"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Camide kitap okuma seferberliği

Erdal Odabaş
11 Nisan 2025, Cuma
Camilerde bulunan kütüphaneler, iyi niyetle ve büyük bir hevesle oluşturulmuş olsa da pek ilgi görmüyor.

Raflarda tozlanmaya yüz tutmuş kitaplar, pek az kişinin uğradığı bu alanlar, aslında büyük bir kültürel mirası barındırıyor. Ancak modern dünyada insanların kitaplara ve okuma alışkanlıklarına bakışı değişirken, bu kütüphaneler dekoratif bir bölüm olmaktan öteye bir mana taşımıyor .

İtiraf edelim, acı gerçeğimizi kabul edelim, yeteri kadar okumuyoruz. Bu eksikliğin bizi götürdüğü yer ise oldukça riskli. Okuma alışkanlığı zayıfladıkça kulaktan dolma bilgilerle yetiniyor, dinimizi eksik ya da yanlış öğreniyoruz. Sosyal medyada dinî bilgi adı altında dolaşan yüzeysel, hatta kimi zaman çarpıtılmış içerikler, bilginin yerini alıyor. Oysa camiler tarih boyunca sadece ibadet edilen yerler değil, aynı zamanda birer ilim ve irfan merkezi olmuştur. Ders halkaları, sohbetler, kitaplarla yoğrulan bir cemaat vardı. Şimdi ise cami kütüphaneleri var, ama raflardaki kitaplar tozlanıyor. Bugünün ihtiyaçlarına cevap verebilmek için camilerde kitap okuma seferberliği başlatmak zorundayız.

Ancak bu noktada yanlış bir tutumdan da kaçınmalıyız. Kitap düşmanlığı da, okumaya ilgisizlik de bizi yanlış bir yere sürükler. Risale-i Nur meselesine gelince… Bir dönem Diyanet tarafından basılmış, sonra camilerden kaldırılmış. Ancak asıl mesele sadece bir kitabın camide yer alıp almaması değil, genel anlamda okumanın teşvik edilmesi olmalı. Cemaatin kitapla bağını güçlendirecek bir hareket başlatmazsak, kulaktan dolma bilgilere mahkûm oluruz.

Bugün camilerde “Kitap Okuma Seferberliği” başlatmanın vakti gelmiştir. Risale-i Nurlar başta olmak üzere, İmam Gazalî’den Mevlâna’ya, Elmalılı Hamdi Yazır’a kadar birçok kaynağın okunduğu, sohbetlerin yapıldığı bir atmosfer oluşturmalıyız. Belki cemaat namazdan sonra eline bir kitap alır, birkaç sayfa okur. Belki kütüphaneye uğrayıp evine bir kitap götürür. Bu çağın getirdiği bilgi kirliliğiyle baş edebilmenin yolu, doğru kaynaklara yönelmektir.

Artık mesele sadece “Camide kitap okunur mu?” sorusu değil. Mesele, bugünün Müslümanları olarak buna kayıtsız kalıp kalamayacağımızdır. Okumazsak, öğrenmezsek, sorgulamazsak, yanlış bilgiye, hatalı anlayışlara kapı açarız. Küçük adımlar, büyük değişimlere vesile olabilir. Asırlık bir proje olan Müslümanları cahil bırakma projesine de bir son vermiş oluruz.

O hâlde, camide kitap okunur mu? Elbette okunur. Hatta okunmalıdır!

Okunma Sayısı: 1128
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    11.4.2025 09:07:27

    İslâm diyarı olan bu güzel Anadolumuzda, hatta Dünya çapında, her Cami ve Mescidde Yeni Asya veya Sözler baskılı "Gazi, Kur'an Tefsiri İşârâtül İ'caz" mutlaka, ama mutlaka bulunmalı! (Diyanet baskılı kitabı bir Câmide kısaca görebilme imkânım oldu, lâkin ilk başa arapça ve latince olarak haddinden çok fihrist ilk sayfaları işgal etmiş, sonda olması daha münasip olurdu, gölgelenmiş gibi geldi bana. Ben bile tanımakta ve anlamakta zorlandım. Fazla incelemek için vaktim müsait değildi. Onun için Genel bir değerlendirme yapamıyorum maalesef. Fakat anlaşılması çok daha müşkülleşmiş gibi bir his verdi.) Hem muhterem Hocalar, hem de Cemaât rahat bir şekilde istifade edebilmeli. Yoksa çoook büyük ilmî kayıp olur Memleket için. Her Câmiye bir lügatçeli, gazi Tefsir kampanyası başlatılabilir! Evinde birden fazla olanlar buralara teslim edebilir, veya bir tane satın alıp hediyye edilebilir, Meşveret hey'etince uygun görülürse, Vesselam.

  • Mustafa caylak

    11.4.2025 07:59:34

    37 Yıllık İmam Hatip gorevimde bulunduğum mahallin en zengin kütüphanesini oluşturdum.Mumkun olduğunca Her yayın evinin kitaplarndan numuneleri koydum. Farklı mezhep esrleri, Tefsirler,Hadis kulliyatlari, Bilimsel, kültürel, Tarihsel, kitapları koydum. Kendim Cemaate kitap okuyarak teşvik etmek istedim. Maalesef Türkiye'de eğitim sistemi kitap okumama üzerinden gitmiş. Anladım ki Öğretmen ders için, İmamlar vakti doldurmak için kitap okuyor. Bunun Dışında Nur camiası Risale-i Nur okuyor. Toplumda Kitap sevgisi ve okuma heyecanı Yok

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı