve günahlara karşı takvayı esas tutup davranmak gerektir.” buyurmaktadır. 

O vakit mefhum-u muhalif olarak bu vazifeyi yerine getirmeyen ve takvayı esas tutup davranmayan Nurun hakikî bir şakirdi olabilir mi? Aman Ya Rabbi! Yoksa ben hâlâ Nurun Şakirdi olamamış mıyım? 

 Evet, her türlü fitnenin kol gezdiği, açıklık saçıklığın her tarafta yayıldığı, türlü türlü günahların ve haramların işlendiği şu âhirzamanda nefsime hâkim olmak öyle kolay mı? Bu zaman öyle acib bir zaman ki şu fânî dünya hayatını, ebedî uhrevî hayata bilerek tercih ettiriyor. Bu zaman öyle dehşetli ki Peygamber Efendimiz (asm), “Fitne-i âhirzaman o kadar dehşetlidir ki, kimse nefsine hâkim olmaz.” buyurmuş. 

Fark ettiniz mi? Peygamberimiz (asm) “Kimse nefsine hâkim olamaz” dememiş, “olmaz” demiş. Yani günaha, harama girmeyen kimse kalmayacak! Bir başka hadis-i şerifte ise, “İnsanın bütün kaygısı midesi olacak, şerefi mal, kıblesi kadın, dini para olacak.” buyurmuştur. Peygamber Efendimiz (asm) böylece, âhirzamandaki fitnelerin ne kadar dehşetli olduğuna dikkat çekmiştir.

Aman Allah’ım! Bu nasıl bir zamandır böyle! İşte bu yüzden bütün ümmet emr-i Peygamberî (asm) ile şu âhirzamanın fitnesinden istiaze edip Cenab-ı Hakk’a sığınıyor.

Böyle bir zamanda nefsimi terbiye etmek çok zor. Lâkin yine de ümitsizliğe düşmemeliyim. Zira Cenab-ı Hak: “Ey kendi aleyhlerine olarak günahta haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Allah [dilerse] bütün günahları bağışlar; doğrusu O çok bağışlayıcı, çok merhametlidir.” ferman ederek, günahlarımız ne kadar çok olsa da affedeceğini bizlere müjdelemiştir.  

Bir fermanı da şöyledir: “Ey iman edenler, nasuh tövbe ile tövbe edin ki Allah da sizin kabahatlerinizi affetsin ve altlarından ırmaklar akan Cennetlerine koysun.” Ayrıca, “Ey Mü’minler! Hepiniz toptan Allah’a tövbe ediniz ki, felâha eresiniz.” fermanını da bu meyanda hatırlamalıyız. 

Bediüzzaman Hazretleri, “Günah işlemek imansızlıktan gelmiyor, belki his ve heves ve vehmin galebeleriyle akıl ve kalbin mağlûbiyetinden ileri geliyor.” buyurarak günah işlemenin imansızlıktan gelmediğini ifade etmiştir. 

İşte bu yüzden nefsimin ve hissiyatımın mahiyetini bilmem büyük önem arz ediyor. Peki, nefis ve hissiyat nedir? İsterseniz bu konuya başka bir yazımızda değinelim inşaallah.

Okunma Sayısı: 10893
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mustafa Yalçın

    5.10.2024 11:36:31

    Kardeşim öncelikle tebrik ederim. Özellikle büyük şehirlerde toplumun namus alanları çok kısaldı veya daraldı. Kendini muhafaza zorlaştı. Risale-i Nur da bahse konu olan bölüm, “Haraımı haram bildiği halde isteyerek ve bilerek tercih eder“ manasındaki cümle, ahirzamanın dehşetini ortaya koyar. Ancak bu kadar hücum eden günahlara Şahs-ı Manevi ile mukabele edilebilir.

  • Elbistan Aluç Yüksekdağ

    4.10.2024 21:03:45

    Allah razı olsun,maşaallah çok güzel bir yazı ,Rabbim hepimize nasib etsin böyle nefis muhasebesi yapabilmeyi,amin.Devamını bekliyoruz Said bey.

  • S.topuz

    4.10.2024 20:57:37

    ..."Aziz kardeşlerim! İşte böyle bir zamanda, bu dehşetli hâdisata karşı, ihlas kuvvetinden sonra bizim en büyük kuvvetimiz; iştirak-i a'mal-i uhrevî düsturuyla birbirimize kalemler ile, herbirinin a'mal-i sâliha defterine hasenat yazdırdıkları gibi, lisanlarıyla herbirinin takva kal'asına ve siperine kuvvet ve imdad göndermektir. Ve bilhâssa fırtınalı tehacüme hedef olan bu fakir ve âciz kardeşinize, bu mübarek şuhur-u selâsede ve eyyam-ı meşhurede yardımına koşmak, sizin gibi kahraman ve vefadar ve şefkatkârların şe'nidir. Bütün ruhumla bu imdad-ı manevîyi sizden rica ediyorum. Ve ben dahi, iman ve sadakat şartlarıyla, Risale-i Nur talebelerini bütün dualarıma ve manevî kazançlarıma, yirmidört saatte, iştirak-i a'mal-i uhreviye düsturuyla, bazan yüz defadan ziyade Risale-i Nur talebeleri unvanıyla hissedar ediyorum." Bediüzzaman Said Nursî, Risale-i Nur Külliyatı, Kastamonu - 149, 🙌🌹🤲🌹❤☝️🌙😢😭😪😡😤🕊🕊🕊🌍🇹🇷🇪🇺🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸

  • S.topuz

    4.10.2024 20:55:58

    ..."Madem her dakikada, şimdiki tarz-ı hayat-ı içtimaiyede yüz günah insana karşı geliyor; elbette takva ile ve niyet-i içtinab ile yüz amel-i sâlih işlemiş hükmündedir. Malûmdur ki; bir adamın bir günde harab ettiği bir sarayı, yirmi adam yirmi günde yapamaz ve bir adamın tahribatına karşı yirmi adam çalışmak lâzım gelirken; şimdi binler tahribatçıya mukabil, Risale-i Nur gibi bir tamircinin bu derece mukavemeti ve tesiratı pek hârikadır. Eğer bu iki mütekabil kuvvetler bir seviyede olsaydı, onun tamirinde mu'cizevari muvaffakıyet ve fütuhat görülecekti."... Bediüzzaman Said Nursî, Risale-i Nur Külliyatı Kastamonu - 149

  • Kübra Nur ÇAKIROĞLU

    4.10.2024 17:40:26

    Allah razı olsun ağabey. Çok güzel bir nefis muhasebesi. Kaleminize sağlık. Allah cümlemize nefsimizi terbiye edebilmemizi nasip eylesin. Âmin. Devamını bekliyoruz.

  • Suat

    4.10.2024 13:58:59

    Emeğine kalemine sağlık Kardeşim

  • Abdullah tunç

    4.10.2024 11:51:37

    Bir yerde okumuştum.Ga libe Zübeyir abenin notla rında olacak.Şöyle diyor; nefse, ancak ruhtaki şiddetli muhabbeti İlahiye ile hakim olunur.Üstad'ı mız, nefsin tezkiyesi; onu tezkiye etmemektir.Tebrie etmemektir.Kusurlarla alude görmektir.Ona taraf tar olmamaktır.Tezkiyesi, tathiri böyledir.Sahabe-i.Kiram böyle yapıyordu. Ehli tarik gibi yapıp nefsi öldürmek mesleğimizde yoktur..

  • Sertaç LÜSER

    4.10.2024 09:46:13

    Bir yerleşkede nasıl elektrik tesisatı mevcut ve aktif ise,Vücutta da nefis mevcut ve aktif.Elektrik tesisatında anlık dalgalanma veya kaçak akımda devreye giren sensörler gibi İnsanda da günah dalgalanması veya kaçak akımlarda devreye giren bir sistem mevcut fakat bunu kuvvetlendirmek ve bakımını sıklıkla yapmak lazım aksi takdirde çarpılma veya elektriksiz kalma durumları oluşabilir.Buda İman eden bir insan için Hakiki tövbe,hakiki dua ve hakiki ibadetlerin devamlılığıdır.Nefsimi öldüreceğim diye Tesisatı sökmeye çalışmak beyhudedir.

  • Hacer

    4.10.2024 09:08:17

    Kalemine sağlık kardeşim çok rahatlatıcı bir yazı olmus

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı